ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μόνα Λίζα: Το κρυμμένο μυστικό που αλλάζει όλα όσα ξέραμε

Ένας ιστορικός έρχεται να φωτίσει μια άλλη πτυχή του διάσημου έργου τέχνης

Μόνα Λίζα: Το κρυμμένο μυστικό που αλλάζει όλα όσα ξέραμε

Η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι ένας από τους πιο διάσημους πίνακες σε όλον τον κόσμο και έχει εμπνεύσει πολλές θεωρίες –συνωμοσίας και μη, από το ποια είναι η γυναίκα που απεικονίζεται μέχρι φυσικά το αινιγματικό της χαμόγελο και τι κρύβει.

Όμως, ένας ιστορικός έρχεται να φωτίσει μια άλλη πτυχή του διάσημου έργου τέχνης: τη γέφυρα που βρίσκεται πίσω από τη σαγηνευτική γυναίκα.

Σύμφωνα με τη New York Post, ο Silvani Vinceti, λέει ότι στο φόντο της Μόνα Λίζα βρίσκεται η γέφυρα Romito που βρίσκεται στη Laterina της Τοσκάνης.

«Ο ποταμός Arno είναι αυτός που απεικόνισε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο τοπίο στα αριστερά της γυναίκας του διάσημου πίνακα» υποστηρίζει ο ιστορικός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη.

Οι… αποδείξεις για την «ταυτότητα» της γέφυρας

Μέχρι τώρα, οι ειδικοί έλεγαν ότι η γέφυρα στον πίνακα είναι αυτή του Ponte Buriano στο Arezzo της Τοσκάνης, κάτι που έχει κάνει το χωριό πόλο έλξης τουριστών.

Όμως ο Vinceti – ο οποίος έκανε εικονικές αναπαραστάσεις της γέφυρας, μελέτησε πλάνα από drone από τις όχθες του ποταμού και χρησιμοποίησε έγγραφα από τα κρατικά αρχεία της Φλωρεντίας – διαφωνεί.

Όπως λέει, ο Ντα Βίντσι έζησε εκεί μεταξύ 1501 και 1503, τη χρονιά που άρχισε να ζωγραφίζει τη Μόνα Λίζα. Η γέφυρα στη Laterina είχε τέσσερις καμάρες, όπως απεικονίζεται στον πίνακα ενώ η Ponte Buriano έχει έξι καμάρες. Η Ponte Bobbio, μια γέφυρα στην Piacenza, η οποία επίσης έχει πέσει στο τραπέζι, έχει περισσότερα από έξι τόξα.

Η γέφυρα Romito είναι πια απλά ερείπια, αλλά ο Vinceti δηλώνει βέβαιος ότι είναι αυτή, κάτι που ενθουσίασε τη δήμαρχο της Laterina για τις δυνατότητες που ανοίγονται για το χωριό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ελπίζουμε πραγματικά ότι αυτή η θαυμάσια είδηση θα γοητεύσει και θα συναρπάσει τους ντόπιους και ξένους τουρίστες» δήλωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.