Νέα Υόρκη: Ένταλμα σύλληψης για έμπορο που πούλησε λεηλατημένες αρχαιότητες από τη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Λόφτι  πούλησε στο MΕΤ ένα υποτιθέμενο λεηλατημένο αιγυπτιακό χάλκινο αγαλματίδιο

Νέα Υόρκη: Ένταλμα σύλληψης για έμπορο που πούλησε λεηλατημένες αρχαιότητες από τη Μέση Ανατολή

Στο μικροσκόπιο των αρχών της Νέας Υόρκης βρίσκεται  ένας διάσημος Λιβανέζος συλλέκτης και έμπορος αρχαιοτήτων, κατηγορούμενος ότι διακινούσε λεηλατημένα λαθραία αντικείμενα.

Ο κατηγορούμενος επί σειρά ετών συνεργαζόταν με τις αρχές δίνοντας πληροφορίες για τη διακίνηση λεηλατημένων και λαθραίων αντικειμένων, ωστόσο διακινούσε ο ίδιος εκατοντάδες από αυτές.

Ο  Τζορτζ Λόφτι που είναι σήμερα 81 ετών και υπήρξε επιχειρηματίας φαρμακευτικών προϊόντων στην Τρίπολη εμπορευόταν κυρίως ρωμαϊκά ψηφιδωτά.

Έχει κατηγορηθεί για εμπορία “εκατοντάδων κομματιών” που φέρεται να διακινήθηκαν λαθραία από τον εμπόλεμο Λίβανο, τη Συρία και τη Λιβύη και τα οποία διατηρούσε στις κατοικίες του κοντά στη Βηρυτό και στην Τρίπολη, το Μανχάταν, το Παρίσι και το Ντουμπάι ή σε αποθήκες στο Νιου Τζέρσεϊ, πριν τα διαθέσει στην αγορά. Η μονάδα Μονάδα Εμπορίας Έργων Τέχνης (ATU) της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Μάθιου Μπογκντάνος, έχει κατασχέσει πολλά από αυτά και άλλα από τελωνειακούς υπαλλήλους στη Γαλλία και τον Λίβανο.

Ο Λοφτι ομολόγησε ότι ήταν ο πρώην κάτοχος μιας μαρμάρινης κεφαλής ταύρου από τη Σιδώνα αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων που κατασχέθηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης το 2017. Στο μουσείο έφτασε μετά από δανεισμό το 2010 και όπως αποκαλύφθηκε ανασκάφηκε το 1967 από έναν Γάλλο αρχαιολόγο από την περιοχή Εσμούν του Λιβάνου, εκλάπη από την πολιτοφυλακή των Φαλαγγιτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το 1981 από το φρούριο της Βύβλου. Οι πρώτοι γνωστοί ιδιοκτήτες του αντικειμένου ήταν ο Λόφτι και η Φρίντα Τσάκος που διατηρούσε στη Ζυρίχη την γκαλερί Nefer και εμπλέκεται και σε άλλες υποθέσεις επιστροφής αρχαιοτήτων στην Ιταλία από το μουσείο Γκετί και έχει υπάρξει δωρήτρια του ΜΕΤ με θραύσματα αγγείων προς τιμήν του επί έξι δεκαετίες επιμελητή του μουσείου Ντίτριχ φον Μπότμερ που είχε εμπλακεί σε πολλές μη νόμιμες αγορές για λογαριασμό του μουσείου.

Ο Λόφτι ισχυρίστηκε ότι ότι αγόρασε το κεφάλι του ταύρου στο βόρειο Λίβανο τη δεκαετία του 1980 μαζί με έναν μαρμάρινο κορμό και, αργότερα, μια ανδρική φιγούρα από έναν τοπικό έμπορο που ονομάζεται Φαρίντ Ζιαντέ. Ο κορμός που είχε βγει στην αγορά για 10 εκατομμύρια δολάρια, κατασχέθηκε στο διαμέρισμα του Λόφτι το 2017 και τελικά επαναπατρίστηκε στον Λίβανο μαζί με το κεφάλι του ταύρου.

Επί σειρά ετών ο Λόφτι υπήρξε πληροφοριοδότης της ATU, παρέχοντας “πολύτιμες πληροφορίες για πολλές έρευνες λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων”, προστατεύοντας κατ΄ουσίαν τη δική του επιχείρηση. Επικοινώνησε για πρώτη φορά με το ΜΕΤ σχετικά με την περιβόητη χρυσή σαρκοφάγο που κατασχέθηκε στο Met το 2019, οδηγώντας σε μια έρευνα που εκτείνεται στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία σχετικά με τις αιγυπτιακές αρχαιότητες που πωλήθηκαν στο Met και το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Λόφτι  πούλησε στο MΕΤ ένα υποτιθέμενο λεηλατημένο αιγυπτιακό χάλκινο αγαλματίδιο ενός γονατιστού ιερέα ή ηγεμόνα, το οποίο κατασχέθηκε από το μουσείο τον περασμένο Φεβρουάριο και θα επιστραφεί στην Αίγυπτο και είχε στην κατοχή του τρεις κυρηναϊκές νεκρικές θεότητες που κατασχέθηκαν το 2012 στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού με την υποψία ότι είχαν λεηλατηθεί στη Λιβύη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.