ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Όχι» Ρ.Σούναν σε Κ.Μητσοτάκη για επιστροφή των Γλυπτών Παρθενώνα στην Ελλάδα μια μέρα πριν τη συνάντησή τους

«Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το Βρετανικό Μουσείο»

«Όχι» Ρ.Σούναν σε Κ.Μητσοτάκη για επιστροφή των Γλυπτών Παρθενώνα στην Ελλάδα μια μέρα πριν τη συνάντησή τους

«Όχι» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάν για το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο Ρίσι Σουνάκ θα απορρίψει τις εκκλήσεις να επιστρέψουν τα Έλγιν Μάρμαρα στην Ελλάδα όταν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent. Μάλιστα όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για τους θησαυρούς.

Η Αθήνα απαιτεί εδώ και καιρό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο Έλγιν ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα κατά τη διάρκεια συναντήσεων τόσο με τον κ. Σουνάκ όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Αλλά η Ντάουνινγκ Στριτ αντέκρουσε την παρομοίωση που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κατοχή των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πίνακα της Μόνα Λίζα που είναι σαν να «κόβεται στη μέση».

Ο εκπρόσωπος του κ. Σουνάκ τόνισε την υποστήριξη του πρωθυπουργού στον νόμο που εμποδίζει τη μόνιμη επιστροφή των μαρμάρων και πρότεινε ότι δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε συμφωνίας δανεισμού.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, έχει δηλώσει ότι διερευνά τρόπους για να εκτεθούν τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα – εικάζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία δανείου στην οποία μέρος των γλυπτών θα σταλούν στην Αθήνα.

Ερωτηθείς για μια τέτοια συμφωνία, ο εκπρόσωπος του κ. Σουνάκ είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και σίγουρα πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος».

Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση «δεν σχεδιάζει» να αλλάξει τον Νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963 που απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος.

«Έχουμε φροντίσει τα μάρμαρα εδώ και πολλές γενιές και η θέση μας είναι ότι θέλουμε αυτό να συνεχιστεί. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος», όπως είπε.

Ο σερ Κιρ Στάρμερ έχει δηλώσει ότι θα πει στον κ. Μητσοτάκη ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών δεν θα άλλαζε τον νόμο – αλλά ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια συμφωνία δανείου που ήταν αμοιβαία αποδεκτή από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η επιστροφή αφορά την «επανένωση» του μνημείου, λέγοντας: «Είναι σαν να λέμε ότι θα κόψεις τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχεις τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο».

Ερωτηθείς εάν ο κ. Sunak αναγνώρισε αυτόν τον χαρακτηρισμό, ο εκπρόσωπός του είπε: «Προφανώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούσαμε. Αυτά αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή, ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής του νόμου που τη διέπει».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.