ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Να εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε Λονδίνο και Αθήνα προτείνει το Βρετανικό Μουσείο

Ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν αποκλείει σενάριο οριστικής παράδοσης των Γλυπτών στην Αθήνα

Να εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε Λονδίνο και Αθήνα προτείνει το Βρετανικό Μουσείο

Η νέα διευθέτηση στην οποία εργάζεται η βρετανική πλευρά προβλέπει την έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

Ο Όσμπορν, όπως μεταδίδει το Reuters, θεωρεί ότι η λύση αυτή θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. Όπως επανέλαβε, το μουσείο είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τα Μάρμαρα που αποτελούν πηγή διαφωνιών μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών χωρών για αιώνες.

«Είναι ένα πρόβλημα που είναι δύσκολο να λυθεί», είπε στο BBC Radio. «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός όπου αυτά τα γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, και αυτό θα είναι win-win για την Ελλάδα και για εμάς», προσέθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει δανεισμό, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου είπε: «Συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό, για μια νέα ρύθμιση και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα, ενώ παρόμοια, δεν μπορούν να μας επιβάλλουν πράγματα που θα θεωρούσαμε αδύνατα».

«Όχι» σε οριστική παράδοση στην Ελλάδα

Το δημοσίευμα αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν από τον επιβλητικό ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα. Ωστόσο, ο Οσμπορν απέκλεισε ένα σενάριο όπου τα Γλυπτά θα μπορούσαν να παραδοθούν οριστικά, λέγοντας ότι θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.

«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια νομοθετική πράξη και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου», είπε. «Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα».

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.