ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ζημιές σε υποδομές και δίκτυα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης στον Έβρο

Από τις μεγάλες φωτιές

Ζημιές σε υποδομές και δίκτυα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης στον Έβρο

Σε υποδομές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και επικοινωνιών εντοπίζονται οι σοβαρότερες ζημιές που προκλήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης στον Έβρο απ΄ όπου πέρασε το βράδυ της Τρίτης η καταστροφική φωτιά  που πλήττει την περιοχή ενώ τα αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δεν έχουν υποστεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, εμφανή ζημιά.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, καθώς ο χώρος είχε κλείσει προληπτικά από την προηγούμενη ημέρα ενώ η φωτιά αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από πυροσβεστικό κλιμάκιο, υπαλλήλους και εθελοντές.

Σήμερα το πρωί βρέθηκαν εκεί αρχαιολόγοι και φύλακες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο και μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών.

Σύμφωνα με αυτή τα αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δεν έχουν υποστεί εμφανή ζημιά, καθώς ο χώρος ήταν πολύ προσεκτικά αποψιλωμένος. Σε δύο σημεία του χώρου, και στο ρέμα που διέρχεται το ανατολικό τμήμα του χώρου, όπου δεν υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα, κάηκε η χαμερπής βλάστηση, όπως και ορισμένα δέντρα και η βλάστηση στην ακρόπολη, του αρχαίου οικισμού. Δεν επιχειρήθηκε προσέγγιση στην ακρόπολη, λόγω του φόβου αναζωπυρώσεων.

Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν, κυρίως, σε ορισμένες υποδομές του χώρου. Συγκεκριμένα, στους ξύλινους διαδρόμους ΑμεΑ, της δυτικής και νότιας πλευράς, και σε κτίσμα που φιλοξενεί αποθήκες και χώρους εργασίας, του οποίου ολοσχερώς καταστράφηκε η οροφή και το περιεχόμενο στο εσωτερικό του. (Προωθητικό υλικό του χώρου, τμήμα του αρχείου των ανασκαφών, εξοπλισμός εκδηλώσεων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και περιφερειακά, τηλεφωνικό κέντρο και πωλητέα είδη του ΟΔΑΠ).

Αλώβητο, εκτός από τις αρχαιότητες, έμεινε και το κτήριο του εργαστηρίου, μία αποθήκη, ένας χώρος γραφείου και το φυλάκιο – εκδοτήριο εισιτηρίων. Η φωτιά κατέκαψε μικρό αποθηκευτικό χώρο στον οποίον ήταν αποθηκευμένα ξύλινα κιβώτια με κεραμική, όστρεα και οστά προκαλώντας ζημιά, σε τμήμα, του αρχαιολογικού υλικού.

Τέλος, ο χώρος δεν διαθέτει ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και τηλεφωνική σύνδεση γεγονός για το οποίο έχει ενημερωθεί σχετικά το ΚΕΛΕΣΣ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός μέχρι την αποκατάσταση των βασικών υποδομών του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.