ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ραμσής Β’: Δείτε πως έμοιαζε ο ισχυρότερος Φαραώ της Αιγύπτου (βίντεο)

«Ο βασιλιάς Ραμσής Β’ ήταν ένας σπουδαίος πολεμιστής που κυβέρνησε την Αίγυπτο για 66 χρόνια»

Ραμσής Β’: Δείτε πως έμοιαζε ο ισχυρότερος Φαραώ της Αιγύπτου (βίντεο)

Αιγύπτιοι και Βρετανοί επιστήμονες αποκάλυψαν μια ανακατασκευή προσώπου του Ραμσή Β’, έχοντας χρησιμοποιήσει λογισμικό τομογραφίας υπολογιστή (CT) για να «ξετυλίξουν» ψηφιακά τη μούμια του διάσημου αρχαίου Φαραώ, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος όλων των Αιγυπτίων ηγεμόνων.

Το κοινό επιστημονικό έργο στο FaceLab στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, επέτρεψε στους ιστορικούς για πρώτη φορά να παρατηρήσουν πώς έμοιαζε ο Ραμσής Β’ σε διάφορα σημεία της ζωής του.

Οι ερευνητές λένε ότι χρησιμοποίησαν παλαιότερες τομογραφίες της μούμιας του Φαραώ και τις εφάρμοσαν σε λογισμικό ανάλυσης.

Μετά από αυτό, μπόρεσαν να διαφοροποιήσουν το κρανίο από τα άλλα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διαδικασία ταρίχευσης και να παράγουν μια τρισδιάστατη απόδοση του κρανίου.

Στη συνέχεια εφάρμοσαν τις μέσες μετρήσεις του στρώματος των μυών του προσώπου που πιστεύεται ότι ήταν κατάλληλες για τους αρχαίους Αιγύπτιους, για να ανακατασκευάσουν το πρόσωπο του Φαραώ.

«Αυτή είναι η μόνη επιστημονική αναπαράσταση του προσώπου του Ραμσή Β’ με βάση την αξονική τομογραφία της πραγματικής του μούμιας», εξήγησε ο καθηγητής Sahar Saleem του Πανεπιστημίου του Καΐρου, ο οποίος ηγήθηκε του έργου, προσθέτοντας ότι οι προηγούμενες προσπάθειες ήταν «κυρίως καλλιτεχνικές, βασισμένες στο πρόσωπο της μούμιας του».

Η αρχική απόδοση έδειξε στους ερευνητές πώς έμοιαζε ο Ραμσής Β’ τη στιγμή του θανάτου του σε ηλικία 90 ετών.

Οι ειδικοί στην απεικόνιση, χρησιμοποίησαν στη συνέχεια αυτή την εικόνα για να αντιστρέψουν τη διαδικασία γήρανσης και να αποκαλύψουν πώς ήταν ο Φαραώ σε ηλικία 45 ετών.

«Βρίσκω ότι το ανακατασκευασμένο πρόσωπο είναι ένας πολύ όμορφος Αιγύπτιος με χαρακτηριστικά προσώπου του Ραμσή Β’– την έντονη μύτη και το δυνατό σαγόνι», είπε ο Saleem, σε δήλωση που επικαλείται η Daily Mail.

«Ο βασιλιάς Ραμσής Β’ ήταν ένας σπουδαίος πολεμιστής που κυβέρνησε την Αίγυπτο για 66 χρόνια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ζωντανεύοντας το πρόσωπό του στα βαθιά του γεράματα και ως νέος, υπενθυμίζει στον κόσμο τη θρυλική του θέση».

Ο Ραμσής Β’, που αναφέρεται ακόμα και ως Ραμσής ο Μέγας, ήταν ο τρίτος Φαραώ της 19ης δυναστείας της Αιγύπτου και πιστεύεται ότι κυβέρνησε τη χώρα από το 1279 π.Χ. μέχρι το θάνατό του, το 1213 π.Χ.

Θεωρείται ένας από τους πιο διάσημους και ισχυρούς Φαραώ του Νέου Βασιλείου – της πιο ισχυρής περιόδου της αιγυπτιακής αυτοκρατορίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.