Μ.Χιώτης: Η ανάρτηση της Φίνος Φιλμ και η σπάνια ηχογράφηση με τον Τ.Χέντριξ (βίντεο)

Τ.Χέντριξ: «Ο Μανώλης Χιώτης είναι ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο»

Μ.Χιώτης: Η ανάρτηση της Φίνος Φιλμ και η σπάνια ηχογράφηση με τον Τ.Χέντριξ (βίντεο)

Σαν σήμερα 21 Μαρτίου του 1921 γεννήθηκε ο Μανώλης Χιώτης ο οποίος σε ηλικία μόλις 49 ετών, άφησε ξαφνικά την τελευταία του πνοή στις 21 Μαρτίου του 1970 από καρδιακή ανεπάρκεια, στο Ιπποκράτειο και είχε γίνει διάσημος σε όλο τον πλανήτη.

Ακόμα και ο καλύτερος κατά τεκμήριο κιθαρίστας όλων των εποχών, ο Τζίμι Χέντριξ είχε πει για τον Μανώλη Χιώτη: «Όχι εγώ, ο Χιώτης είναι ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο»

Στον λογαριασμό της Φίνος Φιλμ στο Instagram δημοσιεύτηκε ένα αφιέρωμα στον βιρτουόζο του μπουζουκιού καθώς συνεργάστηκε με την εταιρεία παραγωγής σε μερικές ταινίες.

Η Φίνος Φιλμ δημοσίευσε ένα απόσπασμα από την ταινία «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» με τον Ντίνο Ηλιόπουλο να ζητά από τον μουσικό να παίξει το «Ζήσε» με τη Μαίρη Λίντα.

Στη λεζάντα της δημοσίευσης, γράφει:

«Πρωτοπόρος, ευρηματικός και εξαιρετικά ταλαντούχος, ο Μανώλης Χιώτης δικαίως χαρακτηρίστηκε “αριστοκράτης ρεμπέτης”, αφού κατάφερε να συμφιλιώσει την λεγόμενη καλή κοινωνία με το μπουζούκι και να καθιερώσει το αρχοντορεμπέτικο την δεκαετία του ’50. Έφερε επανάσταση στην ελληνική μουσική όταν επινόησε το τετράχορδο μπουζούκι, ενώ εφάρμοσε πρώτος την χρήση ενισχυτή στις εμφανίσεις του.

Οι διακρίσεις του ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας μας, λαμβάνοντας θριαμβευτικά σχόλια από πολλούς διεθνείς αστέρες, όπως οι Τζίμι Χέντριξ, Άντονι Πέρκινς, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μαρία Κάλλας, κ.α., ενώ το 1964 ερμήνευσε μαζί με την Μαίρη Λίντα στον Λευκό Οίκο για τα γενέθλια του προέδρου των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον.

Στην σύντομη ζωή του (50 χρόνων), ο Μανώλης Χιώτης συνέθεσε πάνω από 1500 τραγούδια και συνεργάστηκε στενά με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι. Οι μεγαλύτερες του επιτυχίες αποδόθηκαν από την μεγάλη παρτενέρ και δεύτερη σύζυγο του, Μαίρη Λίντα, με την οποία συνεργάστηκαν στενά και στον κινηματογράφο.

Η σχέση του με την Φίνος Φιλμ ξεκίνησε πολύ νωρίς, το 1948, με την ταινία «Χαμένοι Άγγελοι» και συνεχίστηκε σε πέντε ακόμη ταινίες μέχρι το 1964, με πιο χαρακτηριστική την εμφάνιση του στην ταινία «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελλάριου, με τον Ντίνο Ηλιόπουλο να εμπλέκει τον Χιώτη στο σενάριο, υποδυόμενος φυσικά.. τον εαυτό του.

Σήμερα είναι διπλή επέτειος για τον Μανώλη Χιώτη, αφού γεννήθηκε και πέθανε την ίδια ημέρα με διαφορά πενήντα ετών».

Να θυμίσουμε ότι ο Μανώλης Χιώτης ήταν εκείνος που έκανε το μπουζούκι τετράχορδο και ηλεκτρικό. Οι καινοτομίες του αυτές τον έφεραν απέναντι στους ρεμπέτες, όμως δικαιώθηκε.

Ο Μανώλης Χιώτης είδε τον πατέρα του να δολοφονείται μπροστά στα μάτια του από έναν Μανιάτη με τον οποίο είχε προσωπικές διαφορές και όπως είπε η Μαίρη Λίντα αυτό δεν το ξεπέρασε ποτέ.

Έπαιξε μπουζούκι μπροστά σε αρχηγούς χωρών και σημαντικές προσωπικότητες της εποχή, ενώ κλήθηκε από τον Λευκό Οίκο να τραγουδήσει στα γενέθλια του Αμερικανού Προέδρου Λίντον Τζόνσον.

Δημιούργησε επίσης το πρώτο κοσμικό κέντρο το «Πιγκάλ», βάζοντας έτσι τα μπουζούκια στους κύκλους της αριστοκρατίας, επιλέγοντας να γράφει τραγούδια με λατινοαμερικάνικο χαρακτήρα κυρίως του μάμπο. Εκείνη ακριβώς την περίοδο ο αθηναϊκός τύπος τον αποκαλούσε «οδηγό του μπουζουκιού στα σαλόνια».

Ο Μανώλης Χιώτης είχε παντρευτεί τρεις φορές. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Ζωή Νάχη με την οποία και απέκτησαν δύο παιδιά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 1958 παντρεύτηκε τη σπουδαία παρτενέρ του Μαίρη Λίντα, ένας γάμος γεμάτος επιτυχίες, που όμως έληξε απρόσμενα το 1967 – 1968. Στη συνέχεια ο Μανώλης Χιώτης παντρεύτηκε την Μπέμπα Κυριακίδου με την οποία και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.