ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σπουδαία ανακάλυψη στην Ιταλία: Βρέθηκε νέος πίνακας του Ραφαήλ – «Θυμίζει τη Μαρία Μαγδαληνή» (φωτο)

Είναι ζωγραφισμένος σε πάνελ από ξύλο λεύκας διαστάσεων 46 επί 34 εκατοστών

Σπουδαία ανακάλυψη στην Ιταλία: Βρέθηκε νέος πίνακας του Ραφαήλ – «Θυμίζει τη Μαρία Μαγδαληνή» (φωτο)

Σε μία σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν μελετητές καθώς στο πλαίσιο διεθνούς Συνεδρίου που διεξάγεται στην Πέργκολα, μια πόλη στην κεντρική επαρχία της Ιταλίας Πέζαρο και Ουρμπίνο, παρουσίασαν έναν νέο πίνακα του σπουδαίου ζωγράφου της Αναγέννησης Ραφαέλο Σάντσιο ντα Ουρμπίνο ευρύτερα γνωστού ως Ραφαήλ.

Σύμφωνα με τους μελετητές αυτός ο νέος πίνακας απεικονίζει τη Μαρία Μαγδαληνή με το πρόσωπο της Κιάρα Φαντσέλι, συζύγου του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Πιέτρο Περουτζίνο.

Είναι ζωγραφισμένος σε πάνελ από ξύλο λεύκας διαστάσεων 46 επί 34 εκατοστών.

Χρονολογείται από το 1504, ανήκει σε ξένη ιδιωτική συλλογή και οι μελετητές απέδωσαν το έργο στον Ραφαήλ.

Στο συνέδριο με τίτλο «Ιδανική Ομορφιά – Το όραμα της τελειότητας του Ραφαέλο Σάντσιο» παρουσιάστηκε μία νέα επιστημονική μελέτη για το έργο που φέρει τίτλο «η Μαγδαληνή του Ραφαήλ, όταν ο μαθητής ξεπερνά τον δάσκαλο», η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στο περιοδικό «Open Science, Art and Science».

Ανάμεσα στους ειδικούς που μίλησαν ήταν η Μητέρα Μαρία Σεσίλια Βισεντίν, μία παπική καθηγήτρια, η οποία εξειδικεύεται στη θρησκευτική εικονογράφηση, η Αναλίζα Ντι Μαρία από τους κορυφαίους ειδικούς σχετικά με τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και στην ιταλική Αναγέννηση, ο επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και ειδικός σε νεοπλατωνικό περιεχόμενο, Ζαν-Σαρλ Πομερόλ, καθώς και ο ερευνητής και γλύπτης, Αντρέα ντα Μοντεφέλτρο.

Η απόδοση στον Ραφαήλ έγινε χάρη σε μερικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Πομερίνο.

Οι μελετητές είχαν ως δεδομένο πως υπάρχει ήδη ένα πορτραίτο της Μαρίας Μαγδαληνής, το οποίο δημιούργησε ο Περουτζίνο και βρίσκεται στη Γκαλερί Palatina και ένα άλλο που αποδίδεται στο εργαστήριο του ζωγράφου και βρίσκεται στη Villa Borghese. Έτσι το έργο του Ραφαήλ, ο οποίος ήταν μαθητής του Περουτζίνο μπορεί να ήταν ακόμα προγενέστερο.

Επιπρόσθετα η εκδοχή της Μαρίας Μαγδαληνής του Ραφαήλ θεωρείται ανώτερης ποιότητας από στιλιστικής και τεχνικής άποψης εξαιτίας της αρμονίας της σύνθεσης και της κλίσης η οποία υπογραμμίζει την επιρροή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο νεαρό ζωγράφο από το Ουρμπίνο.

Τέλος, στη μελέτη σύμφωνα με το Sky.it αναλύονται επίσης οι μαθηματικές αναλογίες που χρησιμοποιούσε ο Ραφαήλ.

Μάλιστα σύμφωνα με την Αναλίζα Ντι Μαρία ο πίνακας σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για τον «ζωγράφο από το Ουρμπίνο, ο οποίος βρήκε τη δική του γλώσσα» και «απελευθέρωσε τον εαυτό του από το στυλ του Περουτζίνο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.