Το πρώτο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το πολεμικό έργο της πιο ανιδιοτελούς ηρωίδας της Επανάστασης Μαντώς Μαυρογένη έρχεται στην Μυτιλήνη! 

Την έρευνα, την παραγωγή και την σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Γεωργία Μπιτάκου

Το πρώτο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το πολεμικό έργο της πιο ανιδιοτελούς ηρωίδας της Επανάστασης Μαντώς Μαυρογένη έρχεται στην Μυτιλήνη! 
Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κιβωτός του Γένους και με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης, θα προβληθεί η δίωρη ταινία της δημοσιογράφου και νομικού Γεωργίας Μπιτάκου, που βραβεύτηκε με το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης, καθώς και με το Βραβείο Κοινού ενώ εντάχθηκε και στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.
Τα γυρίσματα έγιναν σε 16 πόλεις και νησιά Ελλάδα και Ιταλία όπου έζησε, έδρασε, πολέμησε η Μαντώ σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις αναφορές της ίδιας της ηρωίδας και που για πρώτη φορά προβάλλονται σε ντοκιμαντέρ.
Το ένδοξο όνομα της, όπως θα δούμε στο Ντοκιμαντέρ, συνδέεται με Πάρο, Μύκονο, Τήνο, Σύρο, Πόρο, Αίγινα, Μεσολόγγι, Άργος, Ναύπλιο, Κάρυστο, Χίο, Αθήνα, Τεργέστη ενώ καθοριστικός και πρωταρχικός υπήρξε ο ρόλος της Πίστης και της εκκλησίας στην έκβαση του Αγώνα.
Μέσα από την έρευνα που βασίζεται στα ιστορικά συγγράμματα ξένων και Ελλήνων Ιστορικών, περιηγητών και αξιωματικών της εποχής, στις αναφορές της ίδιας της ηρωίδας και στα Αρχεία του Κράτους της Ιταλίας, προκύπτουν και νέα ιστορικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.
Τη μουσική επένδυση ανέλαβε ο κορυφαίος συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης και οι σπουδαίοι μουσικοί Θανάσης Βασιλόπουλος, Νίκος Χατζόπουλος.
Συμμετέχουν οι καταξιωμένοι ηθοποιοί Κάτια Δανδουλάκη, Τάσος Νούσιας, συγγραφείς, ερευνητές, τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι της Εκκλησίας.
Την παραγωγή υποστήριξαν οι Δήμοι όπου έγιναν τα γυρίσματα καθώς και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Σκηνοθεσία, Έρευνα, Παρουσίαση, Παραγωγή: Γεωργία Μπιτάκου
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Δύο προβολές
11:00 & 20:00
είσοδος ελεύθερη
(Θα ακολουθήσει συζήτηση συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα)
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.