Βιβλιοπαρουσίαση: Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν του Χ.Ίψεν

Το προτελευταίο έργο που έγραψε ο Ίψεν πριν από τον θάνατό του

Βιβλιοπαρουσίαση: Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν του Χ.Ίψεν

Ο Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν ήταν το προτελευταίο έργο που έγραψε ο Ίψεν πριν από τον θάνατό του, καθώς και μεγάλο εκδοτικό γεγονός στην εποχή του.

Ο ήρωάς του, κυριευμένος από μια μεγαλόπνοη ιδέα, μάχεται με δυνάμεις ανώτερές του. Προσπαθώντας να πραγματώσει το όραμά του, ξεπερνάει το μέτρο, φθάνει στην Ύβρη, προκαλεί τη Νέμεση, καταλήγει στη Δίκη και τελικά συντρίβεται.

Το οικογενειακό περιβάλλον είναι το πεδίο σύγκρουσης στον Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν.

Κι ενώ, όταν ανοίγει η αυλαία, η ατμόσφαιρα στα έργα του Ίψεν αποπνέει οικογενειακή θαλπωρή, κάτι που αποδομείται κατά την εξέλιξη της υπόθεσης, στον Μπόρκμαν «την ώρα που ανοίγει η αυλαία, η υπόθεση είναι τελειωμένη», σύμφωνα με κριτικό της εποχής.

Πρόκειται για ένα έργο συμβολικό και παράλληλα τόσο πραγματικό και σημερινό. Το αριστούργημα του Ίψεν, σε εξαίρετη μετάφραση της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ, συμβολίζει τα δεινά που προέρχονται από το πάθος για την εξουσία και το κέρδος, από την απαξίωση των νόμων, την προδοσία των αισθημάτων, την αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος.

Ο τόμος εμπλουτίζεται από επίμετρο, γραμμένο ειδικά για την έκδοση, από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ Άννα Σταυρακοπούλου, και αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής και του έργου του κορυφαίου Νορβηγού δραματουργού.

To βιβλίο κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική.

Διαστάσεις: 17 Χ 21, Σελίδες: 160

Χρονολογία:  Ιούλιος  2022

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τιμή: 12,00 ευρώ (συν ΦΠΑ 6%)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.