ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πανελλήνιες: 26.452 οι νέοι που θα μείνουν εκτός ΑΕΙ βορά των Κολεγίων με απόφαση της υπουργού Παιδείας Ν.Κεραμέως

Πανελλήνιες: 26.452 οι νέοι που θα μείνουν εκτός ΑΕΙ βορά των Κολεγίων με απόφαση της υπουργού Παιδείας Ν.Κεραμέως

Στους 26.452 αναμένεται να φτάσει ο αριθμός των υποψηφίων των Πανελληνίων εξετάσεων που θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων, βορρά στα ιδιωτικά Κολέγια, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θέσπισε η υπουργός Παιδείας Ν.Κεραμέως δίκην «δώρου» στους ιδιοκτήτες Κολεγίων.

Από αυτούς περίπου 8.000 θα μπορούν να εισαχθούν στα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία φυσικά δεν δίνουν ούτε κατάρτιση σοβαρή, και για αξία πιστοποίησης σπουδών, ούτε λόγος: Ποιος να προσλάβει έναν απόφοιτο ΙΕΚ όταν υπάρχουν άνεργοι εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτοι ΑΕΙ;

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο για τις σχολές που ανήκουν αποκλειστικά σε αυτό, με βάση τα ως τώρα δεδομένα, χωρίς τις σχολές/τμήματα που διαμορφώνουν άλλη ΕΒΕ και απαιτούν για την εισαγωγή ειδικά μαθήματα, που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, έχουν ως εξής:

  • Ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: ΕΒΕ 8,94
  • Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: ΕΒΕ 9,58
  • Επιστημών υγείας και ζωής: ΕΒΕ 9,70
  • Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: ΕΒΕ 8,27

Η «σφαγή» είναι άνευ προηγουμένου, αφού 1 στους 3 υποψηφίους για τον οποίο υπάρχει θέση στα Πανεπιστήμια και με τον τρόπο βαθμολόγησης που ίσχυε μέχρι πριν λίγους μήνες θα έμπαινε στο Πανεπιστήμιο, τώρα μένει εκτός!

Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά μετά τον Β’ΠΠ το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια εφαμόστηκε την ίδια χρονιά που εξαγγέλθηκε! Τόση η πρεμούρα της υπουργού Παιδείας να αφήσει εκτός ΑΕΙ χιλιάδες υποψηφίους!

Πέρυσι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές ήταν 73.687). Επομένως, το 2020 έμειναν εκτός ΑΕΙ 17.052 υποψήφιοι.

Φέτος έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις 90.851 υποψήφιοι για σχεδόν ισάριθμες θέσεις. Υπολογίζεται ότι, σε σχέση με πέρυσι, θα μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ στο πρώτο στάδιο περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον ενώ έρυσι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές ήταν 73.687). Επομένως, το 2020 έμειναν εκτός ΑΕΙ 17.052 υποψήφιοι.

Δηλαδή εφέτος υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις στα ΑΕΙ, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί σωστό να κλείσουν αυτές οι σχολές λόγω έλλειψης φοιτητών, αφού με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής η σφαγή είναι άνευ προηγουμένου και να πάνε τα παιδιά στα ιδιωτικά κολέγια ή ένα μέρος από αυτά στα άνευ αξίας δημόσια ΙΕΚ.

Ο αριθμός ενδέχεται να αλλάξει, στην περίπτωση που υποψήφιοι δεν επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία θα μπορούσαν να εισαχθούν ή επιλέξουν σχολές/τμήματα στα οποία επιτυγχάνουν την ΕΒΕ αλλά μπορεί να μην εισαχθούν αν τις ίδιες σχολές/τμήματα έχουν επιλέξει άλλοι υποψήφιοι, με υψηλότερα μόρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο δρόμος για το ΙΕΚ, σε σύγχρονες, περιζήτητες ειδικότητες (webdesigners/webdevelopers, τεχνικοί τουριστικών μονάδων, τεχνικοί αγροτουρισμού, στελέχη διεθνούς εμπορίου)
έχει ποσφερόμενες θέσεις κατ’ έτος περισσότερες από 24.000, εκ των οποίων 8.077 μέσω παράλληλου μηχανογραφικού. Επομένως, όχι μόνο οι 9.400 υποψήφιοι που προβλέπονται στο παρόν στάδιο να μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ, αλλά και αυτοί που μπορεί να προστεθούν και αυτοί που θα έμεναν ούτως ή άλλως εκτός, θα μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.