ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Τι είναι και που βρίσκεται το χιλιόμετρο μηδέν

Που είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τι είναι και που βρίσκεται το χιλιόμετρο μηδέν

Πολλοί θεωρούν πως για πράδειγμα στην Αθήνα το χιλιόμετρο μηδέν βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας η στην πλατεία Συντάγματος όμως στην πραγματικότητα δεν βρίσκεται καν στο κέντρο.

Για να οριστούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των πόλεων έπρεπε να οριστούν κάποια μέρη τα οποία ονομάστηκαν “χιλιόμετρο μηδέν”.

Πρόκειται για ένα ειδικό τοπογραφικό σημείο, κυρίως μεγάλων πόλεων, από το οποίο αρχίζει η αρίθμηση της μέτρησης των χιλιομετρικών αποστάσεων με άλλες πόλεις της χώρας και όχι μόνο.

Συνήθως, ως τέτοιο σημείο λαμβάνεται η κεντρικότερη πλατεία ή ένα μεγάλο ιστορικό μνημείο της πόλης. Το αρχαιότερο τέτοιο οδικό ορόσημο στον κόσμο είναι μία μαρμάρινη στήλη στην Ιταλία, το περίφημο “Μιλιάρεουμ Αούρεουμ” της αρχαίας Ρώμης.

Στην χώρα μας, οι χιλομετρικές αποστάσεις σηματοδοτούνται είτε από ταμπέλες είτε από λίθινες στήλες και ξεκινούν από την κεντρική πλατεία των ηπειρωτικών πόλεων ή από την κεντρική αποβάθρα των λιμένων των νησιωτικών πόλεων, απ΄ όπου και αρχίζει η αρίθμηση των εσωτερικών χιλιομετρικών αποστάσεων.

Το “χιλιόμετρο μηδέν” της πρωτεύουσας Αθήνας δεν είναι η πλατεία Ομονοίας, όπως πολλοί πιστεύουν. Στην πραγματικότητα βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον λόφο των Νυμφών.

To αντίστοιχο ειδικό τοπογραφικό σημείο στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.