ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ιαπωνία: Αναζητά ακόμα τη γυναίκα του 11 χρόνια μετά το καταστροφικό τσουνάμι

Κάθε εβδομάδα εξακολουθεί να καταδύεται για να τη βρει

Ιαπωνία: Αναζητά ακόμα τη γυναίκα του 11 χρόνια μετά το καταστροφικό τσουνάμι

Έχει χάσει τη γυναίκα του εδώ και 11 χρόνια και ελπίζει πως μια μέρα θα βρεί το πτώμα της.

Ο Yasuo Takamatsu έχασε τη γυναίκα του, Yuko, στο ιαπωνικό τσουνάμι του 2011. Κάθε εβδομάδα εξακολουθεί να καταδύεται για να τη βρει.

Ο Takamatsu άρχισε να καταδύεται το 2013 σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βρει το πτώμα της γυναίκας του αφού εξαφανίστηκε στην Onagawa, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

2.500 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται

Ένας υποθαλάσσιος σεισμός στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας προκάλεσε το καταστροφικό τσουνάμι Τοχόκου στις 11 Μαρτίου 2011, αφήνοντας σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους άστεγους και σκοτώνοντας σχεδόν 20.000 ανθρώπους.

Ξεκίνησε να εκπαιδεύεται στις καταδύσεις για να βρει τη σύζυγό του
Ο ερωτευμένος σύζυγος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ψάχνει σε στεριά και θάλασσα «όσο [το σώμα του] κινείται». Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι από το τσουνάμι.

Ο Takamatsu βρήκε το τηλέφωνο της γυναίκας του στο πάρκινγκ της τράπεζας όπου εργαζόταν μήνες μετά την καταστροφή, αλλά έκτοτε δεν έχει βρει τίποτα. Είπε ότι η ιδέα να επιβιώσει και να μην αναζητήσει τη σύζυγό του ήταν «καταθλιπτική».

Αφού έψαχνε στην ξηρά για δυόμισι χρόνια, ο 56χρονος τότε άρχισε να κάνει μαθήματα κατάδυσης τον Σεπτέμβριο του 2013

Πού βρισκόταν το ζευγάρι την ώρα που χτύπησε το τσουνάμι

Η σύζυγος του Takamatsu βρισκόταν στη δουλειά όταν το τσουνάμι έπληξε την ηπειρωτική χώρα. Η Yoku Takamatsu καθάριζε συντρίμμια από τις αρχικές καταστροφές του σεισμού όταν το τσουνάμι σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

Στο τελευταίο της μήνυμα προς τον σύζυγό της, η Yuko έγραψε: «Είσαι καλά; Θέλω να πάω σπίτι». Μήνες αργότερα, το τηλέφωνό της βρέθηκε με ένα μήνυμα που δεν είχε σταλεί: «Το τσουνάμι είναι καταστροφικό».

Ο Takamatsu, οδηγός λεωφορείου, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν ήθελε να καταδυθεί, αλλά ότι η σκέψη για τη σύζυγό του τον «οδήγησε» στο νερό.

«Θέλω να τη βρω, αλλά αισθάνομαι επίσης ότι μπορεί να μην την ανακαλύψω ποτέ, καθώς ο ωκεανός είναι πολύ μεγάλος – αλλά πρέπει να συνεχίσω να ψάχνω».

Κατά τη διάρκεια κάθε κατάδυσης, ο Takamatsu σηκώνει στην πλάτη του μια καταδυτική φιάλη, φοράει τη στολή του και μπαίνει στον παγωμένο ωκεανό με τη βοήθεια του εκπαιδευτή καταδύσεων, Masayoshi Takahashi.

Ο Takahashi, ο οποίος ηγείται εθελοντικών καταδύσεων για την αναζήτηση αγνοούμενων θυμάτων του τσουνάμι, δήλωσε ότι θεωρούσε σημαντικό να βοηθήσει τον Takamatsu να βρει τη σύζυγό του.

Ο Takamatsu βρισκόταν με την πεθερά του σε νοσοκομείο της διπλανής πόλης εκείνη τη στιγμή. Δεν του επετράπη να επιστρέψει στην κατεστραμμένη πόλη, η οποία ήταν τότε μια μάζα κτιρίων, αλιευτικών σκαφών και αυτοκινήτων που έβραζε και κλυδωνιζόταν.

Ωστόσο, όταν την επόμενη ημέρα τα εμπόδια άρθηκαν, πήγε στο νοσοκομείο της Οναγκάουα, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, ως ο καθορισμένος χώρος εκκένωσης, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι αμέσως μετά τον τεράστιο σεισμό.

Εκεί έμαθε ότι οι υπάλληλοι της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του, είχαν παρασυρθεί. «Ένιωσα τα γόνατά μου να λυγίζουν. Δεν ένιωσα τίποτα στο σώμα μου», είπε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η καταστροφή, με μέγεθος 9,1 Ρίχτερ, ήταν η χειρότερη που έπληξε ποτέ την Ιαπωνία και η τέταρτη πιο καταστροφική στην ιστορία της ανθρωπότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.