ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο πλανήτης πάει για Γ'ΠΠ και το έθνος σύσσωμο ασχολείται μ'έναν ξυλοδαρμό από τον «κολλητό» της Κουτσελίνη. Καμία ελπίδα...

Ο δήμαρχος Πόρου καλεί τους κατοίκους να απέχουν από τις εκλογές – «Το νησί βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο»

«Οι ψηφοφόροι του Πόρου δεν είναι πρόβατα που βαδίζουν μόνα τους προς σφαγή!»

Ο δήμαρχος Πόρου καλεί τους κατοίκους να απέχουν από τις εκλογές – «Το νησί βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο»

Ο δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης καλεί τους κατοίκους του νησιού σε μαζική αποχή από τις κάλπες στις εκλογές 2023, και με μία οργισμένη και εκτενή ανάρτησή του στο Facebook, κάνει λόγο για «τοπική εξέγερση» για το ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Δημητριάδης καθώς το νησί βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο και «η σκανδάλη είναι έτοιμη να πατηθεί».

Στην εκτενή του ανάρτησή του στο Facebook ο δήμαρχος Πόρου, ζητάει από τους πολίτες του νησιού να ενεργήσουν με αμιγώς τοπικά κριτήρια, «παραμερίζοντας τόσο τις ιδεολογικές και τις κομματικές προτιμήσεις μας, όσο και τα προσωπικά μικροσυμφέροντά μας».

Όπως αναφέρει ο κ. Δημητριάδης «το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο το ¼ του Πόρου θα γίνει επισήμως βιομηχανική ζώνη ιχθυοτροφείων (ΠΟΑΥ) και θα διοικείται από μια πολυεθνική εταιρία. Σύμφωνα με το επίσημο Κράτος, ο Πόρος δεν θα είναι πλέον ένας τουριστικός προορισμός, αλλά ένα κέντρο ιχθυοκαλλιέργειας και σταδιακά η τοπική επιχειρηματικότητα και απασχόληση θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό».

Επίσης βάλλει κατά του επίσημου κράτους επειδή δεν κατάφερε να εξασφαλίσει «γιατρούς, εκπαιδευτικούς, πυροσβέστες και αστυνομικούς (αποκλειστικές αρμοδιότητες της Κεντρικής Κυβέρνησης)».

Μάλιστα κατηγορεί για το ζήτημα των ιστοκαλλιεργειών και τα τρία κόμματα που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δήμαρχος Πόρου καλεί τους κατοίκους του νησιού να απέχουν από τις εκλογές στηρίζοντας έτσι την στρατηγική μέσω της οποίας ο Δήμος προσπαθεί να σώσει το νησί από την βιομηχανοποίηση.

«Προφανώς ένα υψηλό ποσοστό αποχής δεν θα μας σώσει, αλλά σε κανένα άλλο σενάριο, με όποια κατανομή των ποσοστών μεταξύ των κομμάτων, δεν θα υπάρχει κάποιο αξιοποιήσιμο μήνυμα από τις εκλογές», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Όπως έχω πει ξανά, όποιος μας σώσει θα κερδίσει την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη μας, διαφορετικά η οργή μας θα είναι μόνιμη και στο μέλλον δεν θα συζητάμε με εκλογικούς όρους, αλλά με όρους τοπικής εξέγερσης».

Στη δήλωση του δημάρχου Πόρου αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά και με ανακοίνωσή του καλεί τους δημότες Πόρου να ψηφίσουν, σημειώνοντας πως είναι έτοιμοι να συμβάλλουν σε θετικές λύσεις υπέρ του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Μάλιστα αφήνει «αιχμές» σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την πολιτειακά επικίνδυνη και ιστορικά αβάσιμη δυσαναλογία, ανάμεσα στο πρόβλημα και στην αντίδραση που επιλέγει ο δήμαρχος».

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως η αναφορά ότι «το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από την περιοχή στα κρυφά», δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως οι κάτοικοι στο Λευκοχώρι Ηλείας, έχουν δηλώσει πως θα απέχουν από τις εκλογές, λόγω της εγκληματικότητας που «μαστίζει» την περιοχή.

Αναλυτικά η ανάρτηση

«Τι κάνουμε την Κυριακή για το καλό του Πόρου;

Φίλες και φίλοι,

Tην Κυριακή καλούμαστε να συμμετέχουμε στις εθνικές εκλογές, από τις οποίες εξαρτώνται πολλά σοβαρά ζητήματα για τον Πόρο και για την χώρα μας. Επειδή έχω συγκεκριμένη άποψη για το τι πρέπει να κάνουμε για το καλό της περιοχής μας, οφείλω να την επαναλάβω και να την αναλύσω, όπως άλλωστε έκανα και στις εθνικές εκλογές του 2019.

Σε αυτές τις εκλογές. λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εμείς οι Ποριώτες θεωρώ ότι πρέπει να ενεργήσουμε με αμιγώς τοπικά κριτήρια, παραμερίζοντας τόσο τα ιδεολογικές και κομματικές προτιμήσεις μας, όσο και τα προσωπικά μικροσυμφέροντά μας.

Γιατί ειδικά σε αυτές τις εκλογές;

Επειδή σήμερα βρίσκεται το πιστόλι στον κρόταφό μας και η σκανδάλη είναι έτοιμη να πατηθεί! Αναφέρομαι στο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο το ¼ του Πόρου θα γίνει επισήμως βιομηχανική ζώνη ιχθυοτροφείων (ΠΟΑΥ) και θα διοικείται από μια πολυεθνική εταιρία.

Σύμφωνα με το επίσημο Κράτος, ο Πόρος δεν θα είναι πλέον ένας τουριστικός προορισμός, αλλά ένα κέντρο ιχθυοκαλλιέργειας και σταδιακά η τοπική επιχειρηματικότητα και απασχόληση θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό.

Δεν πρόκειται για κάποιο μακρινό σενάριο, αλλά για μια εξέλιξη που αν δεν την σταματήσουμε θα ολοκληρωθεί σε ελάχιστους μήνες, όπως έγινε π.χ. στον Δήμο Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Μια εξέλιξη που όλα τα «κόμματα εξουσίας» έχουν μέσα στο πρόγραμμά τους και μόνο κάποια «μικρά κόμματα» (Μέρα25, ΚΚΕ, κόμματα οικολογίας) έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους σε αυτήν.

Ο σχεδιασμός αυτός, ως γνωστόν, ξεκίνησε την δεκαετία του 1990 από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) το 2011 με το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, διατηρήθηκε από την συγκυβέρνηση Παπαδήμου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και την κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ), παρατάθηκε με ΠΝΠ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (κόμματα μάλιστα που πριν γίνουν κυβέρνηση είχαν ταχθεί εναντίον του σχεδιασμού και στην συνέχεια μας εξαπάτησαν) και ξανά προσφάτως παρατάθηκε 3 φορές φορές από την κυβέρνηση της ΝΔ (κόμμα που σε όλους τους τόνους έχει δεσμευτεί σήμερα στις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας ότι θα θεσμοθετήσει άμεσα τις 25 ΠΟΑΥ που προβλέπονται σε όλη την χώρα).

Με λίγα λόγια εμείς, οι οποίοι και έχουμε ψηφίσει διαχρονικά τα παραπάνω κόμματα και τα επιλέγουμε να μας διοικήσουν, είμαστε εκείνοι που έχουμε νομιμοποιήσει με την ψήφο μας τον σχεδιασμό για την βιομηχανοποίηση του Πόρου και εμείς οι ίδιοι είμαστε που θα πατήσουμε ή όχι την σκανδάλη στο πιστόλι που σήμερα βρίσκεται στον κρόταφό μας.

«Οι ψηφοφόροι ας ενεργήσουν με μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση του τόπου τους»

Θεωρώ λοιπόν επιτακτικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ως κάτοικοι ενός διαχρονικά περιφρονημένου από την κεντρική εξουσία μικρού νησιού που η Πολιτεία έχει αποφασίσει να το καταστρέψει, δεν έχουμε -τουλάχιστον στην σημερινή συγκυρία- την πολυτέλεια να ψηφίζουμε με υπερκείμενα «εθνικά» κριτήρια, αλλά οφείλουμε να ενεργούμε αποκλειστικά με τοπικά κριτήρια! Πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης, αξιοπρέπειας και δήλωσης των προθέσεών μας για το τι θα ακολουθήσει αν τυχόν το ΠΔ για την ΠΟΑΥ του Πόρου εγκριθεί.

Ευτυχώς, δεν θα καθορίσουν οι 3.000 ψηφοφόροι του Πόρου το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, οπότε οι ψηφοφόροι αυτοί ας ενεργήσουν με μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση του τόπου τους και ας αποβάλουν τελείως από το μυαλό τους το αντανακλαστικό που έχουν πολλοί ότι «πρέπει να ψηφίσουμε το Α κόμμα γιατί δεν πρέπει να εκλεγεί το Β»!

Ποια ψήφος αντιστοιχεί στο κριτήριο της υπεράσπισης του Πόρου λοιπόν; Έχω πει ξανά ότι, κατά την άποψή μου, ο Πόρος χρειάζεται να εκπέμψει στην κεντρική εξουσία ένα ηχηρό και ομοιογενές μήνυμα ότι δεν πάει άλλο! Και θεωρώ ότι μόνο με την μαζική αποχή το μήνυμα αυτό θα μπορούσε να είναι ομοιογενές, σαφές και επικοινωνιακά αξιοποιήσιμο. Προφανώς ένα υψηλό ποσοστό αποχής δεν θα μας σώσει, αλλά σε κανένα άλλο σενάριο, με όποια κατανομή των ποσοστών μεταξύ των κομμάτων, δεν θα υπάρχει κάποιο αξιοποιήσιμο μήνυμα από τις εκλογές.

Άλλωστε, θα ακολουθήσουν και δεύτερες εκλογές και «εδώ είμαστε», έτοιμοι να αναθεωρήσουμε ενδεχομένως την στάση μας αν στο μεσοδιάστημα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη σε επίπεδο προεκλογικών δεσμεύσεων των «μεγάλων κομμάτων».

«Έχω προτείνει δημόσια στους κατοίκους του νησιού να απέχουν από τις εκλογές αυτές»

Γι΄ αυτό και έχω προτείνει δημόσια στους κατοίκους του νησιού να απέχουν από τις εκλογές αυτές, στηρίζοντας έτσι την στρατηγική μέσω της οποίας ο Δήμος προσπαθεί να σώσει το νησί από την βιομηχανοποίηση και να εξασφαλίσει τα βασικά αγαθά που δικαιούμαστε ως πολίτες του Ελληνικού Κράτους! Είναι σεβαστός βέβαια κάθε αντίλογος που λέει ότι «η ψήφος αποτελεί κατάκτηση που δεν πρέπει να απεμπολούμε» και για όσους τον υιοθετούν υπάρχουν τα κόμματα που έχουν εκφράσει ρητά την αντίθεσή τους στην δημιουργία ΠΟΑΥ.

Σημειώνω ότι η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα κόμμα «εξουσίας» να ανταποκριθεί στην ανοικτή πρόσκληση του Δήμου να έρθει να μας ενημερώσει για τις θέσεις του. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από την περιοχή «στα κρυφά», κλιμάκιο ή υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν είδα καν, υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ είδα τυχαία αρκετούς, αλλά κανείς δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση πλην της κας Δ. Μιχαηλίδου (η οποία για το θέμα της ΠΟΑΥ κατέθεσε την προσωπική αρνητική της γνώμη, αλλά όχι κάποια δέσμευση του κόμματός της) και κανείς δεν άρθρωσε σε καμία ομιλία ή δήλωσή του την παραμικρή δέσμευση για τα θέματα που μας καίνε, ενώ από τα «μικρά» κόμματα μόνο το Μέρα25 ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δήμου και εξέφρασε ρητή αρνητική θέση για την ΠΟΑΥ.

Σε ό,τι αφορά τους αξιότιμους υποψήφιους βουλευτές, φαντάζομαι κανείς ψηφοφόρος δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι όσοι από αυτούς ήταν εκλεγμένοι τα προηγούμενα χρόνια δεν κατάφεραν (παρά τις όποιες προσπάθειές τους) απολύτως τίποτα για να αποτρέψουν την βιομηχανοποίηση του Πόρου.

Ούτε, βέβαια, κατάφεραν να μας εξασφαλίσουν γιατρούς, εκπαιδευτικούς, πυροσβέστες και αστυνομικούς (αποκλειστικές αρμοδιότητες της Κεντρικής Κυβέρνησης). Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι η ψήφος στα κόμματα και τους βουλευτές αυτούς σημαίνει αποδοχή των παραπάνω και εντολή να συνεχιστούν.

Θα την δώσουμε;

Δεν δυσκολεύομαι να πω, λοιπόν, ότι όποιος τους ψηφίσει διαλέγει να μην έχουμε γιατρούς, διαλέγει να γίνουμε βιομηχανική ζώνη κ.ο.κ. Και είναι συνυπαίτιος και ο ίδιος ως ψηφοφόρος για την κατάσταση αυτή!

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν έχω ξεκάθαρη άποψη για το ποιο κόμμα θα ήταν καλύτερο για την χώρα να κερδίσει τις εκλογές και για το ποιο κόμμα εκτιμώ ότι θα τις κερδίσει.

Το κόμμα αυτό λοιπόν και οι βουλευτές του (όπως και όλοι όσοι εκλεχθούν στην Α΄ Πειραιά Νήσων), θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι ψηφοφόροι του Πόρου δεν είναι πρόβατα που βαδίζουν μόνα τους προς σφαγή! 

Θα πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει αγανάκτηση και οργή!

Θα πρέπει να αρχίσουν να μας σέβονται και, εν τέλει, μετά τις εκλογές θα πρέπει ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΝ για να μας σώσουν, γιατί εκείνοι θα μας εκπροσωπούν και αύριο και από αυτούς θα περιμένουμε και πάλι βοήθεια!

Και όπως έχω πει ξανά, όποιος μας σώσει θα κερδίσει την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη μας, διαφορετικά η οργή μας θα είναι μόνιμη και στο μέλλον δεν θα συζητάμε με εκλογικούς όρους, αλλά με όρους τοπικής εξέγερσης.

Γιάννης Δημητριάδης

Δήμαρχος Πόρου».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Θέμα: Ανακοίνωση σχετικά με το Δημόσιο κάλεσμα του Δημάρχου Πόρου με προτροπή προς τους δημότες να απέχουν από τις εθνικές εκλογές.

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για το περιεχόμενο της δημόσιας ανάρτησής του δημάρχου Πόρου με το οποίο καλεί τους δημότες να απέχουν από τις εκλογές της Κυριακής. Προφανώς, το ζήτημα της εγκατάστασης ή όχι μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο παραμένει ανοιχτό και θα το ξανασυζητήσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν, το πρόσφατο και το πιο μακρινό. Σήμερα, μία μέρα πριν τις εκλογές της Κυριακής, επιθυμούμε να σταθούμε μόνο σε δύο ζητήματα.

1.Είναι αδιανόητο να τίθενται εν αμφιβόλω συλλήβδην το πολιτικό σύστημα εν συνόλω και μάλιστα, με προτροπή έμπρακτης υποβάθμισης του κορυφαίου και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών, να συμβάλλουν με την κρίση τους και τη γνώμη τους στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Όσο κι αν κατανοούμε τη μεγάλη σημασία για την τοπική κοινωνία και για το νησί, του ζητήματος των ιχθυοκαλλιεργειών, εντούτοις, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την πολιτειακά επικίνδυνη και ιστορικά αβάσιμη δυσαναλογία, ανάμεσα στο πρόβλημα και στην αντίδραση που επιλέγει ο δήμαρχος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλες και όλους τις/τους δημότες του Πόρου, να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλες και όλους τις/τους δημότες του Πόρου, να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα την Κυριακή 21 Μαΐου και να ασκήσουν το κορυφαίο δημοκρατικό δικαίωμά τους. Από την επομένη, για μία ακόμα φορά, είμαστε έτοιμοι/ες να συμβάλλουμε σε θετικές λύσεις υπέρ του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας. Και θα το κάνουμε, όπως, μόλις χθες και μάλιστα πριν την ανάρτησή του Δημάρχου, τον διαβεβαίωσαν σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

2. Η επίθεση με σκωπτικό τρόπο, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και των υποψηφίων βουλευτών-βουλευτριών του κόμματός μας στην Α΄ Πειραιά και τα Νησιά ότι δήθεν «το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από την περιοχή ‘’στα κρυφά’’» και ότι, οι υποψήφιοι/ες είχαν λάβει πρόσκληση για διάλογο σχετικά με το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τέτοια πρόσκληση ουδέποτε λάβαμε, ούτε το κόμμα ούτε οι υποψήφιοι/ες. Είναι προφανές ότι η συνάντηση θα είχε πραγματοποιηθεί εάν οι υποψήφιες/οι είχαν λάβει όντως πρόσκληση

Αντίθετα, όλες και όλοι οι υποψήφιες/οι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισκέφθηκαν την περιοχή, περιόδευσαν τόσο στο Γαλατά και στην Τροιζηνία, όσο και στον Πόρο τόσο συλλογικά όσο και μεμονωμένα και συμμετείχαν σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι βουλευτές του και τα στελέχη του με δεδομένη την εκτίμηση στο θεσμικό ρόλο του δημάρχου αλλά και στην κατ’ επανάληψη εκφρασθείσα αποδοχή και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του από τους δημότες του Πόρου, θα είναι παρούσες και παρόντες ώστε και τη νησιωτικότητα να περιφρουρήσουμε και τα προβλήματα του Πόρου να αντιμετωπίσουμε».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.