ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Δημοσκοπήσεις: Προς επτακομματική Βουλή με ζητούμενο την αυτοδυναμία για τη ΝΔ – «Υπόγεια» σύγκρουση «Ελληνικής Λύσης» και ΝΙΚΗ

Πώς εκτιμάται η δύναμη των κομμάτων

Δημοσκοπήσεις: Προς επτακομματική Βουλή με ζητούμενο την αυτοδυναμία για τη ΝΔ – «Υπόγεια» σύγκρουση «Ελληνικής Λύσης» και ΝΙΚΗ

Με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να πλησιάζουν τα σενάρια για τις «άδειες» κάλπες εναλλάσσονται με τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν πως η αυτοδυναμία για τη ΝΔ είναι μεν δυνατή, αλλά πάντα καιροφυλαχτεί ο κίνδυνος της «χαλαρής» ψήφου για το «γαλάζιο» κόμμα, το οποίο πάντως δείχνει χαρακτηριστικά πολιτικής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η νέα Βουλή θα είναι επτακομματική κάτι που δεν αποκλείει την αυτοδυναμία ΝΔ εάν όμως ξεπεράσει το 40%.

Αυτό γιατί η απόσταση που τη χωρίζει από το δεύτερο και τρίτο κόμμα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η ομάδα πολιτικής ανάλυσης του pronews.gr (σε παρένθεση παρατίθενται τα ποσοστά που δίνει η εταιρεία Metron Analysis- η ΝΔ αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό μεταξύ 37 και 41% (35,8-41% δίνει η Metron Analysis).

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί  με ποσοστό μεταξύ 17 και 21% (16,7 – 19,1% Metron Analysis) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ εκτιμάται μεταξύ 12 και 15% (10,2 – 11,7%)

Αντίστοιχα το ΚΚΕ θα κινηθεί στα ποσοστά των εκλογών της 21ης Μαΐου  με μια ελαφρά ανοδική τάση έως 7,5%. (6,7-7,6%)

Μέχρις εδώ τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ παγιωμένα. Το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να ανατρέπει τα ποσοστά της 21ης Μαΐου και να γίνεται «Αξιωματική Αντιπολίτευση», όπως έχει καθορίσει ως κύριο και πρωταρχικό στόχο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο έως πολύ διατηρεί το δικό του σκληρό και ανελαστικό ποσοστό.

Από εκεί και κάτω όμως τα πράγματα είναι πιο ρευστά. Η ΝΙΚΗ απειλεί την «Ελληνική Λύση» μέχρι του σημείου που αν υπάρξουν ανατροπές το κόμμα του Κ.Bελόπουλου να μείνει ακόμη και εκτός Βουλής.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η «Ε.Λ» τοποθετείται σε ένα ποσοστό της τάξης του 3,2 με 3,8%, (3,8-4,4% δίνει η Metron Analysis) η ΝΙΚΗ από 3 έως 4,5% (3,3 – 3,8%) η «ΠΛΕΥΣΗ» διεκδικεί δυναμικά είσοδο στη Βουλή εάν επιτύχει την «οροφή» καθώς κυμαίνεται από 2,7 έως 4% (4,2- 4,8% δίνει η Metron)  ενώ το κόμμα του Γ.Βαρουφάκη φαίνεται να συγκεντρώνει από 2 έως 2,7%  (2,5% δίνει η Metron).

Να σημειωθεί πως στις εκλογές της 25ης Ιουνίου κατέρχεται υποψήφιο και το εθνικιστικό «Εθνικό Μέτωπο» το οποίο μπορεί να στερήσει κάποιες πολύτιμες ψήφους από την «Ελληνική Λύση», καθώς δεν είχε κατέλθει στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Αυτή τη στιγμή πάντως διεξάγεται μια «υπόγεια σύγκρουση» ΝΙΚΗ με «Ελληνική Λύση» για το ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντα των ψήφων από αυτούς που τοποθετούν εαυτόν δεξιότερα της ΝΔ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνολικά οι επερχόμενες εκλογές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από τρία κύρια «στοιχήματα»: Το στοίχημα της ΝΔ για αυτοδυναμία (βάσει της σημερινής έρευνας της Metron θα έχει αυτοδυναμία 162 εδρών), το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει δεύτερο κόμμα (ελάχιστες οι πιθανότητες να περάσει το ΠΑΣΟΚ δεύτερι) και το στοίχημα της «Ελληνικής Λύσης» να μην πλαγιοκοπηθεί από τη ΝΙΚΗ σε σημείο που να μείνει εκτός Βουλής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.