ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Δύσκολη βραδιά στην Αλεξανδρούπολη: Μαίνεται η φωτιά – Ήχησαν σειρήνες πολέμου – Κάηκαν σπίτια και μοναστήρι (upd)

«Βροχή» μηνυμάτων από το «112» - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Δύσκολη βραδιά στην Αλεξανδρούπολη: Μαίνεται η φωτιά – Ήχησαν σειρήνες πολέμου – Κάηκαν σπίτια και μοναστήρι (upd)

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση 13:02) Δύσκολο αναμένεται να είναι το βράδυ για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα.

Η φωτιά που ξέσπασε το πρωί έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλη μάχη για να την περιορίσουν υπό αντίξοες συνθήκες. Η μάχη των πυροσβεστών θα είναι ολονύκτια καθώς οι ρίψεις από αέρος έχουν πια σταματήσει μέχρι το πρώτο φως της ημέρας. Ο καπνός έχει φτάσει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Λίγο πριν τις 17.00 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση τεσσάρων περιοχών και συγκεκριμένα για το Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό και Δωρικό. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λουτρός Αγνάντια, Αριστηνό και Δωρικό απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα εκκενώθηκε και η περιοχή Άνθεια.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς καίγονται τα πρώτα σπίτια. «Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη ημέρα. Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς νομίζω ότι αποτελούν ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο. Φαίνεται ότι θα είναι και μια πολύ δύσκολη νύχτα», δήλωσε στο MEGA ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σπίτια κάηκαν στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα, τα οποία εκκενώθηκαν νωρίτερα. 

Κατά πληροφορίες κάηκε και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ενώ υπάρχουν υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους.

Την ίδια είδηση επιβεβαιώνει και η αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης, Ελένη Ιντζεπελίδου, η οποία ανέφερε πως στον οικισμό Πεύκα έχουν καεί σπίτια, όπως και στο Αετοχώρι καθώς και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Η πυρκαγιά πέρασε το μεσημέρι την Εγνατία Οδό, όπου είχε διακοπεί από νωρίς η κυκλοφορία και κατευθύνεται νοτιοδυτικά, καθώς, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι 6-7 μποφόρ. Υπάρχουν φόβοι για μεγάλη οικολογική καταστροφή στην περιοχή ενώ ήδη αναφέρονται ζημιές σε καλλιέργειες.

Ανατριχιαστική είναι η στιγμή που οι σειρήνες του πολέμου ηχούν και που καταγράφονται σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στην σελίδα «Focus ston Evro». Οι  συνθήκες προσιδιάζουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Να θυμίσουμε ότι λίγο μετά τις 3, είχε σταλεί νέο μήνυμα 112 στους κατοίκους των οικισμών Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα για την εκκένωσή τους προς Αλεξανδρούπολη, ενώ οι φλόγες πέρασαν στην Εγνατία Οδό.

Παράλληλα, ο δήμος Αλεξανδρούπολης διαθέτει λεωφορεία που θα βρίσκονται στις πλατείες των οικισμών, για να παραλάβουν πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης.

Λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργείται ενεργοποιήθηκε το 112 για τους κατοίκους της πόλης καλώντας τους να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας μένοντας σε κλειστούς χώρους κλείνοντας πόρτες και παράθυρα.

Οι πυκνοί καπνοί προκαλούν σοβαρά προβλήματα και καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.

Σημειώνεται πως νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους στους οικισμούς Μελία, Νίψα, Πεύκα και Λουτρό, προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς ενώ η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση του πύρινου μετώπου ενώ δημιουργούνται συνεχώς νέες εστίες μέσα στο πυκνό πευκοδάσος.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστική στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 28 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικός από Αθήνα και 31 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 14 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το ένα (1) για το συντονισμό τους.

Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, Εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ. – Κλειστή η Εγνατία Οδός

Σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκεται και η Ελληνική Αστυνομία για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Πυλαίας Φερών Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση διατέθηκαν, άμεσα, 21 Αστυνομικοί, με 12 οχήματα, με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Οι δυνάμεις ενισχύονται, ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί και ο Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η Αστυνομία διέκοψε -ακολουθώντας τις συστάσεις της Πυροσβεστικής, με την οποία βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεργασία- την κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από τον κόμβο της ΒΙ.ΠΕ. μέχρι τον κόμβο Αρδανίου, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας για τις κυκλοφοριακές τροποποιήσεις αναφέρει:

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης

Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς σε δασική έκταση πλησίον Πυλαίας – Φερών Έβρου, ισχύει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, της Εγνατίας Οδού Κήπων – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών – Αλεξανδρούπολης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρακαλούνται οι πολίτες και οι οδηγοί οχημάτων για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.