ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Για ποιο λόγο το διάβασμα ή η χρήση κινητού στο αυτοκίνητο προκαλεί ναυτία – Πως αντιμετωπίζεται 

Τι εκλαμβάνει ο εγκέφαλος και τι μηνύματα δίνει στο σώμα

Για ποιο λόγο το διάβασμα ή η χρήση κινητού στο αυτοκίνητο προκαλεί ναυτία – Πως αντιμετωπίζεται 

Γιατί το διάβασμα στο αυτοκίνητο σας κάνει να ζαλίζεστε;

Η ζάλη, η αδιαθεσία και η ναυτία είναι μερικές από τις πιο κοινές παθήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ταξιδιώτες που θέλουν να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να ασχοληθούν με το smartphone τους ενώ ταξιδεύουν με αυτοκίνητο. Αλλά, τι είναι αυτό που πραγματικά προκαλεί όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα μας εκείνη τη στιγμή;

Αν και με το διάβασμα περνάει ευκολότερα η ώρα και μας κάνει να ξεφύγουμε και να περάσουμε όμορφα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με το αυτοκίνητο (η οποιοδήποτε άλλο μεταφορικό μέσο) προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους το αντίθετο: ναυτία που μερικές φορές επιμένει για ώρες. Η ασθένεια των κινήσεων ή «motion sickness» εμφανίζεται όταν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των αισθητηριακών αντιλήψεων που λαμβάνει το σώμα.

Για παράδειγμα, όταν διαβάζουμε ή γράφουμε σε ακίνητο περιβάλλον, το οπτικό σύστημα εστιάζει στο κείμενο ενώ το σώμα μας δεν αντιλαμβάνεται καμία κίνηση. Ωστόσο, κατά την ανάγνωση σε ένα κινούμενο αυτοκίνητο, το οπτικό σύστημα αντιλαμβάνεται τις λέξεις στη σελίδα σαν να κινούνται. Αυτή η «ασυμφωνία» προκαλεί συμπτώματα ναυτίας καθώς και ημικρανίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί πως το εσωτερικό αυτί παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ανθρώπινης ισορροπίας και του προσανατολισμού στο χώρο. Περιέχει μικροσκοπικές δομές που ονομάζονται ημικυκλικά κανάλια, τα οποία ανιχνεύουν την περιστροφική κίνηση και ωτόλιθους, που ανιχνεύουν τη γραμμική επιτάχυνση. Όταν βρισκόμαστε σε ένα κινούμενο αυτοκίνητο, το αιθουσαίο σύστημα ανιχνεύει την επιτάχυνση, την επιβράδυνση και τις αλλαγές στην κατεύθυνση του οχήματος. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα μάτια είναι προσηλωμένα σε μια στατική σελίδα, το οπτικό σύστημα ενημερώνει τον εγκέφαλο ότι το σώμα είναι ακίνητο, οδηγώντας σε αισθητηριακή αναντιστοιχία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.