ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: «Ανησυχητικές οι πληροφορίες για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: «Ανησυχητικές οι πληροφορίες για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να έδωσε εντολή για έρευνα, προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Οι πληροφορίες για εντολή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να ερευνηθεί το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, είναι ανησυχητικές για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολοκολάμσκ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σήμερα σχετικά με την εντολή του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επεξεργαστεί το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί είναι ανησυχητικές. […] Στον εύθραυστο και ασταθή κόσμο αυτής της περιόδου, πρέπει να αποφευχθούν βήματα που συνδέονται με κινδύνους για τις υπάρχουσες ισορροπίες και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν περιττή ένταση στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών» σημείωσε.

Οι Ρώσοι πιστοί κρατούν μια ιδιαίτερη στάση απέναντι στην Αγία Σοφία, όπου, σύμφωνα με αναφορές, βαφτίστηκε η πριγκίπισσα Όλγα, τόνισε ο μητροπολίτης.

«Τώρα οι πιστοί μας, που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη, σίγουρα προσπαθούν να επισκεφθούν αυτό το μέρος, για να αναβιώσουν τις ιερές αναμνήσεις που σχετίζονται με αυτό. Τυχόν φήμες ότι αυτό το ιστορικό μνημείο θα αλλάξει καθεστώς και το προσκύνημα εκεί θα είναι αδύνατο, αφορά εκατομμύρια ανθρώπους» εκτίμησε ο μητροπολίτης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο Πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να έδωσε εντολή για έρευνα, προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Ο Ερντογάν φέρεται να έθεσε το αίτημα για την Αγία Σοφία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι την αντίδραση της Αθήνας είχαν προκαλέσει οι εορτασμοί στην Κωνσταντινούπολη και η ανάγνωση στίχων από το Κοράνι εντός της Αγίας Σοφίας, την προηγούμενη Παρασκευή, ανήμερα της επετείου της Άλωσης που εορτάζεται ως ημέρα της «Κατάκτησης» στην Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και προσφέρθηκε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.