ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Παγκόσμια ανησυχία για την Αγία Σοφιά: «Κινδυνεύουν τα ψηφιδωτά του ναού»

Παγκόσμια ανησυχία για την Αγία Σοφιά: «Κινδυνεύουν τα ψηφιδωτά του ναού»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η «The New York Times» αναφορικά με την ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς, στην Κωνσταντινούπολη, από μουσείο σε τέμενος.

Η αμερικανική εφημερίδα παίρνει ξεκάθαρη θέση κατά της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, καθώς όπως αναφέρει μεταξύ άλλων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τα ψηφιδωτά του ναού. «Ο Ερντογάν κάνει λόγο για εκ νέου μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία», αναφέρει στον τίτλο του το δημοσίευμα.

Εν συνεχεία, γίνεται ειδική αναφορά στα ψηφιδωτά που απεικονίζουν διάφορες θρησκευτικές, αλλά και ιστορικές μορφές. Δεδομένου ότι για τους μουσουλμάνους η απεικόνιση ανθρώπινων μορφών θεωρείται ειδωλολατρεία, τα ψηφιδωτά είχαν καλυφθεί για πολλά χρόνια και ξεκίνησε η προσπάθεια αποκατάστασής τους όταν πλέον η Αγία Σοφιά μετατράπηκε σε μουσείο.

Η ενδεχόμενη μετατροπή της σε τέμενος θέτει και πάλι σε κίνδυνο αυτούς τους σπάνιους θησαυρούς. Την έντονη ανησυχία τους για τον αποκλεισμό τους από το μνημείο, μάλιστα, εκφράζουν και ιστορικοί και συντηρητές έργων τέχνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η Αγία Σοφιά υπήρξε κάποτε ισχυρό σύμβολο αντιπαλότητας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων και θα μπορούσε να ξαναγίνει», προστίθεται στο άρθρο, που συνεχίζει πως η αλλαγή της χρήσης της «απειλεί να πυροδοτήσει τη διεθνή οργή. Κάθε φορά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει πολιτική κρίση, εκμεταλλεύεται το ζήτημα αυτό για να ενισχύσει το αίσθημα των εθνικιστών και συντηρητικών θρησκευτικών οπαδών του».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.