Η κυβέρνηση ήθελε να κλείσει το Άγιο Όρος για 15 ημέρες! – Ξεσηκώθηκαν οι μοναχοί και το απέτρεψαν!

Η κυβέρνηση ήθελε να κλείσει το Άγιο Όρος για 15 ημέρες! – Ξεσηκώθηκαν οι μοναχοί και το απέτρεψαν!

Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να κλείσει το Περιβόλι της Παναγιάς για δεκαπέντε ημέρες, αλλά αντέδρασε και δεν το δέχτηκε η Ιερά Κοινότητα της Αθωνικής Πολιτείας.

Όλα αυτά ενώ σήμερα αναμένεται η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν στο Άγιον Όρος. Δηλαδή το κλείσιμο του Αγίου Όρους θα οδηγούσε στην ματαίωση της επίσκεψης με ότι θα σήμαινε αυτό για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Να σημειώσουμε πως η επίσκεψη θα είναι ιδιωτική και όχι επίσημη.

Οι μοναχοί είχαν προλάβει να θέσουν οι ίδιοι κάποια περιοριστικά μέτρα στους επισκέπτες και αρνήθηκαν οποιαδήποτε συζήτηση για κλείσιμο του Αγίου Όρους επικαλούμενοι το Αυτοδιοίκητο.

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στις Καρυές με τη συμμετοχή του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, του Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του αναπληρωτή πολιτικού διοικητή Αρίστου Κασμίρογλου, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα το Άγιον Όρος διέπεται από ειδικό καθεστώς που ορίζει το Αυτοδιοίκητο της Αθωνικής Πολιτείας, το οποίο όμως δεν επεκτείνεται σε ζητήματα, όπως αυτό που άπτεται της Δημόσιας Υγείας και για το οποίο αρμόδια είναι η πολιτική Διοίκηση του Αγίου Όρους, η οποία διορίζεται από την ελληνική Πολιτεία.

Στο περιβόλι της Παναγιάς υπάρχει ένα σύνολο 1.000 μελών της Ιεράς Κοινότητας, χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέπτες.

Περίπου 200 από αυτούς προσήλθαν για να υποβληθούν σε τεστ που βγήκαν αρνητικά, ενώ οι περισσότεροι επικαλούνται το αυτοδιοίκητο και θρησκευτικούς λόγους για τη μη επιβολή μέτρων , όπως είναι ακόμα και η χρήση μάσκας.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αγιορείτες μοναχοί με βάση τα περιοριστικά μέτρα «καθημερινά θα μπορούν να μπαίνουν 400 με 500 άτομα οπότε και πάλι στο μέτωπο του κορωνοιού είμαστε σε κρίσιμη φάση». Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι μαθητές της Αθωνιάδος Σχολής που δεν φορούσαν μάσκα επικαλούνταν στους αρμοδίους του ΕΟΔΥ τους πνευματικούς τους που δεν το συνιστούσαν.

Χθες το βράδυ αποχώρησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, από τη χερσόνησο του Άθω, μετά την ολοκλήρωση των τεστ για Covid-19 σε σκήτες, κελιά και στην Αθωνιάδα Σχολή.

Κύκλοι της Διοίκησης του Αγίου Όρους θέτουν τα εξής προβληματισμούς: «Δεν είναι η Χερσόνησος αυτόνομο κράτος όπως το Βατικανό» και «Η Δημόσια τάξη με βάση το Σύνταγμα είναι αρμοδιότητα της διοίκησης άρα πρέπει να την εφαρμόζει και μάλιστα για υγειονομικούς λόγους;»

Σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα που η ίδια η κοινότητα αποφάσισε , επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή, πέντε ανά κοινοβιακή σκήτη, δύο ανά Κυριακόν εκάστης ιδιορρύθμου Σκήτης και ένα ανά έκαστο ιερό κελί ή Καλύβη ή ησυχαστήριο.

Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση.

Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζομένους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Άγιον Όρος. Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως το Κέντρο Υγείας και η Ιερά Επιστασία προκειμένου να ληφθούν τα δέοντα μέτρα. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η λήψη αναγκαίων μέτρων υγιεινής με θερμομετρήσεις και χρήση αντισηπτικών, προστασίας και αποφυγής συνωστισμού.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο Άγιο Όρος μετά τα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων οχτώ στη μονή Αγίου Παύλου, ένα στη μονή Χιλανδαρίου ένα στη Λακοσκήτη ενώ δημοσιοποιήθηκαν τρία νέα κρούσματα. Ένας μοναχός από τη μονή Αγίου Παύλου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ η μονή έχει τεθεί σε καραντίνα.

Σημειώνεται ότι πριν δύο μέρες στην Ρωσία εξέλαβαν πολύ αρνητικά την πιθανότητα να «κλείσουν» το Άγιο Όρος εν όψει της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού.

«Βεβιασμένη απόπειρα παρεμπόδισης της ανεπίσημης επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού, Μιχάηλ Μισούστιν στο Άγιο Όρος με πρόσχημα τον κορωνοϊό» καταγγέλλει η Μόσχα την Αθήνα με αφορμή την κήρυξη σε καραντίνα της Ι.Μ. Αγίου Παύλου στην Αθωνική Πολιτεία με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Ria Novosti, να προβαίνει σε έμμεση επίθεση κατά της κυβέρνησης για την απόφαση αυτή

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας, η επίσκεψης του Μιχαήλ Μισούστιν, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, «Προκάλεσε ανησυχία σε ορισμένους εκπροσώπους της Εκκλησίας και Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι τάσσονται κατά της ρωσικής παρουσίας στην Ελλάδα και εξαιτίας αυτού επιχειρούν να κηρύξουν στο Άγιο Όρος καραντίνα υπό το πρόσχημα της μάχης με τον κορωνοϊό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.