ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Στην Αλγερία κλείνουν τις εκκλησίες λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα ανοίγουν τζαμιά…

Στην Αλγερία κλείνουν τις εκκλησίες λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα ανοίγουν τζαμιά…

Η μικρή κοινότητα των χριστιανών στην Αλγερία αντιμετωπίζει μια διπλή απειλή: η κυβέρνηση κλείνει τις εκκλησίες τους λόγω του κορωνοϊού και μιας νέας διάταξης στο Σύνταγμα, που πιθανόν να περιστείλει τη θρησκευτική ελευθερία όπως αναφέρει ο Κόκκινος Ουρανός.

“Ενώ εμείς εδώ στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουμε μεγάλη αβεβαιότητα με τους νέους περιορισμούς, οι εκκλησίες στην Αλγερία είναι ήδη κλειστές και σιωπηλές”, δήλωσε ο Rex Rogers, πρόεδρος του SAT-7, ενός μη κερδοσκοπικού χριστιανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού που μεταδίδει χριστιανικό πρόγραμμα στην Αλγερία. Η εταιρεία άρχισε πρόσφατα να προβάλλει ένα πρόγραμμα στη διάλεκτο Kabiyle, την οποία μιλούν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι ένας στους 200 Αλγερινούς είναι χριστιανός. Πάνω από το 99% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, η πλειονότητα των οποίων είναι Σουνίτες.

Το Υπουργείο Θρησκευμάτων της χώρας προσλαμβάνει και εκπαιδεύει μουσουλμάνους ιμάμηδες, παρόλο που η Αλγερία τυπικά δεν είναι θρησκευτικό κράτος.

Ενώ στους μουσουλμάνους επιτρέπεται να αλλάξουν θρησκεία, ο αλγερινός νόμος απαγορεύει να προσπαθεί κάποιος να τους οδηγήσει μακριά από το Ισλάμ. Όποιος «υποκινεί, περιορίζει ή χρησιμοποιεί μέσα αποπλάνησης που προτίθεται να μετατρέψει έναν μουσουλμάνο σε άλλη θρησκεία. ή χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό ιδρύματα διδασκαλίας, εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής, κουλτούρας, κατάρτισης… ή οποιουδήποτε οικονομικού μέσου» αντιμετωπίζει πρόστιμα έως και 8.500 $ και ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Οι άφθονες συλλήψεις χριστιανών για «προσηλυτισμό» που ξεκίνησαν το 2019 και οδήγησαν σε κλείσμο εκκλησιών, κορυφώθηκαν με την πανδημία του COVID-19, όπου διατάχθηκε να κλείσουν όλες οι εκκλησίες.

Η Αλγερία, στις 28 Νοεμβρίου, είχε καταγεγραμμένους 2.393 θανάτους από τον COVID-19 σε ένα πληθυσμό 44 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το ποσοστό αυτό είναι 56 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Καθώς ο κορονοϊός υποχωρεί τα τζαμιά ανοίγουν ξανά, αλλά οι χριστιανικοί τόποι λατρείας παραμένουν κλειστοί. Τον Αύγουστο, μια εκκλησία στη Makouda, μια πόλη 34.500 κατοίκων στη Μεσόγειο Θάλασσα, ζήτησε από ένα δικαστήριο να της επιτρέψει να ανοίξει ξανά. Το δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει άδεια.

Στην βουλή αυτό το μήνα, εγκρίθηκε ένα νέο Σύνταγμα που αλλάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες. Η προηγούμενη διάταξη ανέφερε: «Η ελευθερία της συνείδησης και η ελευθερία της γνώμης είναι απαραβίαστες. Η ελευθερία λατρείας διασφαλίζεται σύμφωνα με το νόμο».

Η διάταξη πλέον έχει ως εξής: «Η ελευθερία της γνώμης είναι απαραβίαστη. Η ελευθερία άσκησης λατρείας είναι εγγυημένη εάν ασκείται σύμφωνα με το νόμο. Το κράτος διασφαλίζει την προστασία των τόπων λατρείας από οποιαδήποτε πολιτική ή ιδεολογική επιρροή».

Επομένως, δεν υπάρχει πλέον «ελευθερία συνείδησης», πιθανώς ένας τρόπος να σταματήσουν τις εκκλησίες και τα μέλη τους να συζητούν για τον Χριστιανισμό στο Διαδίκτυο ή να έχουν διαδικτυακές θρησκευτικές λειτουργίες. Όσον αφορά την προσπάθεια συμμόρφωσης με το αλγερινό δίκαιο, οι εκκλησίες πρέπει να λάβουν την έγκριση μιας επιτροπής που συγκροτήθηκε το 2006 με την οποία είναι αβέβαιο αν έχουν συναντηθεί ποτέ. Έχουν προσπαθήσει να αποκτήσουν νομιμότητα με άλλους τρόπους, σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχώς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.