ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αυτό το ήξερες; – Γιατί ο Πάπας αλλάζει το όνομά του;

Αυτό το ήξερες; – Γιατί ο Πάπας αλλάζει το όνομά του;

Ο Jorge Bergoglio είναι γνωστός ως πάπας Φραγκίσκος, ενώ ο Karol Wojtyla ήταν ο προκάτοχός του πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’.

Ως καρδινάλιοι δεν έχουν τα ίδια ονόματα. Γιατί λοιπόν αλλάζουν τα ονόματά τους όταν εκλεγούν στο αξίωμα του πάπα; Κάτι τέτοιο δεν απαιτείται από το πρωτόκολλο. Για πολλούς αιώνες, όσοι αναλάμβαναν την ύστατη θέση στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία διατηρούσαν το βαφτιστικό τους όνομα.

Ο πρώτος που υιοθέτησε αυτή την παράδοση, η οποία και κρατάει μέχρι σήμερα, ήταν ο πάπας Ιωάννης Β’ το 533. Το βαφτιστικό του όνομα ήταν Μεκρούριος και ένιωθε άβολα να έχει το όνομα ενός ειδωλολατρικού θεού, ενώ ο ίδιος ήταν στη θέση του ποντίφικα. Οι διάδοχοί του δεν ακολούθησαν το παράδειγμά του, μέχρι που 450 χρόνια αργότερα, ο Πιέτρο Κανεπάνοβα δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει το όνομα του Αγίου Πέτρου και επέλεξε το Ιωάννης ΙΔ’ όταν εξελέγη πάπας.

Ακολούθησε ο Τζιοβάνι Ντι Γκαλινα Άλμπα που διατήρησε το όνομά του, ωστόσο μετά τον θάνατό του, οι πάπες άρχισαν να χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο ψευδώνυμο σε επίσημη βάση. Ο τελευταίος πάπας που χρησιμοποίησε το πραγματικό του όνομα ήταν ο Αδριανός ΣΤ’, όταν εξελέγη πάπας για μόλις 21 μήνες το 1522. Ήταν ταυτόχρονα και ο τελευταίος μη Ιταλός πάπας μέχρι το 1978, ενώ παραμένει μέχρι σήμερα ο μοναδικός Ολλανδός πάπας.

Πλέον, το όνομα που επιλέγει κάθε πάπας, εξυπηρετεί κάποιον σκοπό. Ο Αργεντινός Jorge Bergoglio επέλεξε το Φραγκίσκος, προς τιμής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δέσμευση του προς τους φτωχούς. Το πιο δημοφιλές όνομα στην ιστορία είναι το Ιωάννης που χρησιμοποιήθηκε συνολικά από 21 πάπες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.