ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Για ποιο λόγο γιορτάζουμε την Ανάσταση τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου;

Η ώρα έχει προκαλέσει διαφωνίες αλλά δεν είναι τόσο σημαντική

Για ποιο λόγο γιορτάζουμε την Ανάσταση τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου;

Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί μαζεύονται στις εκκλησίες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα για να γιορτάσουν την ανάσταση του Ιησού.

Ο ιερέας προβάλει στην πύλη ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως…» και αμέσως μετά ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος».

Η ώρα της Ανάστασης του Ιησού έχει προκαλέσει διαφωνίες ανάμεσα σε πολλούς μελετητές. Κανένας από τους τέσσερις Ευαγγελιστές δεν κάνει σαφή αναφορά ως προς την ώρα.

Ο Λουκάς έγραψε πως έγινε την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, δηλαδή την Κυριακή, κάπου τα χαράματα: «Τη δε μια των Σαββάτων, όρθρου βαθέως ήλθον επί το μνήμα».

Ο Ματθαίος γράφει «Οψέ Σάββατων τη επιφωσκούση εις μί­αν Σαββάτων», τοποθετώντας την κάπου μέχρι την ανατολή του ηλίου πάλι την Κυριακή.

Ο Μάρκος αναφέρει και αυτός την Κυριακή αλλά αναφέρει πως έγινε μετά τη δύση του ηλίου, αναφέροντας συγκεκριμένα «Λίαν πρωί της μιας Σαββάτων έρχονται επί το μνημείον ανατείλαντος του ηλίου».

Τέλος ο Ιωάννης, γράφει πως έγινε όταν πέρασε το Σάββατο και πως ήταν ακόμα σκοτάδι: «Έρχεται πρωί σκοτίας έτι ούσης εις το μνημείον».

Όλοι συμφωνούν στην ημέρα, αλλά όχι στην ώρα. Κι αυτό μάλλον συμβαίνει γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν και πολύ για την ώρα , θεωρώντας καθοριστική την επιβεβαίωση της ημέρας. Γιατί ήθελαν να τονίσουν ότι όλα έγιναν όπως τους τα είχε πει ο Ιησούς.

Ο Χριστός είχε πει στου μαθητές Του ότι θα καταδικαστεί σε θάνατο και την τρίτη ημέρα θα αναστηθεί. Έτσι θέλουν να κάνουν σαφές πως η ημέρα της ανάστασης ήταν η Κυριακή.

Ο Ιησούς πέθανε το μεσημέρι της Παρασκευής και μέχρι τα μεσάνυχτα, μέτρησε η πρώτη μέρα. Το Σάββατο ήταν η δεύτερη ημέρα και αμέσως μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η τρίτη.

Έτσι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ορίσει σαν ώρα Αναστάσεως, τη στιγμή που ξεκινά η τρίτη ημέρα, το πρώτο λεπτό μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με το σκεπτικό πως όποτε και αν αναστήθηκε μέσα στη μέρα, η σωστή ώρα βρίσκεται κάπου μέσα στην Κυριακή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.