ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ντοκουμέντο pronews.gr για τον Άγιο Πορφύριο της Γάζας: Δείτε τη λειτουργία & τους πιστούς πριν την καταστρέψουν οι βόμβες

Στην Γάζα διαβιεί μία από τις παλαιότερες ελληνορθόδοξες κοινότητες

Ντοκουμέντο pronews.gr για τον Άγιο Πορφύριο της Γάζας: Δείτε τη λειτουργία & τους πιστούς πριν την καταστρέψουν οι βόμβες

Ένα ντοκουμέντο φέρνει στη δημοσιότητα το pronews.gr, που παρουσιάζει την εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου λίγο πριν την καταστροφή από το αεροπορικό χτύπημα.

Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η τρίτη παλαιότερη ορθόδοξη εκκλησία που είχε κατορθώσει να επιβιώσει μέσα από πολέμους και Σταυροφορίες, ενώ δεν είχε αγγιχθεί ποτέ ούτε από τους μουσουλμάνους.

Χτίστηκε μεταξύ 1150 και 1160 μετά Χριστόν. Μετά από πολλές ανακαινίσεις έχει πολλές ομοιότητες με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στην Γάζα που έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Βρίσκεται κοντά σε τζαμί στην ιστορική συνοικία της πόλης της Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε μία περίοδο περίπου δύο εβδομάδων πριν όταν και ξεκίνησαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ και δείχνει τους πιστούς να ψέλνουν.

Στο ναό φιλοξενούνταν εκατοντάδες κάτοικοι της Γάζας ανεξαρτήτως θρησκεύματος που ήθελαν να προστατευτούν.

Η πόλη της Γάζας φιλοξενεί μία από τις αρχαιότερες κοινότητες της Ελληνορθοδοξίας μαζί με αυτές του Λιβάνου, της Συρίας και του Ιράκ.

Και λέμε Ελληνορθοδοξία γιατί οι κοινότητες αυτές βασίζονται κυρίως σε απογόνους των Βυζαντινών. Για όσους δεν το γνωρίζουν οι πιστοί αυτοί γνωρίζουν άπταιστα ελληνικά.

Μάλιστα σε αυτές τις χώρες ονομάζονται Ρουμ Ορθοντόξ. Να σημειωθεί ότι και οι Παλαιστίνιοι στην πλειοψηφία τους θεωρούν τον εαυτό τους απόγονο ελληνικών φύλων και συγκεκριμένα των Φιλισταίων (ελληνικό φύλο με προέλευση από την Κρήτη κάτι που αναφέρει και η Παλαιά Διαθήκη, ονομάζοντας το νησί «Καφθόρ») από όπου και πήραν την ονομασία τους.

Πλέον όλες οι ελληνορθόδοξες κοινότητες έχουν χτυπηθεί από τους πολέμους της Μέσης Ανατολής (σε Συρία και Ιράκ υπέστησαν φονικούς διωγμούς από το ISIS).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.