ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ομοφυλοφιλία: Ποια η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντί της;

Στις νέες εποχές το ερώτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο

Ομοφυλοφιλία: Ποια η θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντί της;

Η ομοφυλοφιλία είναι ανεκτή από τον Θεανθρώπινο Οργανισμό της Εκκλησίας, στο όνομα πάντοτε του σεβασμού στην ετερότητα;

«Ο Ιησούς θα έκανε διάκριση;» («Would Jesus Discriminate?») μεταξύ των ετεροφυλόφιλων και των ομοφυλόφιλων; 

Τελικά η ομοφυλοφιλία είναι ανεκτή από τον Θεανθρώπινο Οργανισμό της Εκκλησίας, στο όνομα πάντοτε του σεβασμού στην ετερότητα;

Η συζήτηση αυτή δεν εξαντλείται στον χώρο ενός άρθρου, αλλά χωρίς δυσκολία ο καθένας διαπιστώνει πως έτσι όπως πάει ο κόσμος, χωρίς πυξίδα ηθικής και τάξης, θα αντικρίζουμε κοινωνικά φαινόμενα και πολιτικές εξελίξεις που υπενθυμίζουν την περίοδο του Mεσοπολέμου, μεταξύ Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήδη από το 1968 υπάρχουν στον χριστιανικό κόσμο Εκκλησίες με κλήρο και πλήρωμα ομοφυλόφιλους στις ΗΠΑ.

Πιο κάτω θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το φαινόμενο αυτό, να καταγράψουμε την είδηση πως μεταξύ των Εκκλησιών για ομοφυλόφιλους είναι και μία της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας με σύμβολο και σφραγίδα έναν Σταυρό ρωσικής τεχνοτροπίας, με την επωνυμία «Axios» (www.eskimo.com).

Η ομάδα αυτή, μαζί με άλλες καθολικές και προτεσταντικές Εκκλησίες, ανήκει σε αμιγώς «ομοφυλοφιλικές Εκκλησίες». Εκκλησίες που όχι μόνο δέχονται πιστούς και κληρικούς ομοφυλόφιλους χωρίς καμία επιφύλαξη, αλλά είναι θρησκευτικές κοινότητες αποκλειστικά για ομοφυλόφιλους.

Είναι εξάλλου γνωστή η κοινότητα «Dignity» για τους Ρωμαιοκαθολικούς (www.dignityusa.org), οι οποίοι κατά την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στις ΗΠΑ έκαναν την εμφάνισή τους με δικά τους πλακάτ για την αποδοχή των ομοφυλοφιλικών «γάμων» κ.λπ.

Ακόμη, στο Los Angeles λειτουργεί η πιο γνωστή κοινότητα, με την ονομασία Metropolitan Community Churches, υπό τη διαποίμανση του ομοφυλόφιλου ακτιβιστή, αιδεσιμότατου Troy D. Perry.

Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ George Bush (θεωρείται «συντηρητικός» χριστιανός), λίγο μετά την υποστήριξή του στη λεγόμενη «εβδομάδα προστασίας του γάμου», έστειλε μια επιστολή με την οποία συνεχάρη την κοινότητα που ιδρύθηκε από ενεργούς ομοφυλόφιλους και έχει πραγματοποιήσει -έως σήμερα- περισσότερους από 6.000 «γάμους» του ίδιου φύλου.

Βασικό σύνθημά τους, το οποίο αναρτούν σε τεράστιες πινακίδες, είναι: «Ο Ιησούς θα έκανε διάκριση;» («Would Jesus Discriminate?»).

Στις συγκεντρώσεις των διαφόρων αυτών ομοφυλοφιλικών χριστιανικών κοινοτήτων γίνονται «θεολογικές» αναλύσεις και προσπάθειες να στηριχθεί, με βάση την Αγία Γραφή, η άποψη ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι αμαρτία, δεν την καταδικάζει ο Θεός, και ότι αυτό που έχει σημασία για τον Θεό είναι η «αγάπη»…

Από την άλλη πάλι πλευρά, υπάρχουν διάφορες ακραίες προτεσταντικές ομάδες που εμφανίζονται με διάφορα πλακάτ, τα οποία, αντίθετα, γράφουν: «Ο Θεός μισεί τους ομοφυλόφιλους» (στην πραγματικότητα τους αναφέρουν προσβλητικά «fags» = «αδελφές»), «Θα καείτε στην κόλαση», «Οι ‘‘αδελφές’’ πεθαίνουν και ο Θεός γελάει», «Ευχαριστώ τον Θεό για το AIDS» και άλλα τέτοια πολύ «χριστιανικά» συνθήματα.

Πρωτοπόρο κίνημα αυτού του είδους είναι η «Westboro Baptist Church», η Βαπτιστική Εκκλησία του Westboro, με έδρα την πόλη Topeka του Kansas, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «ομάδα μίσους» (hate group).

Εκτός από ομοφυλόφιλους μισούν τους καθολικούς, τους Εβραίους, τους μουσουλμάνους, καθώς και λαούς που υποστηρίζουν την ομοφυλοφιλία, όπως Σουηδούς, Καναδούς, Βρετανούς και φυσικά Αμερικανούς.

Το όνομα της ιστοσελίδας τους, www.godhatesfags.com, τα λέει όλα.

Το «κίνημα» αυτό -να σημειωθεί ότι- καταφέρεται κατά της «ανήθικης» Αμερικής με απίστευτες κατάρες και ευχαριστίες προς τον Θεό (!) για κάθε συμφορά που χτυπάει τις ΗΠΑ, ως ένδειξη της θείας «οργής».

Έτσι, τα πλακάτ τους αναφέρουν «Ευχαριστώ τον Θεό για την 11η Σεπτεμβρίου», «Ευχαριστώ τον Θεό για τον τυφώνα Κατρίνα», «Ο Θεός είναι ο τρομοκράτης των ΗΠΑ» και άλλα παρόμοια.

Μια και γίνεται λόγος για την ομοφυλοφιλία στις σημερινές χριστιανικές Εκκλησίες, ας αδράξουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε ένα εδάφιο από τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος απευθυνόμενος στους χριστιανούς της Εκκλησίας της Κορίνθου τους συμβουλεύει: «Μη πλανάσθε, ούτε πόρνοι, ούτε ειδωλολάτραι, ούτε μοιχοί, ούτε μαλακοί, ούτε αρσενοκοίται, ούτε πλεονέκται, ούτε κλέπται, ούτε μέθυσοι, ούτε λοιδοροί, ούτε άρπαγες βασιλείαν Θεού ού κληρονομήσουσι» (Α’ Κορινθίους 6:9-11). (Μην πλανιέστε, ούτε πόρνοι, ούτε ειδωλολάτρες, ούτε μοιχοί, ούτε κίναιδοι, ούτε αρσενοκοίτες, ούτε κλέφτες, ούτε πλεονέκτες, ούτε μέθυσοι, ούτε κακολόγοι, ούτε άρπαγες δεν θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού).

1. Ο Απόστολος Παύλος ήξερε ασφαλώς και διέκρινε με σαφήνεια τα διάφορα είδη ομοφυλοφιλίας του αρχαίου ελληνορωμαϊκού κόσμου. Όπως, για παράδειγμα, ήξερε ότι ομοφυλοφιλία είναι η ερωτική δραστηριότητα ενός ατόμου με ένα μέλος του ίδιου φύλου. Η γενετήσια, σεξουαλική, ασελγής ικανοποίηση επιζητείται από μέλη που ανήκουν στο ίδιο φύλο.

Και ενώ οι περισσότεροι θεωρούν ομοφυλόφιλους τους άρρενες, ο όρος αυτός εφαρμόζεται επίσης και μεταξύ θηλέων που προβαίνουν στις ίδιες πράξεις. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη λέξη που περιορίζεται σε ομοφυλοφιλία των θηλέων μόνο, δηλαδή η λέξη «λεσβιασμός».

Οι συγγραφείς της Καινής Διαθήκης γνωρίζουν πολύ καλά τη λατρευτική ή μη λατρευτική ομοφυλοφιλία των ενηλίκων, την κοινή παιδεραστία, τη φιλοσοφική ή ιδεώδη παιδεραστία, την ομοφυλοφιλία που εκλαμβανόταν ως έμφυτη παρόρμηση και ως σταθερή, συναινετική σχέση μεταξύ ενηλίκων.

Ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος στην 1η επιστολή προς Τιμόθεον 1:10 χρησιμοποιεί πάλι τη λέξη «αρσενοκοίτης» με την έννοια του ενεργητικού ομοφυλόφιλου, ενώ η λέξη «μαλακός» δηλώνει τον κίναιδο, τον παθητικό ομοφυλόφιλο.

2. Η θέση του Αποστόλου Παύλου ήταν ότι η ομοφυλοφιλία και ο λεσβιασμός, όπως και άλλα βίτσια, ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο άνθρωπος είχε απορρίψει τον Θεό, το θέλημά Του και τον νόμο Του. Ο Απόστολος Παύλος γνώριζε τη φιλοσοφική μορφή της ομοφυλοφιλίας και την έμφαση που αυτή δίνει στη βαθιά, ανθρώπινη κοινωνία, φιλία και αφοσίωση μέχρι του σημείου να δίνει κάποιος τη ζωή του για τον εραστή του ή τον ερωμένο του.

Όμως στο φως της θείας αποκάλυψης, ο Απόστολος Παύλος αυτό το έβλεπε ως αποτέλεσμα της διαφθοράς του ανθρωπίνου γένους, ως επακόλουθο του ότι ο άνθρωπος απέρριψε τον Θεό.

Με αυτό και με άλλα είδη συμπεριφοράς οι άνθρωποι πίστεψαν πως είχαν γίνει σοφοί. Η αλήθεια κατά τον Απόστολο Παύλο ήταν ότι είχαν γίνει μωροί και το μυαλό τους είχε σκοτισθεί. Ήταν ανίκανοι να σκεφτούν υγιώς.

3. Για τον Απόστολο Παύλο, όπως και για όλη την αρχέγονη Εκκλησία, η ομοφυλοφιλία ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με το ήθος του Ευαγγελίου και τις βασικές αρχές της χριστιανικής ζωής.

Μεγάλες περικοπές των επιστολών του Παύλου ασχολούνται με ποιμαντορικές συμβουλές προς τις Εκκλησίες που ίδρυσε, να ζουν οι πιστοί με καθαρότητα και αγιότητα, ως άξιοι μαθητές του Θεού και του Χριστού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

4. Με κανέναν τρόπο η αρχέγονη Εκκλησία δεν μπορούσε να δεχτεί την άσκηση της ομοφυλοφιλίας στους κόλπους της, όπως δεν μπορούσε να δεχτεί τους ψεύτες, τους ειδωλολάτρες ή τους φονιάδες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.