Αχ, βρε Κίμπερλι, τη ζωή σου να΄χα! Λούσα, βόλτες, μπουζούκια και μερικά εκατομμύρια ιθαγενείς στα πόδια σου...

Βούλγαρος ιστορικός: «Η Ορθοδοξία σώθηκε χάρη στον Μωάμεθ τον Πορθητή»!

Υποστηρίζει επίσης ότι «δεν υπάρχει θεμελιώδης διαφορά» μεταξύ Τούρκων και Βουλγάρων

Βούλγαρος ιστορικός: «Η Ορθοδοξία σώθηκε χάρη στον Μωάμεθ τον Πορθητή»!

Ένας από τους πλέον εξέχοντες ιστορικούς της Βουλγαρίας, ο καθηγητής Στόγιαν Ντίνκοφ, έστρεψε την προσοχή πάνω του με τη δήλωση ότι η επιβίωση της Ορθοδοξίας στη σύγχρονη εποχή, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Μωάμεθ τον Πορθητή!

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αναφέρθηκε στους «ιστορικούς δεσμούς» μεταξύ Βουλγάρων και Τούρκων, καθώς και στην «κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια».

Ο καθηγητής Ντίνκοφ, γνωστός στη γειτονική χώρα για το εκτενές έργο του πάνω στην ιστορία των Βαλκανίων και της Οθωμανίας, δήλωσε ότι οι Βούλγαροι είναι «άμεσοι απόγονοι των Τουρκο-Ούννων και είναι μία από τις 19 αρχικές τουρκογενείς φυλές».

«Δεν υπάρχει θεμελιώδης διαφορά μεταξύ Τούρκων και Βουλγάρων», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι Βούλγαροι είναι Δυτικοί Ογούζοι Τούρκοι, στενά συνδεδεμένοι με τους Αβάρους και τους Χαζάρους».

Απέρριψε τις αφηγήσεις που χώριζαν τους Βούλγαρους από τις τουρκικές τους ρίζες, αποκαλώντας τες «προπαγάνδα που διαδόθηκε κατά τη διάρκεια της ρωσικής αυτοκρατορικής εποχής και αργότερα ενισχύθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς τον 20ό αιώνα».

Σύμφωνα με τον Ντίνκοφ, η εγκατάσταση τουρκογενών στα Βαλκάνια προηγείται της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά αιώνες, ακόμη και χιλιετίες. «Οι Τούρκοι ήταν παρόντες στα Βαλκάνια ήδη από την θρακική εποχή, καθώς οι ίδιοι οι Θράκες κατάγονταν από τουρκογενείς φυλές», ισχυρίστηκε.

Ο καθηγητής Ντίνκοφ έκανε στη συνέχεια την αμφιλεγόμενη δήλωση για την Ορθοδοξία:

«Σχεδόν όλα τα βουλγαρικά μοναστήρια και οι εκκλησίες που υπάρχουν σήμερα χτίστηκαν με σουλτανικά διατάγματα, ειδικά κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μωάμεθ του Πορθητή. Εκείνη την εποχή, η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη σε όλο τον κόσμο σώθηκε και το Παγκόσμιο Πατριαρχείο ανοικοδομήθηκε. Σύμφωνα με αντικειμενικά δεδομένα και λογική, η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη οφείλει βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη στον Σουλτάνο Μωάμεθ Β’ ως τη βάση της επιβίωσής της σήμερα».

Ο σφαγέας που άλωσε την Κωνσταντινούπολη… προστάτης της Ορθοδοξίας δηλαδή κατά τον Βούλγαρο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.