ΟΑΣΑ: Κατά 160 λεωφορεία και τρόλεϊ «πλουσιότερο» το χειμερινό πρόγραμμα δρομολογίων

ΟΑΣΑ: Κατά 160 λεωφορεία και τρόλεϊ «πλουσιότερο» το χειμερινό πρόγραμμα δρομολογίων

Με περίπου 160 οχήματα ενισχύθηκε ο ενεργός στόλος λεωφορείων και τρόλεϊ από την Τετάρτη (11/9) – ημέρα έναρξης του χειμερινού προγράμματος δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ).

«Η διοίκηση του Οργανισμού στο διάστημα των προηγούμενων εβδομάδων εξασφάλισε πόρους της τάξεως του 1 εκατομμυρίου ευρώ για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες σε ανταλλακτικά, με στόχο την άμεση αποκατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερων οχημάτων» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Βάσει των εκτιμήσεων του ΟΑΣΑ, η έναρξη του χειμερινού προγράμματος δρομολογίων βρίσκει τον Οργανισμό με τετραψήφιο αριθμό ενεργών οχημάτων στο στόλο των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ). Από τα περίπου 900 οχήματα που αποτελούσαν μέχρι πρότινος τον ενεργό στόλο οχημάτων, πλέον δυνατότητα δρομολόγησης έχουν 1.060 λεωφορεία και τρόλεϊ.

Στελέχη του Οργανισμού διευκρινίζουν, πάντως, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να δρομολογηθούν όλα τα αποκατεστημένα οχήματα από την αρχή, λόγω των μεγάλων κενών σε θέσεις οδηγών.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας δίνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα, υπογραμμίζοντας ότι τα οχήματα που βγήκαν στους δρόμους δεν είναι πολύ περισσότερα από την αντίστοιχη περσινή ημέρα, σε αντίθεση με τα …πληρωμένα ρεπό των οδηγών που αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Συγκεκριμένα σημειώνουν πως πέρυσι στην αρχή της σεζόν είχαν δρομολογηθεί 910 λεωφορεία και 145 τρόλεϊ, ενώ φέτος οι πληροφορίες τους κάνουν λόγο για 930 λεωφορεία και 135 τρόλεϊ. Αντίστοιχα, φέτος το χειμερινό πρόγραμμα ξεκίνησε με 230 ρεπό που πληρώνονται επιπλέον, έναντι 160 πέρυσι.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι κάθε χρόνο οι ελλείψεις σε οδηγούς πολλαπλασιάζονται δημιουργώντας μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, καθώς μόνο την τελευταία χρονιά ο αριθμός τους – κυρίως εξαιτίας των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης – μειώθηκε κατά 160 άτομα.

Το πρόβλημα αναγνωρίζει και η διοίκηση του ΟΑΣΑ σημειώνοντας πως παρά την ενίσχυση του ενεργού στόλου, το πρόβλημα της έλλειψης οδηγών παραμένει και υπάρχει στενή συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών ώστε να δρομολογηθούν μέτρα για την επίλυση του. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η πρόσληψη οδηγών και τεχνιτών στις συγκοινωνιακές εταιρίες αποτελεί μια πάγια δέσμευση όλων των ηγεσιών του υπουργείου, η οποία ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους μάλιστα, ενίοτε τα αριθμητικά στοιχεία των οχημάτων δεν μπορούν από μόνα τους να αποτυπώσουν την ακριβή εικόνα της εταιρίας, καθώς αυτό που πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι ο τύπος των οχημάτων που βγαίνουν έξω και όχι μόνο ο αριθμός τους.

Όπως εξηγούν, εάν ένα 12μετρο όχημα δανεικό από άλλο αμαξοστάσιο αντικαταστήσει ένα παροπλισμένο αρθρωτό (νταλίκα) με βλάβη, αυτό σημαίνει ότι οι μισοί επιβάτες δε θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν λόγω μειωμένης χωρητικότητας. Επιπλέον εάν μία βάρδια χαθεί εξαιτίας του διαρκώς συρρικνούμενου αριθμού των οδηγών, η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσον αφορά τους πόρους ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ που διατέθηκαν για την αποκατάσταση βλαβών, οι εργαζόμενοι των ΟΣΥ σημειώνουν πως εάν το ποσό κατανεμηθεί στα επτά αμαξοστάσια της εταιρίας (έξι για λεωφορεία και ένα για τρόλεϊ), το ύψος του δεν είναι αρκετό ώστε να αντιμετωπίσει μόνιμες βλάβες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.