ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Άνοιξε και για τα βαρέα οχημάτων η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης

Στην αριστερή λωρίδα η κυκλοφορία μέχρι την πλήρη υποχώρηση των υδάτων

Άνοιξε και για τα βαρέα οχημάτων η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης

Άνοιξε για όλα τα οχήματα, η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο κομμάτι που ήταν κλειστό λόγω των πλημμυρών.

Πρόκειται για το τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου Α/Κ Συκουρίου και Α/Κ Γυρτώνης, στο οποίο επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία και των βαρέων οχημάτων ως 44 τόνους με σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων και της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων αρτιότητας και δομικής επάρκειας.

Προς ώρας, στο τμήμα που παραδόθηκε ξανά στην κυκλοφορία, τα βαρέα οχήματα κυκλοφορούν μόνο στην αριστερή λωρίδα και στις δύο κατευθύνσεις, μέχρι την πλήρη υποχώρηση των υδάτων και τον επανέλεγχο του σώματος και των τεχνικών του αυτοκινητόδρομου, ενώ υπάρχει σύσταση για την τήρηση αποστάσεων 100 μέτρων ανά όχημα και, φυσικά, η τήρηση των ορίων ταχύτητας.

Τα σπίτια και οι υποδομές

Στο μεταξύ, για να επιστρέψει στο φυσιολογικό η ζωή στην πληγήσα από την κακοκαιρία Daniel Θεσσαλία, θα πρέπει να αποκατασταθούν όλα όσα κατέστρεψε η θεομηνία. Οι άνθρωποι να έχουν σπίτια να ζήσουν, δρόμους να μετακινηθούν, δουλειές, τα παιδιά σχολεία να πάνε. Και, καθώς τα νερά υποχωρούν σταδιακά, αποκαλύπτονται οι οδικοί άξονες από τους οποίους γινόταν η πρόσβαση στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου που επλήγησαν, με την οδική σύνδεση να αποκαθίσταται. Μένει, εκτός των καθαρισμών, η αποκατάσταση των δρόμων που κατέστρεψε η καταιγίδα και των γεφυρών που γκρέμισαν τα ορμητικά νερά στο πέρασμά τους.

Σε ό,τι αφορά τα σπίτια, τα α κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 5.000 αυτοψίες και καταγραφές σπιτιών και κτιρίων. Το Υπουργείο Οικονομικών -το οποίο υπολογίζει ότι περισσότερο από 1 δισεκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις θα καταβληθεί σε κατοίκους της Θεσσαλίας το επόμενο τρίμηνο- έχει ξεκαθαρίσει ότι η αποζημίωση θα καλύψει το 80% της εκτιμητέας ζημιάς για τα σπίτια τους και το υπόλοιπο 20% μπορεί να καλυφθεί με άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Για τη φιλοξενία των κατοίκων που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους έχει υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας των δήμων ή της Περιφέρειας και ξενοδοχείων σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καλαμπάκα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο Βόλο έχουν διατεθεί χώροι φιλοξενίας σε οικογένειες στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας μετά από προσωρινή παραχώρησή τους από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.