ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έχετε αναρωτηθεί; – Πώς εξηγείται η κλίση των τζαμιών στους πύργους ελέγχου

Η δουλειά τους είναι εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλεια των πτήσεων

Έχετε αναρωτηθεί; – Πώς εξηγείται η κλίση των τζαμιών στους πύργους ελέγχου

Το πλέον χαρακτηριστικό κτίριο των μεγάλων αεροδρομίων που διακρίνεται και από κάποια απόσταση, είναι ο πύργος ελέγχου.

Παρά τις διαφορές που μπορεί να έχει το μέγεθος ή το σχήμα των πύργων ελέγχου, ένα κοινό χαρακτηριστικό είναι τα κεκλιμένα τζάμια. Η κλίση μάλιστα που έχουν είναι προς τον κορμό του κτιρίου. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Πολλοί θα υπέθεταν ότι έχει υιοθετηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός προκειμένου να μην υπάρχουν αντανακλάσεις του ήλιου στα τζάμια, που θα ενοχλούσαν τους πιλότους. Αυτό όμως δεν μπορεί να ισχύει καθώς τα υπόλοιπα κτίρια των αεροδρομίων έχουν κάθετα τζάμια.

Στην πραγματικότητα, ο σχεδιασμός αυτός δεν εξυπηρετεί αυτούς που βρίσκονται εκτός του πύργου ελέγχου, αλλά αυτούς που βρίσκονται και εργάζονται μέσα σε αυτόν.

Η δουλειά τους είναι εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλεια των πτήσεων. Εξαιτίας του ειδικού σχεδιασμού, κάθε εκπεμπόμενο φως από το εσωτερικό του κτιρίου (από τα φώτα, τις οθόνες των υπολογιστών, κτλ) δεν θα ανακλάται στο τζάμι, εμποδίζονταν την ορατότητα προς τον εξωτερικό χώρο. Αυτό δηλαδή που παρατηρούμε να συμβαίνει συχνά σε κάθετα τζάμια.

Αντίθετα, με την κλίση κάθε εκπεμπόμενο φως από το εσωτερικό θα ανακλάται προς την οροφή που είναι σκουρόχρωμη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;feature=youtu.be&ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.