ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Χάος στα αεροδρόμια: «Μπλακ άουτ» στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας σε Βρετανία-Ιταλία – Προβλήματα και στην Ελλάδα (upd)

Οι καθυστερήσεις των πτήσεων φτάνουν και τις 12 ώρες

Χάος στα αεροδρόμια: «Μπλακ άουτ» στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας σε Βρετανία-Ιταλία – Προβλήματα και στην Ελλάδα (upd)

(Ανανέωση – Αρχικό κείμενο 16:12) Το απόλυτο εναέριο κυκλοφοριακό «χάος» επικρατεί στα αεροδρόμια της Ευρώπης, καθώς ένα «τεχνικό πρόβλημα» έχει πλήξει τα συστήματα ελέγχου με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες να προειδοποιούν για καθυστερήσεις και ακυρώσεις στις πτήσεις.

Το πρόβλημα ξεκίνησε στην Βρετανία, ενώ λίγη ώρα αργότερα πρόβλημα εντοπίστηκε και στα αεροδρόμια της Ιταλίας, κάτι που έχει προκαλέσει ένα κομφούζιο με τις πτήσεις, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις και στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ.

Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας δήλωσε ότι αντιμετωπίζει «τεχνικά προβλήματα» και ότι «εφάρμοσε περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας για τη διατήρηση της ασφάλειας».

«Οι μηχανικοί εργάζονται για να βρουν και να διορθώσουν τη βλάβη. Ζητούμε συγγνώμη για την όποια αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει αυτό».

«Εντοπίσαμε και αποκαταστήσαμε το τεχνικό πρόβλημα» ανέφερε λίγο πριν τις 18:00 σε νέα ανακοίνωσή της η βρετανική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (Nats).

Ωστόσο θα πάρει αρκετές ώρες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Καθυστερήσεις παρατηρούνται αυτή την στιγμή από όλες τις αεροπορικές που πετάνε και από τους ελληνικούς προορισμούς προς βρετανικά αεροδρόμια, είτε πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», είτε ακόμη και για περιφερειακά αεροδρόμια (British Airways, Ryanair, easyJet, Jet2.com, Aegean, SKYexpress κ.α.).

Σημειωτέον ότι η σύνδεση Αθήνας – Λονδίνου είναι η πλέον δημοφιλής για το αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ ειδικά αυτή την περίοδο, λόγω της τουριστικής σεζόν, είναι ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση με το Ηνωμένο Βασίλειο και με απευθείας πτήσεις τσάρτερ από δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς προς αντίστοιχα βρετανικά αεροδρόμια, με τα αεροπλάνα επίσης να έχουν καθηλωθεί αναμένοντας το «πράσινο φως» από Βρετανία.

Πάντως κάποιες πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί νωρίτερα, από το πρωί, κατάφεραν και αναχώρησαν προς Ηνωμένο Βασίλειο, με τους φορείς της αγοράς να συστήνουν σε κάθε περίπτωση στους ταξιδιώτες να επικοινωνούν με την αεροπορική τους, εφόσον δεν έχουν ήδη λάβει προσωποποιημένο μήνυμα από την εταιρεία με την οποία έχουν κάνει την κράτησή τους.

Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways, Loganair και EasyJet προειδοποίησαν τους επιβάτες ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Το αεροδρόμιο της Ρώμης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι «οι επιβάτες ενημερώνονται ότι λόγω βλάβης στα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ορισμένες πτήσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν ή και να ακυρωθούν. Καλό είναι να επικοινωνήσετε με την αρμόδια αεροπορική εταιρεία για πληροφορίες σχετικά με την πτήση σας».

Καθυστερήσεις πτήσεων που φτάνουν και τις 12 ώρες

Ο δημοσιογράφος του BBC Alex Murray δήλωσε ότι επρόκειτο να πετάξει από το Μπάρι της Ιταλίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αντιμετώπισε καθυστερήσεις – με τους επιβάτες να ενημερώνονται για «άγνωστη καθυστέρηση» λόγω προβλήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο Λονδίνο.

Παράλληλα πρόσθεσε πως τους είπαν ότι θα μπορούσαν να περιμένουν καθυστερήσεις περίπου έξι ωρών. «Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να μάθουμε αν θα αποβιβαστούμε μέχρι την ώρα αναχώρησής μας», είπε.

Η τηλεπαρουσιάστρια Gabby Logan δήλωσε επίσης στο Twitter ότι βρισκόταν σε αεροπλάνο στον διάδρομο του αεροδρομίου της Βουδαπέστης και ότι «μόλις της είπαν ότι ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστός», προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαμε να είμαστε εδώ για 12 ώρες».

Είπε ότι η εναέρια κυκλοφορία που βρισκόταν ήδη στον αέρα είχε τη δυνατότητα να προσγειωθεί, αλλά τίποτα άλλο δεν απογειωνόταν.

Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό δημοσιογράφο Simon Calder, τα αεροσκάφη κατεβαίνουν αργά, αλλά ότι ο «ρυθμός ροής» – με τον οποίο τα αεροσκάφη μπορούν να προσγειωθούν – έχει μειωθεί σημαντικά.

Όπως δήλωσε στο BBC, η σημερινή μέρα είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες του έτους, καθώς πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν από ταξίδια το Σαββατοκύριακου.

Δεν υπάρχει «καμία βεβαιότητα» για το πότε θα διορθωθεί» είπε, προσθέτοντας πως οι υπάλληλοι φαίνεται ότι «δεν γνωρίζουν σε αυτό το στάδιο τι προκάλεσε το πρόβλημα ούτε και πώς θα το διορθώσουν».

Η σκωτσέζικη αεροπορική εταιρεία Loganair ανέφερε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, ότι υπήρξε βλάβη σε όλο το δίκτυο των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, προειδοποιώντας ότι ορισμένες πτήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις.

Η British Airways δήλωσε ότι συνεργάζεται με τη NATS για να «κατανοήσει τον αντίκτυπο» του προβλήματος και δήλωσε ότι θα ενημερώνει τους πελάτες της.

Ο Emmet Lyons, δημοσιογράφος του αμερικανικού συνεργάτη του BBC, CBS News, δήλωσε ότι έλαβε ενημέρωση από την EasyJet ενώ καθόταν σε αεροπλάνο στην πίστα της Ισπανίας.

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι το πρόβλημα του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας «επηρεάζει επί του παρόντος όλες τις πτήσεις που πρόκειται να πετάξουν προς ή από τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Θα φεύγαμε στις 16:00 αλλά μας είπαν ότι η πτήση θα φύγει στις 3 τα ξημερώματα»

Μια Βρετανίδα που θα επέστρεφε στη χώρα από την Ιταλία, ανέφερε μιλώντας στο Sky News: «Μόλις έκανα check-in, στο Μιλάνο, για πτήση στις 4 το απόγευμα και τώρα μου είπαν ότι η πτήση θα καθυστερήσει το νωρίτερο μέχρι τις 3 το πρωί» είπε η Σάρα Φούλμπεργκ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Σάλι Μαρί λέει ότι λέει ότι βρίσκεται στο αεροπλάνο στην Τενερίφη και πως έπρεπε να είχε αναχωρήσει από τις 11:45. «Μας έχουν ενημερώσει και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Μας είπαν ελάχιστη καθυστέρηση 7 ωρών προς το παρόν, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.