
Περισσότερες από 100 σήραγγες έχουν κατασκευαστεί στους αυτοκινητοδρόμους της Ελλάδας, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις και παρακάμπτοντας δύσκολα ορεινά περάσματα που στο παρελθόν απαιτούσαν περισσότερο χρόνο και παρουσίαζαν αυξημένες δυσκολίες για τους οδηγούς.
Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν ορισμένες ιδιαίτερα μεγάλες κατασκευές, με μήκος που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα.
Πρόκειται για έργα που βρίσκονται σε βασικούς οδικούς άξονες, όπως ο Α1, η Εγνατία Οδός, η Ολυμπία Οδός, η Ιόνια Οδός και ο Ε65.
Σήραγγα Τ2 Τεμπών – 6 χλμ.
Η σήραγγα Τ2 των Τεμπών είναι η μεγαλύτερη από τις οδικές σήραγγες της χώρας, με μήκος περίπου 6 χιλιομέτρων, και αποτελεί τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α1.
Η λειτουργία της, από το 2017, άλλαξε σημαντικά τη διαδρομή στην κοιλάδα των Τεμπών, καθώς η κυκλοφορία μεταφέρθηκε σε έναν σύγχρονο και ελεγχόμενο οδικό άξονα αντί της παλαιότερης διαδρομής ανάμεσα στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο.
Διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης και σύγχρονα συστήματα εξαερισμού, φωτισμού και επιτήρησης.
Σήραγγα Δρίσκου – 4,5 χλμ.
Στην Εγνατία Οδό βρίσκεται η σήραγγα Δρίσκου, με μήκος περίπου 4,5 χιλιόμετρα ανά κλάδο.
Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2001 και ολοκληρώθηκε το 2008, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό γεωλογικά τμήμα της Ηπείρου.
Η σήραγγα αποτελεί βασικό τμήμα της διαδρομής στην περιοχή των Ιωαννίνων και συνέβαλε στη σημαντική βελτίωση της οδικής σύνδεσης της Ηπείρου με τη βόρεια Ελλάδα.
Σήραγγα Παναγοπούλας – 4 χλμ.
Η σήραγγα Παναγοπούλας, γνωστή και ως «Ανδρέας Παπανδρέου», αποτελεί τη μεγαλύτερη σήραγγα της Ολυμπίας Οδού.
Ο δεξιός κλάδος έχει μήκος περίπου 4.000 μέτρα, ενώ ο αριστερός 3.160 μέτρα. Στο εσωτερικό της έχουν κατασκευαστεί χώροι στάθμευσης και διαφυγής, ενώ λειτουργούν σύγχρονα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης της κυκλοφορίας.
Η παράδοσή της το 2017 έδωσε λύση σε ένα από τα δυσκολότερα τμήματα της παλιάς εθνικής οδού Πατρών–Κορίνθου.
Σήραγγα Μετσόβου – 3,5 χλμ.
Στην Εγνατία Οδό βρίσκεται και η σήραγγα Μετσόβου, μήκους περίπου 3,5 χιλιομέτρων ανά κλάδο.
Η κατασκευή της στην ορεινή περιοχή της Πίνδου αντιμετώπισε σημαντικές τεχνικές δυσκολίες. Η λειτουργία της περιορίζει σημαντικά την ανάγκη διέλευσης από δύσβατα ορεινά τμήματα, ιδιαίτερα σε συνθήκες χιονόπτωσης ή περιορισμένης ορατότητας.
Σήραγγα Δωδώνης – 3,36 χλμ.
Μήκος 3,36 χιλιομέτρων ανά κλάδο έχει η σήραγγα Δωδώνης, επίσης στην Εγνατία Οδό.
Βρίσκεται στην περιοχή των Ιωαννίνων και αποτελεί σημαντικό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που διασχίζει την Ήπειρο. Η κατασκευή της πραγματοποιήθηκε σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο, επιτρέποντας την ασφαλέστερη και ταχύτερη διέλευση των οχημάτων.
Σήραγγα Όθρυος – 3 χλμ.
Στον αυτοκινητόδρομο Ε65 βρίσκεται η σήραγγα Όθρυος, μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων ανά κλάδο.
Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα απαιτητικές γεωλογικές συνθήκες, ενώ το βάθος του υπερκείμενου εδάφους φτάνει έως και τα 280 μέτρα. Οι δύο κλάδοι της σήραγγας απέχουν μεταξύ τους περίπου 65 μέτρα.
Το έργο αποτελεί μέρος του οδικού άξονα που βελτιώνει τη σύνδεση της Θεσσαλίας με τη Στερεά Ελλάδα.
Σήραγγα Κλόκοβας – 3 χλμ.
Στην Ιόνια Οδό, κάτω από το όρος Κλόκοβα ή Παλιοβούνα, βρίσκεται η σήραγγα «Κένταυρος Νέσσος», μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων.
Η διάνοιξή της ολοκληρώθηκε σε περίπου 14 μήνες και η λειτουργία της από το 2017 έδωσε τη δυνατότητα στα οχήματα να παρακάμπτουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο ορεινό τμήμα της παλαιότερης διαδρομής από το Αντίρριο προς την Ήπειρο.
Σήραγγα Πλαταμώνα – 2,7 χλμ.
Η σήραγγα Πλαταμώνα αποτελεί τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α1 και έχει μήκος περίπου 2,7 χιλιόμετρα.
Παραδόθηκε το 2017, στο πλαίσιο της παράκαμψης Τεμπών και Πλαταμώνα, και εντάχθηκε στη σύγχρονη διαδρομή Αθήνας–Θεσσαλονίκης.
Σήραγγα Παναγιάς – 2,7 χλμ.
Στην Εγνατία Οδό βρίσκεται η σήραγγα Παναγιάς, με μήκος 2.665 μέτρα στον έναν κλάδο και 2.667 μέτρα στον άλλο.
Η σήραγγα κατασκευάστηκε σε ένα από τα πιο δύσκολα τμήματα της Πίνδου και αποτελεί σημαντικό μέρος της οδικής σύνδεσης στην περιοχή.
Σήραγγα Αγίου Κωνσταντίνου – 2,5 χλμ.
Τέλος, στον αυτοκινητόδρομο ΑΘΕ βρίσκεται η σήραγγα Κνημίδας, γνωστή και ως σήραγγα Αγίου Κωνσταντίνου, με μήκος περίπου 2,5 χιλιόμετρα.
Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2006, ενώ δόθηκε στην κυκλοφορία το 2007, στο πλαίσιο των έργων για το «Πέταλο του Μαλιακού».
Με τη λειτουργία της περιορίστηκε ένα από τα δυσκολότερα τμήματα της παλιάς διαδρομής Αθήνας–Θεσσαλονίκης, βελτιώνοντας την οδική ασφάλεια και τη ροή των οχημάτων.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.