Καλό μήνα!

Θεσσαλονίκη: Σε ισχύ από σήμερα οι νέες λεωφορειακές γραμμές – Δείτε αναλυτικά όλες τις αλλαγές

Οι νέες διαδρομές, οι τροποποιήσεις και η σύνδεση του Μετρό Μίκρας με το αεροδρόμιο

Θεσσαλονίκη: Σε ισχύ από σήμερα οι νέες λεωφορειακές γραμμές – Δείτε αναλυτικά όλες τις αλλαγές

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, ο νέος συγκοινωνιακός σχεδιασμός στη Θεσσαλονίκη, με σημαντικές αλλαγές στο δίκτυο των λεωφορείων και ιδιαίτερη έμφαση στην εξυπηρέτηση των περιοχών της Καλαμαριάς.

Από σήμερα ξεκινούν τη λειτουργία τους νέες γραμμές, ενώ παράλληλα τροποποιούνται υφιστάμενες διαδρομές, με στόχο τη σύνδεση των περιοχών με τους σταθμούς του Μετρό και τη βελτίωση των μετακινήσεων των επιβατών.

Ο σχεδιασμός υλοποιείται από τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ).

Εξαίρεση αποτελεί η ειδική λεωφορειακή γραμμή Χ3 «Σταθμός Μετρό Μίκρα – Αεροδρόμιο Μακεδονία», η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από τις 27 Αυγούστου, με την επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά.

Οι νέες γραμμές από 1η Σεπτεμβρίου

Οι γραμμές που τίθενται σε λειτουργία από σήμερα είναι οι εξής:

Μ2: Σταθμός Μετρό Μίκρα – Α.Σ. ΙΚΕΑ

Η γραμμή συνδέει τον σταθμό Μετρό Μίκρα με τον Α.Σ. ΙΚΕΑ, διευκολύνοντας τις μετεπιβιβάσεις από και προς το Μετρό.

6Α: Σταθμός Μετρό Νέα Ελβετία – Καλαμαριά – Σταθμός Μετρό Μίκρα

Η γραμμή συνδέει τη Νέα Ελβετία με την Καλαμαριά και καταλήγει στον σταθμό Μετρό Μίκρα, δημιουργώντας έναν νέο άξονα μετακίνησης μεταξύ των σταθμών και των περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

6Β: Σταθμός Μετρό Νέα Ελβετία – Κηφισιά – Σταθμός Μετρό Μίκρα

Η συγκεκριμένη γραμμή ακολουθεί διαφορετική διαδρομή μέσω Κηφισιάς, συνδέοντας επίσης τον σταθμό Νέα Ελβετία με τον σταθμό Μίκρα.

7Τ: Τοπικό Καλαμαριάς

Πρόκειται για τοπική γραμμή που εξυπηρετεί μετακινήσεις εντός της Καλαμαριάς και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Νέες διαδρομές των γραμμών 33 και 39

Σημαντικές αλλαγές υπάρχουν και στις γραμμές που συνδέουν την περιοχή της Καλαμαριάς με το κέντρο και άλλες βασικές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

33: The Mart – Άγιος Παντελεήμων – Βενιζέλου

Η βασική διαδρομή συνδέει το The Mart με τον Άγιο Παντελεήμονα και καταλήγει στη Βενιζέλου.

33Α: The Mart – Άγιος Παντελεήμων – Βενιζέλου – Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία

Η συγκεκριμένη παραλλαγή συνεχίζει έως το Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία, προσφέροντας πρόσθετη εξυπηρέτηση στους επιβάτες.

33Β: The Mart – Άγιος Παντελεήμων – Βενιζέλου – μέσω CDI

Η 33Β ακολουθεί τη βασική διαδρομή της 33, με διαφορετική διέλευση μέσω CDI.

Αντίστοιχα, δημιουργούνται και νέες παραλλαγές της γραμμής 39:

39: Κηφισιά – The Mart – Δικαστήρια

Η γραμμή συνδέει την Κηφισιά με το The Mart και τα Δικαστήρια.

39Α: Κηφισιά – The Mart – Δικαστήρια – Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία

Η 39Α επεκτείνει τη διαδρομή έως το Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία.

39Β: Κηφισιά – The Mart – Δικαστήρια – μέσω CDI

Η 39Β ακολουθεί διαφορετική διαδρομή μέσω CDI.

39Σ: Άγιος Ιωάννης – Κηφισιά – The Mart

Η συγκεκριμένη γραμμή συνδέει τον Άγιο Ιωάννη με την Κηφισιά και το The Mart.

Η νέα σύνδεση Μετρό Μίκρα – Αεροδρόμιο

Ιδιαίτερη σημασία έχει η νέα ειδική λεωφορειακή γραμμή Χ3 «Σταθμός Μετρό Μίκρα – Αεροδρόμιο Μακεδονία», η οποία ξεκίνησε στις 27 Αυγούστου 2026.

Η Χ3 προσφέρει απευθείας σύνδεση του σταθμού Μετρό Μίκρα με το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

Η διαδρομή ξεκινά από τον Τ.Σ. Ε.Α.Κ. Μίκρας, διέρχεται από την περιοχή της Μίκρας και τον σταθμό Μετρό Μίκρα και στη συνέχεια συνεχίζει προς το αεροδρόμιο.

Με τη νέα γραμμή, οι επιβάτες που χρησιμοποιούν το Μετρό μπορούν να αποβιβάζονται στη Μίκρα και να συνεχίζουν προς το αεροδρόμιο, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν προς το κέντρο της πόλης.

Η Χ3 αποτελεί Ειδική Λεωφορειακή Γραμμή – Γραμμή Αεροδρομίου, επομένως ισχύει το ειδικό κόμιστρο των 2 ευρώ.

Η γραμμή λειτουργεί όλες τις ημέρες του έτους με το ίδιο πρόγραμμα.

Ο νέος σχεδιασμός του ΟΣΕΘ αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις στην ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς δημιουργούνται περισσότερες συνδέσεις μεταξύ των λεωφορειακών γραμμών και του δικτύου του Μετρό.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.