
Η Ρίο Τατσούκι, γνωστή και ως «Baba Vanga της Ιαπωνίας», έγινε viral μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στην ρωσική Άπω Ανατολή, μιας και η ίδια είχε προβλέψει μεγάλη καταστροφή τον Ιούλιο του 2025.
Στο βιβλίο της «Το μέλλον που είδα» από το 1999, είχε γράψει πως «οι θάλασσες γύρω από τη νότια Ιαπωνία θα βράσουν» τον Ιούλιο του 2025, παρά το ότι πέφτει έξω στην ημερομηνία που έδινε που ήταν η 5η Ιουλίου.
Παρότι δε σημειώθηκε κάποιος μεγάλος σεισμός εκείνη την ημέρα, το χτύπημα του Εγκέλαδου στα τέλη Ιουλίου και το επακόλουθο τσουνάμι αναζωπύρωσαν την συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η προειδοποίηση αφορούσε τον μήνα συνολικά και όχι απαραίτητα την ημερομηνία.
Ενδεικτικά, χιλιάδες Ιάπωνες είχαν ακυρώσει ταξιδιωτικά σχέδια για τον Ιούλιο λόγω των προβλέψεων της Ρ.Τατσούκι, με σχετικά hashtags όπως το #July5Disaster να γίνονται viral στα ιαπωνικά social media ήδη από τον Ιούνιο.
Baba Vanga’s 2025 prophecy had already shaken Japan’s tourism industry — but no one expected it to be this accurate. A massive quake near Russia triggered real tsunami waves that hit both Japan and Russia. Chilling. 🌊🇯🇵🇷🇺 #BabaVanga #Japan2025 #Tsunami pic.twitter.com/Qkm6OZsyza
— WarMonitor🚨 (@GallopingMo) July 30, 2025
Στην σύγχρονη εποχή, η Ryo Tatsuki, που αποκαλείται από πολλούς η γιαπωνέζικη εκδοχή της Baba Vanga, είχε προειδοποιήσει για ένα επερχόμενο φυσικό φαινόμενο που, σύμφωνα με την ίδια, θα χτυπήσει τον Ιούλιο του 2025. Όπως δήλωσε, «μια ρωγμή θα ανοίξει κάτω από τον βυθό μεταξύ Ιαπωνίας και Φιλιππίνων, προκαλώντας κύματα τρεις φορές ψηλότερα από εκείνα του σεισμού Tohoku», σύμφωνα με το CNN.
Καθώς πλησίαζε η ημερομηνία, χιλιάδες ταξιδιώτες που είχαν προγραμματίσει διακοπές στην Ιαπωνία για τον Ιούλιο ακύρωναν ή μετέθεταν τα ταξίδια τους.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν η πρεσβεία της Κίνας στο Τόκιο εξέδωσε επίσημη προειδοποίηση προς τους πολίτες της στα τέλη Απριλίου, ζητώντας προσοχή κατά τα ταξίδια, τις σπουδές ή τις αγορές ακινήτων στην Ιαπωνία.
Οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τον πανικό, χαρακτηρίζοντας τις προβλέψεις ως «ανεπιβεβαίωτες φήμες». «Θα ήταν σοβαρό πρόβλημα αν η διασπορά μη επιστημονικών φημών επηρέαζε τον τουρισμό», δήλωσε ο κυβερνήτης της Μιγιάγκι, Γιοσιχίρο Μουράι. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι Ιάπωνες δεν εγκαταλείπουν τη χώρα. Ελπίζω οι επισκέπτες να αγνοήσουν τις φήμες».
Η πιο γνωστή και ακριβής πρόβλεψη της Tatsuki ήταν αυτή του σεισμού του Μαρτίου του 2011, όπου η Ιαπωνία επλήγη από σεισμό 9,1 Ρίχτερ και τσουνάμι που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 18.000 ανθρώπους.
Η Tatsuki λέγεται επίσης ότι είχε προβλέψει:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.