Ποια νόσο προκαλούν τα κλιματιστικά; – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ποια νόσο προκαλούν τα κλιματιστικά; – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η νόσος των λεγεωνάριων ή αλλιώς «νόσος των κλιματιστικών», είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που προκαλείται συνήθως από μόλυνση, με ένα βακτήριο γνωστό legionella.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της mayoclinic, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων που προκαλεί η «νόσος των κλιματιστικών», εξαιτίας της ραγδαίας χρήσης τους σε κάθε κλειστό χώρο.

Την ίδια στιγμή η ελλιπής, ή κακή συντήρηση του κλιματιστικού, φέρνει συσσώρευση επικίνδυνων βακτηρίων στο εσωτερικό του, τα οποία μεταφέρονται στον αέρα που αναπνέει το άτομο.

Ποιοι κινδυνεύουν

Οι ειδικοί της mayoclinic επισημαίνουν ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κινδυνεύουν περισσότερο από την ασθένεια των λεγεωνάριων.

Το βακτήριο της νόσου των λεγεωνάριων προκαλεί επίσης τον πυρετό τύπου Pontiac, μια ηπιότερη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Χωριστά ή από κοινού, οι δύο ασθένειες ονομάζονται απλά ως “νόσος των λεγεωνάριων”.

Ο πυρετός συνήθως φεύγει από μόνος του, αλλά αν αφεθεί χωρίς καμία ιατρική θεραπεία, η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως θεραπεύει τη νόσο, μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη θεραπεία.

Συμπτώματα

Η νόσος των Λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο legionella. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκός πόνος
  • Ρίγη
  • Πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40° C και παραπάνω

Έπονται και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Βήχα, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα
  • Δύσπνοια
  • Πόνο στο στήθος
  • Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια
  • Σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές

Αν και η νόσος των λεγεωνάριων προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Πότε να δείτε γιατρό

Επισκεφθείτε το γιατρό σας, εάν πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί σε βακτηρίδια λεγεωνέλλας. Η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου το συντομότερο δυνατόν, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιόδου ανάρρωσης και στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.

Για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως καπνιστές ή ηλικιωμένοι η άμεση θεραπεία είναι κρίσιμη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.