Πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού: Αναλυτικά όλες οι αιτίες & τα συμπτώματα

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού

Πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού: Αναλυτικά όλες οι αιτίες & τα συμπτώματα

Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως ο πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού έχει διάφορες αιτίες.

Πολλές από αυτές τις αιτίες μπορεί να εντοπιστούν από πρόσθετα συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τον τύπο του πόνου που βιώνεται και άλλα σημεία όπου επίσης μπορεί να υπάρχει πόνος.

Πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού: Όλες οι πιθανές αιτίες

Το είδος του πόνου, το σημείο που εστιάζεται και άλλα συμπτώματα που μπορεί να τον συνοδεύουν, μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να διαγνώσει τι ακριβώς προκαλεί τον πονοκέφαλό σας και πώς να τον αντιμετωπίσετε.

Πόνος στον αυχένα και στο πίσω μέρος του κεφαλιού

Αρθρίτιδα

Ο πονοκέφαλος της αρθρίτιδας προκαλείται από φλεγμονή και οίδημα στην περιοχή του αυχένα. Συχνά προκαλεί πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στον αυχένα. Η κίνηση του κεφαλιού προκαλεί συνήθως πιο έντονο πόνο. Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από κάθε είδους αρθρίτιδα. Οι πιο συχνές είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα.

Κακή στάση του σώματος

Η κακή στάση του σώματος μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού και του αυχένα. Η κακή στάση του σώματος δημιουργεί ένταση στην πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα. Αυτή η ένταση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Μπορεί να αισθανθείτε έναν θαμπό, παλλόμενο πόνο στην βάση του κρανίου.

Κήλη αυχενικού δίσκου

Οι αυχενικοί δίσκοι ψηλά στην σπονδυλική στήλη (αυχένας) μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο σημείο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν τύπο πονοκεφάλου που ονομάζεται τραχηλογενής πονοκέφαλος (cervicogenic headache).

Ένας πονοκέφαλος γίνεται τότε αισθητός στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Μπορεί επίσης να εντοπιστεί στους κροτάφους ή πίσω από τα μάτια. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσφορία στους ώμους ή τους άνω βραχίονες.

Ο τραχηλογενής πονοκέφαλος μπορεί να ενταθεί όταν ξαπλώνετε. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να κοιμηθούν εξαιτίας του πόνου. Όταν ξαπλώνετε, μπορεί επίσης να αισθανθείτε πίεση στο πάνω μέρος του κεφαλιού σας, σαν βάρος.

Ινιακή νευραλγία

Η ινιακή νευραλγία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα νεύρα που εκτείνονται από τον νωτιαίο μυελό έως το τριχωτό της κεφαλής, είναι κατεστραμμένα. Είναι ένας πονοκέφαλος που συχνά συγχέεται με ημικρανία. Η ινιακή νευραλγία προκαλεί έντονο πόνο που ξεκινά από την βάση του κεφαλιού στον αυχένα και “κινείται” προς το τριχωτό της κεφαλής.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • πόνος πίσω από τα μάτια
  • μια έντονη “σουβλιά”, σαν ηλεκτροπληξία, στον αυχένα και στο πίσω μέρος του κεφαλιού
  • ευαισθησία στο φως
  • ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής
  • πόνος κατά την κίνηση του λαιμού/αυχένα

Πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και προς τα δεξιά: Αιτίες

Πονοκέφαλος τάσης

Οι πονοκέφαλοι τάσης είναι η πιο κοινή αιτία. Αυτοί οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται στο πίσω μέρος και προς την δεξιά πλευρά του κεφαλιού. Μπορεί να περιλαμβάνουν σφίξιμο στον αυχένα ή στο τριχωτό της κεφαλής. Εκδηλώνονται σαν ένας θαμπός, σφιχτός και περιοριστικός πόνος, που όμως δεν είναι παλλόμενος.

Πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και προς τα αριστερά: Αιτίες

Ημικρανίες

Οι ημικρανίες μπορούν να εμφανιστούν με οποιοδήποτε επίκεντρο, αλλά πολλοί άνθρωποι τις βιώνουν στην αριστερή πλευρά, ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Η ημικρανία μπορούν να προκαλέσει:

  • πολύ έντονο, παλλόμενο πόνο
  • αύρα
  • ναυτία
  • εμετό
  • δακρύρροια
  • ευαισθησία στο φως ή/και στον ήχο

Ο πονοκέφαλος ημικρανίας μπορεί να ξεκινήσει στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού και στην συνέχεια να “μετακινηθεί” γύρω από τον κρόταφο στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού όταν ξαπλώνετε

Πονοκέφαλοι συμπλέγματος

Οι πονοκέφαλοι συμπλέγματος (cluster headaches) είναι σπάνιοι αλλά εξαιρετικά επώδυνοι. Άτομα με πονοκεφάλους συμπλέγματος αντιμετωπίζουν συχνά επεισόδια ανά τακτά διαστήματα. Αυτές οι περίοδοι μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή και μήνες.

Οι πονοκέφαλοι συμπλέγματος μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο πίσω μέρος ή στις πλευρές του κεφαλιού. Μπορεί να επιδεινωθούν όταν ξαπλώνετε.

Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

  • οξύς, διεισδυτικός πόνος
  • ανησυχία
  • ναυτία
  • υπερβολική δακρύρροια
  • βουλωμένη μύτη
  • βλεφαρόπτωση
  • ευαισθησία στο φως ή/και στον ήχο

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού

Τα συμπτώματα πολλών πονοκεφάλων μπορούν να μειωθούν με αναλγητικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού, όπως η ακεταμινοφαίνη. Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν βασίζεται στην ακριβή αιτία του πονοκεφάλου.

Πονοκέφαλος εξαιτίας αρθρίτιδας: Θεραπεία

Οι πονοκέφαλοι από αρθρίτιδα αντιμετωπίζονται καλύτερα με αντιφλεγμονώδη και θερμότητα στην περιοχή, για την μείωση της φλεγμονής.

Πονοκέφαλος εξαιτίας κακής στάσης του σώματος: Θεραπεία

Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από κακή στάση του σώματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με ακεταμινοφαίνη. Μακροπρόθεσμα, μπορείτε να θεραπεύσετε ή να προσπαθήσετε να αποτρέψετε αυτούς τους πονοκεφάλους βελτιώνοντας την στάση του σώματός σας. Αγοράστε μια εργονομική καρέκλα εργασίας με καλή οσφυϊκή υποστήριξη και, όταν κάθεστε, φροντίστε να πατάνε και τα δύο πόδια σας στο έδαφος.

Πονοκέφαλος εξαιτίας κήλης σε αυχενικό δίσκο: Θεραπεία

Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από αυχενικούς δίσκους με κήλη βασίζονται στη θεραπεία της υποκείμενης κατάστασης. Η θεραπεία για πιθανή κήλη σε αυχενικό δίσκο περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, απαλό τέντωμα, τεχνικές χειροπρακτικής, επισκληρίδιες ενέσεις για φλεγμονή και χειρουργική επέμβαση, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Τα καλά αποτελέσματα μπορούν να διατηρηθούν μέσω της άσκησης.

Πονοκέφαλος εξαιτίας ινιακής νευραλγίας: Θεραπεία

Η ινιακή νευραλγία μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω ενός συνδυασμού θερμικής θεραπείας, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), φυσικοθεραπείας, μασάζ και μυοχαλαρωτικών. Για άμεση ανακούφιση σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει ένεση για τοπική αναισθησία στην ινιακή περιοχή. Αυτή η επιλογή θεραπείας μπορεί να διαρκέσει έως και 12 εβδομάδες.

Πονοκέφαλος τάσης: Αντιμετώπιση

Οι κεφαλαλγίες τάσης (tension headaches) αντιμετωπίζονται συνήθως με απλά παυσίπονα. Ο γιατρός σας μπορεί και να σας συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα για σοβαρούς, χρόνιους πονοκεφάλους τάσης. Μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει προληπτικά φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά ή μυοχαλαρωτικά για να μειώσει την εμφάνιση πονοκεφάλων στο μέλλον.

Πονοκέφαλος συμπλέγματος: Θεραπεία

Η θεραπεία για πονοκεφάλους συμπλέγματος επικεντρώνεται στην μείωση του χρονικού διαστήματος του πονοκεφάλου, στην μείωση της έντασης των επεισοδίων αυτών και στην πρόληψη περαιτέρω εμφάνισής τους.

Η οξεία θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • τριπτάνες (triptans), που χρησιμοποιούνται επίσης για την θεραπεία ημικρανιών και μπορούν να ληφθούν με ένεση για γρήγορη ανακούφιση
  • οκτρεοτίδη (octreotide), που είναι μια ενέσιμη τεχνητή εκδοχή της εγκεφαλικής ορμόνης σωματοστατίνη (somatostatin)
  • τοπικά αναισθητικά

Οι προληπτικές μέθοδοι μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • κορτικοστεροειδή
  • αποκλειστές διαύλων ασβεστίου
  • μελατονίνη
  • αποκλειστές νεύρων
  • Σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χειρουργική επέμβαση.

Πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού: Πότε πρέπει να σας δει γιατρός

Κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας εάν:

  • αρχίζετε να αντιμετωπίζετε νέους πονοκεφάλους που διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες
  • οι πονοκέφαλοι σας επηρεάζουν τις κανονικές σας δραστηριότητες
  • ο πόνος συνοδεύεται από ευαισθησία κοντά στον κρόταφο
  • αντιμετωπίζετε νέες αλλαγές στους πονοκεφάλους σας

Εάν αναπτύξετε έναν σοβαρό πονοκέφαλο που είναι χειρότερος από ποτέ, ή εάν οι πονοκέφαλοί σας επιδεινωθούν προοδευτικά, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού το συντομότερο δυνατό!

Εάν ο πόνος γίνει τόσο έντονος, ώστε δεν μπορείτε καν “να σκεφτείτε καθαρά”, πηγαίνετε στα Επείγοντα κάποιου νοσοκομείου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπάρχουν μερικά συμπτώματα που υποδηλώνουν έκτακτη ανάγκη. Εάν αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους παράλληλα με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, ζητήστε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης:

  • ξαφνικές αλλαγές στην προσωπικότητά σας, συμπεριλαμβανομένων έντονων μεταπτώσεων στην διάθεση και εύκολο εκνευρισμό
  • πυρετός, δυσκαμψία στον αυχένα, σύγχυση και μειωμένη εγρήγορση σε σημείο που σας είναι δύσκολο να επικεντρωθείτε σε μια συνομιλία
  • διαταραχές στην όρασης και την ομιλία, αδυναμία (συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας στη μία πλευρά του προσώπου) και μούδιασμα οπουδήποτε στο σώμα
  • έντονος πονοκέφαλος μετά από χτύπημα στο κεφάλι
  • πονοκέφαλος που εκδηλώνεται απότομα, ειδικά αν σας ανάγκασε να ξυπνήσετε από τον ύπνο
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.