ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερώτημα προς Κ.Βελόπουλο: Ο Ιησούς έγραψε τις επιστολές με το δεξί ή το αριστερό χέρι;

Προσθέστε κινόα στη διατροφή σας – Τα τεράστια οφέλη για την υγεία του οργανισμού σας

Προσθέστε κινόα στη διατροφή σας – Τα τεράστια οφέλη για την υγεία του οργανισμού σας

Η κινόα έχει κερδίσει αρκετούς φανατικούς υποστηρικτές ανά τον κόσμο, καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες υπερτροφές, έχοντας υψηλή διατροφική αξία.

Καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή των Άνδεων στο Περού και τη Βολιβία.

Η κινόα έχει μια μεγάλη γενετική μεταβλητότητα, η οποία, σύμφωνα με το Περουβιανό Πρακτορείο Ειδήσεων, της επιτρέπει να προσαρμόζεται σε διαφορετικά περιβάλλοντα: κοιλάδες μεταξύ των Άνδεων, υψίπεδα και αλυκές.

Επιπλέον, η κινόα είναι ανθεκτική σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από τους 8 βαθμούς κάτω από το μηδέν έως και τους 38°C.

Η κινόα έχει ευρύ φάσμα χρήσεων στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική καθώς συνδυάζεται γευστικά με όλα τα είδη ζωικής προέλευσης (βοδινό, ψάρι, πουλερικά, χοιρινό) και λαχανικά. (Φρούτα και λαχανικά, λαχανικά).

Οι ποικιλίες

Η λευκή κινόα έχει παρόμοια γεύση με τους ξηρούς καρπούς και είναι εξαιρετική για το γέμισμα λαχανικών.

Η κόκκινη κινόα έχει πιο γήινη γεύση, είναι πιο σφιχτή από τη λευκή κινόα και χρησιμοποιείται ευρέως σε συνταγές για μπιφτέκια ή χορτοφαγικά κεφτεδάκια.

Η μαύρη κινόα εκτιμάται ότι είναι πλούσια σε λίθιο, ένα μέταλλο που μπορεί να αποτρέψει την κατάθλιψη. Για να απολαύσετε τα φαρμακευτικά του οφέλη, προστίθεται γενικά σε σούπες, σαλάτες, εκτός από την παρασκευή ψωμιού και τα επιδόρπια.

Μερικοί από τους τύπους κινόα:

Quinoa Chullpi: μπορεί να έχει κόκκινο, λευκό ή πορτοκαλί χρώμα. Συγκομίζεται στα υψίπεδα του Περού και χρησιμοποιείται συνήθως σε σούπες και στιφάδο γιατί διατηρεί την υφή του.

Quinoa Q’oito: χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή αλευριού, λαμβάνοντας ένα τελικό προϊόν χωρίς γλουτένη.

Quinoa Pasankalla: έχει την προέλευσή του στις Περουβιανές Άνδεις και βρίσκεται σε καφέ ή μπλε χρώμα. Συνήθως ψήνεται για να αναδείξει τη γεύση του καρυδιού.

Λιλά κινόα: γνωστή και ως κινόα λουλουδιών, παράγει έναν πασχαλιά σπόρο που πωλείται ευρέως στις αγορές του Περού. Όπως και άλλα είδη κινόα, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και σίδηρο. Είναι εξαιρετικό για να φτιάξετε σαλάτες όπως το ταμπουλέ και για να γεμίσετε ντομάτες, γλυκά κρεμμύδια, πιπεριές και κολοκυθάκια.

Όπως θα δείτε, όλοι οι τύποι κινόα είναι ευεργετικοί για την υγεία, οπότε μην φοβάστε να αγοράσετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο και να το μαγειρέψετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Πώς μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε

Αν και η κινόα παρασκευάζεται σαν δημητριακό, δηλαδή μαγειρεύεται, είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε. Γι’ αυτό ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Πρώτα απ ‘όλα, πλύνετε την

Ένα αναπόφευκτο βήμα είναι να την πλένετε καλά πριν το μαγείρεμα και την κατανάλωση. Το πλύσιμο γίνεται κάτω από τη βρύση με κρύο νερό για λίγα λεπτά. Οι σπόροι πρέπει να τρίβονται απαλά και στη συνέχεια να στραγγίζονται.

Μαγειρέψτε, αλλά μην το παρακάνετε

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μαγείρεμα της κινόα είναι απλό, πολύ παρόμοιο με το ρύζι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.