ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Τα σημάδια στα πόδια δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα – «Μαρτυρούν» πιθανή αρτηριακή πάθηση

Τα σημάδια στα πόδια δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα – «Μαρτυρούν» πιθανή αρτηριακή πάθηση

Το σώμα προσπαθεί να σας δείξει με τον τρόπο του όποιο πρόβλημα και αν αντιμετωπίζει, όπως η ενδεχόμενη αρτηριακή πάθηση που αντανακλάται ακόμα και στα δάχτυλα των ποδιών.

Η υψηλή χοληστερίνη αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, καθώς τα λίπη εισχωρούν κατά μήκος των τοιχωμάτων των αρτηριών, περιορίζουν τις οδούς των αιμοφόρων αγγείων και τη ροή του αίματος κατ’ επέκταση.

Το κυκλοφορικό πρόβλημα συνήθως αναπτύσσεται στα πόδια, αφού εμποδίζεται η ροή του αίματος σ’ εκείνο το σημείο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το μήκος των νυχιών.

Συγκεκριμένα, ένα ενδεικτικό σημάδι της περιφερικής αρτηριακής νόσου, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της κλινικής Mayo, είναι «η πιο αργή ανάπτυξη των νυχιών των ποδιών σας».

Η κατάσταση, μπορεί, επίσης να οδηγήσει σε κράμπα στους μυς της γάμπας ύστερα από μια περίοδο έντονης άσκησης, όπως περπάτημα ή ανέβασμα των σκαλοπατιών και, μάλιστα, είναι πιθανό το πόδι να μουδιάσει ή ακόμα και να να αδυνατίσει.

Ποιοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν περιφερική αρτηριακή νόσο

Ακόμα, λόγω έλλειψης επαρκούς ροής αίματος, το χρώμα των ποδιών μπορεί να αλλάξει και, ως αποτέλεσμα αυτού, ενδέχεται να σημειωθεί ή τριχόπτωση ή πιο αργή ανάπτυξη τρίχας στα πόδια.

Χαρακτηριστικά, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε περιφερική αρτηριακή νόσο εάν:

  • Καπνίζετε.
  • Έχετε διαβήτη.
  • Είστε παχύσαρκοι.
  • Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Έχετε υψηλή χοληστερόλη
  • Είστε άνω των 65 ετών.
  • Έχετε οικογενειακό ιστορικό της πάθησης ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ειδικοί της Mayo Clinic, πάντως, αναφέρουν: «Τα άτομα που καπνίζουν ή έχουν διαβήτη, έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης περιφερικής αρτηριακής νόσου λόγω μειωμένης ροής αίματος».

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών είναι η μείωση της συσσώρευσης λίπους στις αρτηρίες.

Ακόμα, επισημαινεται πως τα φάρμακα που μπορούν να συνταγογραφηθούν από τον γιατρό σας, αφορούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Κλειδί η ισορροπημένη διατροφή για τη χοληστερίνη

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (BHF) έχει επισημάνει ότι «όλοι πρέπει να στοχεύουν σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει:

  • Άφθονα φρούτα και λαχανικά.
  • Άφθονα αμυλούχα τρόφιμα όπως ψωμί, ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά – επιλέξτε ποικιλίες ολικής αλέσεως όπου είναι δυνατόν.
  • Λίγο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Κρέας, ψάρι, αυγά, φασόλια και άλλες μη γαλακτοκομικές πηγές πρωτεΐνης.
  • Μόνο μια μικρή ποσότητα τροφίμων και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά η/και ζάχαρη.
  • Επιλέξτε τροφές που είναι χαμηλότερες σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη όποτε μπορείτε.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.