ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πρωινός πονοκέφαλος: Δείτε πως θα τον αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο

Οι παράγοντες κινδύνου

Πρωινός πονοκέφαλος: Δείτε πως θα τον αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο

Αρκετοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν αρκετά συχνά πρωινό πονοκέφαλο.

Η αφυδάτωση, ο κακός ύπνος και το άγχος είναι μερικοί από τους πολλούς λόγους για τους οποίους μπορεί να ξυπνάτε το πρωί, με βαρύ κεφάλι και πονοκέφαλο.

Αιτίες

Τα ακριβή αίτια του πονοκεφάλου είναι ακόμη υπό διερεύνηση, αν και πιστεύεται ότι οι επιθέσεις προκαλούνται από κύματα υπερκινητικότητας σε ορισμένα κύτταρα του εγκεφάλου. Αυτή η υπερδιέγερση απελευθερώνει σεροτονίνη και οιστρογόνα, δύο σημαντικές ορμόνες, προκαλώντας συστολή των αιμοφόρων αγγείων και οδηγώντας σε πονοκέφαλο.

Παράγοντες κινδύνου για πονοκέφαλο

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση πονοκεφάλου:

  • Κληρονομικότητα
  • Εμμηνόρροια
  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα

Οι κρίσεις ημικρανίας συχνά σχετίζονται με παράγοντες ενεργοποίησης, όπως ορισμένα ερεθίσματα, τρόφιμα ή άλλους παράγοντες που προκαλούν μια επίθεση. Ενώ οι ενεργοποιητές διαφέρουν από άτομο σε άτομο, οι πιο συνηθισμένες είναι:

Συναισθηματικό στρες

Τα άτομα που βιώνουν άγχος και συναισθηματικό στρες είναι πιο πιθανό να έχουν κρίσεις ημικρανίας. Αυτές οι καταστάσεις προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνουν την ένταση των μυών, προκαλώντας ημικρανία.

Ορισμένα τρόφιμα

Ουσίες σε ορισμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν, όπως συντηρητικά (ειδικά νιτρικά σε μπέικον ή πολτοποιημένο κρέας), κρασί, παλαιωμένα τυριά, καθώς και τρόφιμα τουρσί και ζύμωση.

Μοντέλα ύπνου

Ακανόνιστα προγράμματα ύπνου, αϋπνία, άπνοια ύπνου, ροχαλητό και άλλες διαταραχές ύπνου μπορεί να προκαλέσουν επιθέσεις. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο.

Καφεΐνη

Όπως βρίσκεται στον καφέ, ορισμένα τσάγια και μερικές σόδες, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει επιθέσεις σε ορισμένους ανθρώπους, ενώ χρησιμεύει ως θεραπεία για άλλους. Σε εκείνους που το χρησιμοποιούν τακτικά και σταματούν ξαφνικά, η απόσυρση οδηγεί σε πονοκεφάλους.

Ορμονικές αλλαγές

Οι περίοδοι της εμμήνου ρύσεως και η εμμηνόπαυση είναι κοινές αιτίες αλλαγών στα επίπεδα των οιστρογόνων, αν και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και ορισμένες μορφές ελέγχου των γεννήσεων μπορούν επίσης να τις επηρεάσουν. Οι διακυμάνσεις των ορμονών είναι μια κοινή αιτία.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα φυσικά;

Φυτικό ρόφημα με τζίντζερ και χαμομήλι

Το θαυματουργό τζίντζερ, έχει τη δυνατότητα να μειώσει την παραγωγή χημικών ενώσεων που προκαλούν πόνο στο σώμα μας. Το χαμομήλι και το τίλιο είναι ήπια χαλαρωτικά που απαλύνουν την συναισθηματική και σωματική ένταση.

Αρωματοθεραπεία

Η λεβάντα έχει έντονες χαλαρωτικές ιδιότητες. Έχει τη δυνατότητα να μετριάσει το σωματικό και πνευματικό στρες. Προσθέστε10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας (μπορείς να το βρεις εδώ) ή μπορείς να προσθέσεις 10 σταγόνες από το μείγμα αιθέριων ελαίων με λεβάντα, γιασεμί & υλανγκ υλανγκ, σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Μουσκέψτε δύο πετσέτες στο νερό και στύψτε τις ελαφρά. Ξαπλώστε και τοποθετήστε τη μία στο μέτωπο σας και την άλλη στον αυχένα σας. Μείνετε έτσι για 30 λεπτά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε και 5 σταγόνες από το έλαιο λεβάντας στο μαξιλάρι σας, για πιο ξεκούραστο και χαλαρωτικό ύπνο.

Πιείτε βαλεριάνα

Η βαλεριάνα ανακουφίζει από τον πόνο της κεφαλαλγίας τάσης ή από την ημικρανία. Πιείτε μισό κουταλάκι βαλεριάνα διαλυμένο σε χλιαρό νερό, ή ρίξτε 20 σταγόνες βαλεριάνας σε μία κούπα νερού.

Κάντε ένα ποδόλουτρο

Μία ακόμα εναλλακτική λύση για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο είναι το ποδόλουτρο. Δοκιμάστε να βάλετε τα πόδια σας σε μια λεκάνη με ζεστό νερό με άλατα για ποδόλουτρο.

Ταυτόχρονα, βρέξτε μια πετσέτα με παγωμένο νερό στα μηνίγγια ή στο σβέρκο σας. Το ζεστό νερό διογκώνει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, ενώ η κρύα κομπρέσα συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι, ελαττώνει την κυκλοφορία του αίματος και συνεπώς, τον πόνο.

Κάντε μασάζ

Ένα απλό μασάζ πιεσοθεραπείας μπορεί να σας ανακουφίσει από την κεφαλγία τάσης. Τοποθετήστε τα δάχτυλά σας στην κορυφή της σπονδυλικής στήλης, στο σημείο που ο λαιμός συναντά το κρανίο σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τραβήξτε τα δάχτυλά σας 5 εκατοστά κατά μήκος της βάσης του κρανίου, ώσπου να συνατήσετε μία μικρή εσοχή σε κάθε πλευρά. Αυτά τα σημεία θα είναι κάπως μαλακά όσο τους ασκείτε πίεση. Πιέστε δυνατά με τα ακροδάχτυλά σας, κάνοντας συγχρόνως μικρές περιστροφικές κινήσεις. Όσο βαθύτερα γίνεται το μασάζ σε αυτά τα σημεία, τόσο το καλύτερο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.