ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Οι τροφές που προκαλούν πρόβλημα στο έντερό σας – Τι να προσθέσετε στη διατροφή σας

Οι τροφές που προκαλούν πρόβλημα στο έντερό σας – Τι να προσθέσετε στη διατροφή σας

Κάποιες καθημερινές συνήθειες μπορεί να μην σας φαίνονται τόσο επικίνδυνες, όμως μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Οι συγκεκριμένες συνήθειες μπορεί να φαίνονται «αθώες», ωστόσο έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο μικροβίωμα του εντέρου σας.

Τόσο η Κάιλα Γκίργκεν όσο και η Λίζα Μόσκοβιτς, ειδικοί διατροφολόγοι, συνηγορούν στο συμπέρασμα πως μία από τις χειρότερες διατροφικές συνήθειες που μπορεί να έχει κάποιος είναι να μην λαμβάνει αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή του.

«Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες θρέφει τα βακτήρια στο έντερό σας, γεγονός που στη συνέχεια ενθαρρύνει την παραγωγή SCFA (λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας). Αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας επειδή αυξάνουν την απορρόφηση του νερού και μειώνουν τη φλεγμονή στο πεπτικό μας σύστημα» αναφέρει η Γκίργκεν μιλώντας στο eatthis.com.

Σύμφωνα με την ειδικό, για την καλή λειτουργία και την υγεία του εντέρου, χρήσιμη είναι μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που ουσιαστικά «ταΐζει» πολλούς μικροοργανισμούς στο έντερο.

Από την πλευρά της, η Λίζα Μόσκοβιτς, υπογραμμίζει πως ακόμη και όταν οι άνθρωποι ακολουθούν δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως πχ για να χάσουν βάρος, διατρέχουν κίνδυνο.

Ο λόγος είναι επειδή ενδέχεται να καταλήξουν να τρώνε λιγότερες τροφές φυτικής προέλευσης και περισσότερα ζωικά προϊόντα, τα οποία έχουν πολύ λίγες φυτικές ίνες.

Η έλλειψη φυτικών ινών μπορεί να καταστρέψει την υγεία του εντέρου χωρίς καν να το καταλάβει ένα άτομο, με την κα Μόσκοβιτς να επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Χωρίς τρόφιμα, το σώμα χάνει βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως διάφορους τύπους φυτικών ινών, φιλικών αλλά και αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά».

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τρόφιμα όπως:

  • φασόλια
  • φακές
  • φρέσκα φρούτα
  • φρέσκα λαχανικά
  • δημητριακά ολικής αλέσεως
  • προϊόντα βρώμης

Συμπτώματα από την έλλειψη φυτικών ινών

Από την άλλη, εάν δεν λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή σας, μπορεί να αισθανθείτε:

  • φούσκωμα
  • κόπωση
  • δυσκοιλιότητα
  • πείνα
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.