K.Μητσοτάκης: «Εμείς δημιουργούμε πλούτο στην κοινωνία»! Ναι, το είπε έτσι ακριβώς!

Εμβόλιο Moderna: Η τρίτη ενισχυτική δόση προστατεύει καλύτερα έναντι νέων στελεχών του κορωνοϊού

Εμβόλιο Moderna: Η τρίτη ενισχυτική δόση προστατεύει καλύτερα έναντι νέων στελεχών του κορωνοϊού

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Όπως έχει ήδη ξανά αναφερθεί, τα επίπεδα των αντισωμάτων που μπορούν να εξουδετερώσουν τον SARS-CoV-2 αρχίζουν να φθίνουν μετά από κάποιες εβδομάδες ή μήνες μετά τη λήψη του εμβολίου.

Οι δόσεις ενίσχυσης έχει υποτεθεί ότι μπορεί να αυξήσουν την προστασία ειδικά ενάντια στα νέα στελέχη. Οι ιοί μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να διαφύγουν της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Σε μία μελέτη σε μακάκους, των οποίων η απάντηση στα εμβόλια προσομοιάζει των ανθρώπων, μελετήθηκε η αντισωματική απάντηση όταν έλαβαν δόση ενίσχυσης με Moderna ή με μία τροποποιημένη μορφή του εμβολίου για το στέλεχος βήτα. Οι μακάκοι είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna και έξι μήνες μετά μία δόση ενίσχυσης.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα.

Στα πλαίσια της μελέτης εκτιμήθηκε η Β και η Τ κυτταρική ανοσία. Ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων αυξήθηκε για όλα τα στελέχη και με τα δύο είδη δόσεων ενίσχυσης. Εννέα εβδομάδες μετά οι μακάκοι εκτέθηκαν στο στέλεχος βήτα του ιού. Τα επίπεδα του ιού στον πνεύμονα ήταν χαμηλά ή μη ανιχνεύσιμα και πολύ μειωμένα σε ρινικό επίχρισμα.

Αυτό καταδεικνύει ότι οι δόσεις ενίσχυσης μπορεί να συμβάλλουν και στη μείωση της διασποράς της νόσου. Το ανοσοποιητικό σύστημα προσαρμόζεται με την πάροδο του χρόνου παράγοντας πιο ποιοτικά αντισώματα μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, και οι δόσεις ενίσχυσης περαιτέρω συμβάλλουν σε μία ισχυρή και ανοσία που διαρκεί.

​​​​​​​Συμπερασματικά, με βάση τα στοιχεία αυτά μπορούμε ασφαλώς να υποθέσουμε ότι οι δόσεις ενίσχυσης μειώνουν τη σοβαρή νόσο και το θάνατο ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, αλλά πιθανά και την ήπια νόσο και τη μετάδοση.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.