ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Οι περιοχές του σώματος στις οποίες λειτουργεί καλύτερα ο βελονισμός

Όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Οι περιοχές του σώματος στις οποίες λειτουργεί καλύτερα ο βελονισμός

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου, ενώ έχει προέλευση από την Κίνα.

Αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Ωστόσο η επιστημονική βάση της τεχνικής παραμένει ελάχιστα κατανοητή.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο βελονισμός υιοθετείται όλο και περισσότερο στη δυτική ιατρική ως πιθανή θεραπεία. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά περισσότερες από 100 παθήσεις από όλο το φάσμα των ιατρικών ειδικοτήτων.

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής νευροεπιστήμονες στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έχει αποσαφηνίσει την υποκείμενη νευροανατομία του βελονισμού που ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη οδό σηματοδότησης.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature, η ομάδα εντόπισε ένα υποσύνολο νευρώνων που πρέπει να υπάρχουν για να ενεργοποιήσει ο βελονισμός μια αντιφλεγμονώδη απόκριση μέσω αυτής της οδού.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτοί οι νευρώνες εμφανίζονται μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή των οπίσθιων άκρων. Εξηγώντας έτσι γιατί ο βελονισμός στο πίσω άκρο λειτουργεί, ενώ ο βελονισμός στην κοιλιά όχι.

Αυτή η μελέτη αγγίζει ένα από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα στον τομέα του βελονισμού: Ποια είναι η νευροανατομική βάση για την επιλεκτικότητα της περιοχής του σώματος ή του σημείου βελονισμού;» λέει ο επικεφαλής ερευνητής Qiufu Ma, καθηγητής νευροβιολογίας HMS στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber.

Ένας τομέας που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ερευνητική ομάδα είναι η λεγόμενη καταιγίδα κυτοκινών. Η ταχεία απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων κυτοκινών που συχνά προκαλεί σοβαρή, συστηματική φλεγμονή και μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως COVID-19, θεραπεία καρκίνου ή σήψη.

«Αυτή η πληθωρική ανοσολογική απόκριση είναι ένα σημαντικό ιατρικό πρόβλημα με πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από 15 τοις εκατό έως 30 τοις εκατό», είπε ο Ma. Ακόμα κι έτσι, λείπουν φάρμακα για τη θεραπεία της καταιγίδας κυτοκινών.

Προσαρμογή μιας αρχαίας τεχνικής για τη θεραπεία της φλεγμονής

Σε αυτή την τεχνική, τα σημεία βελονισμού στην επιφάνεια του σώματος διεγείρονται μηχανικά, ενεργοποιώντας νευρική σηματοδότηση που επηρεάζει τη λειτουργία άλλων τμημάτων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ελπίζει ότι η έρευνά του θα προωθήσει τελικά την επιστημονική κατανόηση του βελονισμού και θα παρέχει. πρακτικές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της τεχνικής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.