ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ουρία αίματος: Πότε ο γιατρός ζητάει την εν λόγω εξέταση – Τί δείχνει το αποτέλεσμα

Τί ακριβώς είναι

Ουρία αίματος: Πότε ο γιατρός ζητάει την εν λόγω εξέταση – Τί δείχνει το αποτέλεσμα

Μια κοινή εξέταση αίματος, η εξέταση αζώτου ουρίας αίματος (blood urea nitrogen, ή BUN) αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πόσο καλά λειτουργούν οι νεφροί σας.

Μια εξέταση για την ουρία του αίματος μετρά την ποσότητα αζώτου ουρίας που υπάρχει στο αίμα σας.

Πώς σχηματίζεται συνήθως το άζωτο ουρίας και πώς ο ο οργανισμός απαλλάσσεται από αυτό:

Το ήπαρ παράγει αμμωνία (η οποία περιέχει άζωτο) όταν διασπά τις πρωτεΐνες, που χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα του σώματος.

Το άζωτο συνδυάζεται με άλλα στοιχεία, όπως άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο, για να σχηματίσει την ουρία, η οποία είναι ένα χημικό απόβλητο προϊόν.

Η ουρία ταξιδεύει από το ήπαρ στους νεφρούς μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Τα υγιή νεφρά φιλτράρουν την ουρία και απομακρύνουν άλλα απόβλητα από το αίμα.

Τα φιλτραρισμένα απόβλητα φεύγουν από το σώμα σας μέσω των ούρων.

Μια εξέταση για ουρία αίματος μπορεί να αποκαλύψει εάν τα επίπεδα αζώτου ουρίας είναι υψηλότερα από το κανονικό. Κάτι τέτοιο υποδεικνύει ότι οι νεφροί σας μπορεί να μην λειτουργούν σωστά.

Ουρία αίματος: Πότε ο γιατρός ζητάει την εν λόγω εξέταση

Μπορεί να χρειαστείτε μια εξέταση BUN:

  • Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε νεφρική νόσο ή βλάβη
  • Εάν η νεφρική σας λειτουργία πρέπει να αξιολογηθεί, ειδικά εάν έχετε μια χρόνια πάθηση όπως, σακχαρώδης διαβήτης, ή υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας αιμοκάθαρσης, εάν λαμβάνετε αιμοκάθαρση, ή περιτοναϊκή κάθαρση
  • Ως μέρος μιας σειράς εξετάσεων αίματος για τη διάγνωση ορισμένων άλλων καταστάσεων, όπως ηπατική βλάβη, απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή γαστρεντερική αιμορραγία. Ωστόσο ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα της εξέτασης BUN από μόνο του δεν επιβεβαιώνει καμία από αυτές τις καταστάσεις.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται προβλήματα με τους νεφρούς σας, τότε πιθανότατα θα μετρηθούν και τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα σας. Η κρεατινίνη είναι ένα άλλο απόβλητο προϊόν που οι υγιή νεφροί φιλτράρουν από τον οργανισμό μέσω των ούρων. Τα υψηλά επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα μπορεί να είναι σημάδι νεφρικής βλάβης.

Τεστ για ουρία αίματος: Προετοιμασία

Εάν το δείγμα αίματος ελέγχεται μόνο για BUN, μπορείτε να φάτε και να πίνετε κανονικά πριν από την εξέταση. Εάν το δείγμα αίματος σας θα χρησιμοποιηθεί για πρόσθετες εξετάσεις, μπορεί να χρειαστεί να νηστέψετε, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εξέταση.

Ουρία αίματος: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα

Τα αποτελέσματα της εξέτασης BUN μετρώνται σε μονάδες mg/dL ή mmol/L. Γενικά, περίπου 6-24 mg/dL ή 2,1-8,5 mmol/L θεωρούνται φυσιολογικές τιμές ουρίας αίματος.

Αλλά οι φυσιολογικές τιμές μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με το εύρος αναφοράς που χρησιμοποιείται από το εργαστήριο και από την ηλικία σας. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας εξηγήσει τα αποτελέσματά σας.

Τα επίπεδα αζώτου ουρίας τείνουν να αυξάνονται με την ηλικία. Τα βρέφη έχουν χαμηλότερα επίπεδα από άλλα άτομα και το εύρος στα παιδιά ποικίλλει περισσότερο.

Γενικά, ένα υψηλό επίπεδο BUN σημαίνει ότι οι νεφροί σας δεν λειτουργούν καλά.

Αλλά η αυξημένη ουρία μπορεί επίσης να οφείλεται σε:

  • Αφυδάτωση, που προκύπτει από την έλλειψη αρκετών υγρών ή από άλλους λόγους
  • Απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ή πρόσφατη καρδιακή προσβολή
  • Γαστρεντερική αιμορραγία
  • Αποπληξία
  • Σοβαρά εγκαύματα
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως ορισμένα αντιβιοτικά
  • Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν πιθανή νεφρική βλάβη προκαλεί ανησυχία, ρωτήστε τον γιατρό σας ποιοι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στη βλάβη και ποια βήματα μπορείτε να κάνετε, για να προσπαθήσετε να τους ελέγξετε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.