
Η εισπνεόμενη μορφή του ρωσικού εμβολίου Sputnik κατά της COVID-19 θα είναι διαθέσιμη στην αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική κατά της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού, προσφέροντας όχι μόνο προστασία από τη λοίμωξη αλλά και πρόληψη της εξάπλωσής της, ανακοίνωσε το ρωσικό Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας της Ρωσίας, που φέρει το όνομα του ακαδημαϊκού N. Γκαμαλέγια.
Τον Οκτώβριο, το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας χορήγησε άδεια στο Κέντρο Γκαμαλέγια να διεξαγάγει τη 2η φάση κλινικών δοκιμών του εμβολίου με μορφή ρινικού σπρέι.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου, τον Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, το νέο εμβόλιο δεν αναιρεί την ανάγκη για τον εμβολιασμό ρουτίνας, αλλά θα γίνει συμπληρωματικό μέσο, το οποίο θα παρέχει ένα ακόμη εμπόδιο στην επέκταση της μόλυνσης. Κατά τον διακεκριμένο Ρώσο μικροβιολόγο η εισπνεόμενη μορφή του εμβολίου δημιουργεί τοπική ανοσία στο ρινοφάρυγγα και δημιουργεί επιπλέον φραγμό για τον ιό καθώς προσπαθεί να εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι προκλινικές δοκιμές της νέας μορφής του εμβολίου ξεκίνησαν τον Απρίλιο και οι ως τώρα κλινικές δοκιμές εξελίσσονται χωρίς σοβαρές παρενέργειες για τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti. Στην πρώτη φάση κλινικών δοκιμών συμμετείχαν, τουλάχιστον κατά δηλώσεις τους, γνωστοί πολιτικοί και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της Ρωσίας, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, και η πρόεδρος της Άνω Βουλής, η Βαλεντίνα Ματβιένκο.
Όπως ανακοίνωσε ο ακαδημαϊκός Γκίντσμπουργκ, την 15η Ιανουαρίου θα ξεκινήσει νέα φάση κλινικών δοκιμών, με την επιλογή ομάδων εθελοντών στους οποίους θα χορηγηθεί ταυτόχρονα. Οι ομάδες θα συμπεριλαμβάνουν εμβολιασμένους και μη, ενώ το δυσκολότερο κατά την εκτίμηση των επιστημόνων είναι να βρεθούν ανεμβολίαστοι που δεν έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα από τον νέο κορωνοϊό. Περίπλοκη αποδεικνύεται επίσης κατά τους ειδικούς η δοκιμή της κλίμακας που έχει εκπονηθεί και έχει σκοπό να προσδιορίζει βάσει του επιπέδου αντισωμάτων το επίπεδο επαρκούς προστασίας από τον ιό.
Gamaleya Center: “Sputnik nasal vaccine will be especially effective against highly transmissible #Omicron variant not only in terms of protection from infection but alsо at preventing transmission. Sputnik nasal vaccine will be supplied to market already in 1st quarter 2022” pic.twitter.com/P8uiVNxKDB
— Sputnik V (@sputnikvaccine) December 29, 2021
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.