
Το καστορέλαιο είναι ένα φυτικό έλαιο που χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα καλλυντικών και ιατρικών σκοπών.
Οι άνθρωποι συνήθως λαμβάνουν καστορέλαιο ως καθαρτικό, αλλά το εν λόγω λάδι έχει πιθανά οφέλη για το δέρμα και το πρόσωπο.
Παρακάτω θα δούμε τι είναι το καστορέλαιο και ποια τα οφέλη του για το δέρμα, καθώς και πώς να το χρησιμοποιήσετε και πιθανές παρενέργειες, που μπορείτε να αναμένετε.
Τι είναι το καστορέλαιο
Είναι ένα ημιδιαφανές υγρό με κίτρινη απόχρωση. Αποτελεί ενεργό συστατικό σε μεγάλη ποικιλία ειδών οικιακής χρήσης, από προϊόντα καθαρισμού μέχρι χρωστικές ουσίες (μπογιές).
Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας σειράς ιατρικών καταστάσεων, κυρίως πεπτικών προβλημάτων.
Το καστορέλαιο διασπάται σε ρικινελαϊκό οξύ στο λεπτό έντερο. Αυτό επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης. Αν και τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα, το καστορέλαιο έχει επίσης δείξει ορισμένα πιθανά οφέλη για το πρόσωπο και το δέρμα.
Το καστορέλαιο και το ρικινελαϊκό οξύ πιστεύεται ότι αυξάνουν την απορρόφηση στο δέρμα και μερικές φορές χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης και της ακμής. Υπάρχουν επίσης ανέκδοτες αναφορές, ότι προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων των βλεφαρίδων, αν και δεν υπάρχει επιστημονική βιβλιογραφία που να το υποστηρίζει.
Αποτελώντας πηγή ρικινελαϊκού οξέος και πολλών άλλων λιπαρών οξέων, το καστορέλαιο έχει ορισμένες ιδιότητες που το καθιστούν χρήσιμο προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας, ιδιαίτερα για το πρόσωπο.
Καστορέλαιο: Οφέλη
Λέγεται ότι παρέχει τα ακόλουθα οφέλη για το πρόσωπο και το δέρμα:
Πρόσωπο
Δέρμα
Αν και το καστορέλαιο περιέχει πολλές χημικές ουσίες που συνδέονται με τη βελτίωση της υγείας του δέρματος, η σχετική επιστημονική έρευνα για τα δερματολογικά του οφέλη είναι περιορισμένη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως αρκετά αποτελεσματικά παράλληλα με άλλες θεραπείες.
Καστορέλαιο: Χρήση
Μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι το δέρμα να το απορροφήσει πλήρως. Η αραίωσή του μπορεί να προωθήσει την απορρόφηση στο δέρμα.
Αυτό μπορεί να γίνει αναμιγνύοντάς το με άλλα έλαια, όπως το ελαιόλαδο, ή το φυστικέλαιο. Η συνιστώμενη αναλογία είναι 1:1, δηλαδή η ποσότητα του καστορέλαιου πρέπει να είναι ίδια με το λάδι με το οποίο αναμειγνύεται.
Καστορέλαιο: Πιθανές παρενέργειες
Αν και έχει αρκετές καλά υποσχόμενες ιδιότητες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ερευνητικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς δεν είναι πειστικά και πολλά από τα στοιχεία τείνουν να είναι εμπειρικά και όχι επιστημονικά.
Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες μελέτες αφορούν μια συγκεκριμένη εκάστοτε περίπτωση, στην οποία η θεραπεία με καστορέλαιο ήταν επιτυχής. Αλλά δεν παρέχουν μεγάλης κλίμακας και ακρίβειας δεδομένα.
Οι πιθανές παρενέργειες προέρχονται από αναφορές που σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις, όπως:
Όποιος εμφανίσει αλλεργική αντίδραση στο καστορέλαιο θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια.
Ο ερεθισμός του δέρματος και η ανάπτυξη εξανθημάτων είναι οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.