Η Βρετανία έδωσε παράταση στη διάρκεια ζωής ορισμένων παρτίδων εμβολίων της Pfizer που έχουν σχεδόν λήξει.

Σε επιστολή που εστάλη στα εμβολιαστικά κέντρα τη Δευτέρα, το βρετανικό NHS ανέφερε ότι «άθικτα» φιαλίδια από 20 παρτίδες του εμβολίου της Pfizer θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έως και 45 ημέρες μετά την απόψυξή τους. Το εμβόλιο Pfizer μπορεί να αποθηκευτεί για έως και εννέα μήνες σε θερμοκρασίες μεταξύ -80 και -60 βαθμών Κελσίου.

Η νέα πρακτική έρχεται σε αντίθεση με την προηγουμένως συνιστάμενη διάρκεια ζωής μετά την απόψυξη για το εμβόλιο της εταιρίας κατά δύο εβδομάδες παραπάνω, καθώς πριν ήταν για 31 ημέρες.

Μετά από «αξιολογήσεις», η Pfizer είχε προφανώς διαβεβαιώσει ότι η επέκταση στη διάρκεια ζωής, δεν θα είχε «καμία επίδραση στην ποιότητα του προϊόντος».

Μάλιστα, ούτε η Ρυθμιστική αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της Βρετανίας (MHRA) δεν είχε «καμία αντίρρηση», καθώς «δεν υπάρχει καμία επιζήμια επίδραση στην ασφάλεια, την ποιότητα ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Παράλληλα, οι επικεφαλής του προγράμματος ανάπτυξης εμβολίων του NHS, Δρ. Έμιλυ Λόουσον και Δρ Τζόναθαν Λιτς, σημείωσαν ότι η Pfizer είχε «αξιολογήσει τα διαθέσιμα δεδομένα» και έδωσαν εντολή στους συναδέλφους να δώσουν προτεραιότητα στα αποθέματα «που πλησιάζουν προς τη λήξη τους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η επέκταση θα επιτρέψει σε περισσότερους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα κρίσιμα και σωτήρια εμβόλια τις επόμενες ημέρες», έγραψαν οι δύο γιατροί.