ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σκάνδαλο με μονοκλωνικά και χάπια της Pfizer: Φέρνουν σκευάσματα χωρίς καμία μελέτη για να πλουτίσει ο Α.Μπουρλά

Γιατί αποφάσισαν να φέρουν τα χάπια της Pfizer

Σκάνδαλο με μονοκλωνικά και χάπια της Pfizer: Φέρνουν σκευάσματα χωρίς καμία μελέτη για να πλουτίσει ο Α.Μπουρλά

Πολλά έχουν ειπωθεί για τις σχέσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, και όπως φαίνεται όχι αδίκως.

Εκτός από τα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες με τα εμβόλια, πλέον έχουμε και μια νέα εξέλιξη, καθώς η Ελλάδα, όπως σας αποκάλυψε το pronews.gr, δεν θα προμηθευτεί άλλα μονοκλωνικά αντισώματα. Τη θέση τους θα πάρουν τα αντιικά χάπια της Pfizer και της Merck.

Και προφανώς είναι κάτι θετικό που η Ελλάδα προμηθεύεται τα χάπια, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν προμηθεύεται και τα μονοκλωνικά, ώστε να έχουν περισσότερα «όπλα» στη φαρέτρα τους οι γιατροί.

Τα χάπια θα συνταγογραφούνται από τους γιατρούς και η λήψη τους θα γίνεται από τους ασθενείς στην οικία τους, ενώ δημοσιευμένη μελέτη αποτελεσματικότητας έχει μόνο το ένα, ενώ για το δεύτερο η φαρμακοβιομηχανία δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα αντίστοιχη μελέτη.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, είπε οι μελέτες που υπάρχουν για το ένα αντιικό χάπι (σ.σ. της Merck) «δείχνουν μια αποτελεσματικότητα που είναι μεταξύ 30 με 50% στην πρόληψη σοβαρών, ανεπιθύμητων εκβάσεων όπως είναι η νοσηλεία ή εισαγωγή στη ΜΕΘ και οι θάνατοι».

Για το έτερο αντιικό χάπι (σ.σ. της Pfizer), όπως ανέφερε, η αποτελεσματικότητα του «αγγίζει το 90%» ωστόσο η φαρμακοβιομηχανία που το παράγει δεν έχει δημοσιεύσει τη μελέτη παρά μόνο έχει εκδώσει ανακοίνωση.

«Δεν έχουμε δει μέχρι τώρα δημοσιευμένη μελέτη, αλλά μια ανακοίνωση της Pfizer για τα αποτελέσματα της μελέτης της χωρίς να υπάρχει έως τώρα δημοσίευση» τόνισε.

Ο κ. Λουκίδης είπε ότι για το φάρμακο της Pfizer που δεν έχει δημοσιεύσει μελέτη των αποτελεσμάτων, υπάρχουν και ορισμένα στοιχεία που αφορούν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

«Άρα όταν θα θελήσει να το χορηγήσει ο γιατρός θα έχει περιορισμούς» παρατηρεί ο καθηγητής. Δηλαδή, όπως εξηγεί, θα υπάρχουν ασθενείς που είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου και οποίοι επειδή παίρνουν διαφορά φάρμακα δεν θα μπορεί να το συνταγογραφήσει λόγω κίνδυνου αλληλεπίδρασης αντιικών με τα φάρμακα που ήδη λαμβάνουν.

Τα νέα χάπια μπορούν να τα λάβουν όλοι οι ενήλικες «με εξαίρεση τις γυναίκες που είναι σε κύηση και τα παιδιά».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν πάρει προσωρινή αδειοδότηση, ο ασθενής θα πρέπει να συναινεί με την υπογραφή του για τη λήψη τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.