ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Κινόα: Αυτά είναι τα οφέλη της για το δέρμα και τα μαλλιά

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και σημαντική φυτική πηγή και των εννέα απαραίτητων αμινοξέων

Κινόα: Αυτά είναι τα οφέλη της για το δέρμα και τα μαλλιά

Γνωρίζατε πως η κινόα είναι ένας σπόρος από την ίδια οικογένεια με τα παντζάρια, το σέσκουλο και το σπανάκι;

Πλούσια σε πρωτεΐνη και σημαντική φυτική πηγή και των εννέα απαραίτητων αμινοξέων, είναι πολύ ωφέλιμη τόσο για το δέρμα και τα μαλλιά, ενώ βοηθάει και στην απώλεια βάρους.

Καλλιεργημένη στη Νότια Αμερική (Περού, Χιλή και Βολιβία), για χιλιάδες χρόνια η κινόα αποτέλεσε τη βασική διατροφή των Ίνκας και των απογόνων τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει αναδειχθεί ως μια ανώτερη εναλλακτική από το πλιγούρι, το κουσκούς και το ρύζι κι αυτό λόγω των διάφορων ωφελειών της για την υγεία, ανάμεσα στα οποία το δέρμα, τα μαλλιά και η απώλεια βάρους.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Η κινόα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μάλιστα σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από τα περισσότερα δημητριακά και σπόρους. Αν και ένα μεγάλο μέρος των φυτικών ινών της κινόα είναι αδιάλυτο, εξακολουθεί να περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα του στερεού ξαδέλφου της. Ένα φλιτζάνι από τους σπόρους περιέχει 2,5 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες, σύμφωνα με μελέτες, βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο στην κινόα που δικαιολογεί την προσοχή σας. Είναι η 20-υδροξυεκδυσόνη, μια ένωση που είναι γνωστό ότι βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η ένωση βοηθά στην καύση περισσότερων θερμίδων και κατά συνέπεια βοηθά στον έλεγχο του βάρους, ενώ κάνει, επίσης, τα άτομα να απορροφούν λιγότερο λίπος από τη διατροφή τους.

Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη θεραπεία των κηλίδων ηλικίας και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τη μελάγχρωση του δέρματος, η κινόα βοηθάει στη μείωση των σημαδιών σκούρας μελανίνης στο δέρμα. Και η βιταμίνη Β12 στην κινόα αλληλεπιδρά με τις άλλες βιταμίνες Β για να διατηρήσει μια υγιή επιδερμίδα.

Η κινόα περιέχει, επίσης, αναστολείς τυροσινάσης, ένζυμα που μειώνουν τη μελάγχρωση και τα συναφή προβλήματα, ενώ η βιταμίνη Β3 στην κινόα, γνωστή και ως νιασιναμίδη, βοηθά στη θεραπεία της ακμής, καθώς καταπραΰνει τις κόκκινες και φλεγμονώδεις περιοχές που συχνά σχετίζονται με εξάρσεις ακμής.

Καθυστερεί την διαδικασία γήρανσης

Η κινόα περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι η «μητέρα» όλων των βιταμινών όσον αφορά την καθυστέρηση της διαδικασίας γήρανσης. Μειώνει τις λεπτές γραμμές και κάνει το δέρμα σας να φαίνεται νεανικό, ενώ η ριβοφλαβίνη στην κινόα (ή βιταμίνη Β2) βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος. Και το γεγονός ότι είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά βοηθά, επίσης, στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που είναι σχεδόν πάντα υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση.

Δυναμώνει τους θύλακες της τρίχας

Η περιεκτικότητα της κινόα σε πρωτεΐνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους που την καθιστούν ωφέλιμη και για τα μαλλιά. Η υδρολυμένη πρωτεΐνη που εξάγεται από την κινόα δρα ως μια φυσική και απαλή επικάλυψη που προστατεύει και θρέφει τους θύλακες της τρίχας από μέσα. Η πρωτεΐνη που εξάγεται από αυτό το σιτάρι χρησιμοποιείται, επίσης, για την παραγωγή προϊόντων περιποίησης μαλλιών υψηλής ποιότητας.

Τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που περιέχει η κινόα λειτουργούν, επίσης, ως φυσικά ενισχυτικά και προστατεύουν τον άξονα της τρίχας. Επίσης, επανορθώνουν τα κατεστραμμένα μαλλιά και προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, οι ενυδατικές ουσίες της κινόα θρέφουν και ενυδατώνουν το τριχωτό της κεφαλής και το διατηρούν μαλακό, ενώ σχηματίζουν ένα αόρατο φιλμ πάνω από τα μαλλιά για να τα προστατεύουν από περιβαλλοντικές συνθήκες όπως η ρύπανση και η σκόνη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.