ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πέτρες στη χολή: Αυτές είναι οι τροφές που σας προστατεύουν από τον σχηματισμό τους

Η ανεπάρκεια μαγνησίου αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και μειώνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης

Πέτρες στη χολή: Αυτές είναι οι τροφές που σας προστατεύουν από τον σχηματισμό τους

Γνωρίζατε πως οι πέτρες στη χολή είναι η βασική αιτία για το 90% των περιπτώσεων οξείας χολοκυστίτιδας;

Οι πέτρες στη χολή αποφράσσουν τον κυστικό πόρο, προκαλώντας πόνο, ναυτία, εμετούς, πυρετό, ρίγος, ίκτερο (κίτρινο χρώμα στο δέρμα και στα μάτια) και φούσκωμα στην κοιλιά.

Σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη και οι λόγοι που οδηγούν στη δημιουργία τους παραμένουν άγνωστοι.

Αποτελούνται κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα. Το μέγεθός τους ποικίλλει και μπορεί να είναι μικρό, όσο οι κόκκοι της άμμου και να φτάνει σε μέγεθος μια μπάλα του γκολφ.

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κεντάκι ανέλυσαν στοιχεία μιας για 42.705 άνδρες, ηλικίας 40 ετών και άνω.

Κάθε δύο χρόνια οι άνδρες παρέθεταν λεπτομερή στοιχεία για την υγεία τους, μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη ή όχι χολολιθίασης. Επιπλέον, κάθε τέσσερα χρόνια συμπλήρωναν ειδικά ερωτηματολόγια διατροφής. Στη διάρκεια των 16 ετών της μελέτης, 2.195 άνδρες διαγνώσθηκαν με χολολιθίαση. Σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο μαγνήσιο, όσοι εθελοντές έτρωγαν το περισσότερο διέτρεχαν 33% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης χολολιθίασης.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και μειώνει τα επίπεδα της «καλής» (ΗDL) χοληστερόλης. Και οι δύο αυτές αλλαγές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χολολιθίασης.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τη μακροχρόνια επίδραση της έλλειψης μαγνησίου στην ανάπτυξη λίθων στην χοληδόχο κύστη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός από τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, καλή πηγή μαγνησίου είναι:

  1. Το ψάρι halibut (μεγάλο ψάρι του Ατλαντικού που στα ελληνικά λέγεται ιππόγλωσσος)
  2. Το γάλα
  3. Το τυρί
  4. Οι μπανάνες
  5. Το αβοκάντο
  6. Σπανάκι
  7. Φασόλια
  8. Καρύδια
  9. Δημητριακά ολικής αλέσεως
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.