ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μια «ωραία ατμόσφαιρα» στο ΠΑΣΟΚ...

Η καθημερινή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως και 30%

Η καθημερινή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως και 30%

Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πως η υγιεινή διατροφή πέρα στη βοήθεια που δίνει στην απώλεια βάρους, μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων όπως επίσης και του εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με το Stroke Association, η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο όμως έχει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ).

Το NHS εξηγεί την αιτία ενός εγκεφαλικού, επισημαίνοντας ότι όπως όλα τα όργανα, ο εγκέφαλος χρειάζεται το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες που παρέχονται από το αίμα για να λειτουργήσει σωστά.

«Εάν περιοριστεί ή σταματήσει η παροχή αίματος, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη, αναπηρία και πιθανώς θάνατο» προσθέτει.

Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες εγκεφαλικών:

  • Ισχαιμικό – όπου η παροχή αίματος διακόπτεται λόγω θρόμβου αίματος, που αντιστοιχεί στο 85% των περιπτώσεων.
  • Αιμορραγικό – όπου «σκάει» ένα εξασθενημένο αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο.

«Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού έως και 30%» υπογραμμίζει το Stroke Association.

«Κάθε επιπλέον μερίδα που τρώτε μειώνει τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο. Προσπαθήστε να αυξήσετε σταδιακά τον αριθμό των μερίδων που τρώτε. Θα μπορούσατε να αρχίσετε να παίρνετε ένα φρούτο στη δουλειά, να προσθέσετε μια σαλάτα στο μεσημεριανό σας γεύμα ή να δοκιμάσετε να φτιάξετε μια απλή σπιτική σούπα λαχανικών» τονίζει επίσης.

Η οργάνωση σημειώνει ότι το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα που χρειάζεται ενώ χρήσιμη είναι η κατανάλωση λίγης πρωτεΐνης ημερησίως, κυρίως μέσα από:

  • Κρέας
  • ψάρια
  • φασόλια
  • μπιζέλια
  • όσπρια
  • γάλα
  • τυρί
  • αυγά
  • ξηρούς καρπούς

Μάλιστα, ισχυρίζεται πως το καλύτερο είναι να τρώμε άπαχα κομμάτια κρέατος και να αφαιρούμε την «πέτσα» από το αρνί ή το κοτόπουλο για να μειώνεται και το λίπος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την άλλη, καλό θα ήταν να τρώμε ψάρια μία με δύο φορές την εβδομάδα ενώ ίσως χρειαστεί να μειωθεί και το αλάτι από την καθημερινή διατροφή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.