ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σκόρδο: Αυτά είναι τα οφέλη του όταν το καταναλώνετε ωμό

Τα γνωρίζατε;

Σκόρδο: Αυτά είναι τα οφέλη του όταν το καταναλώνετε ωμό

Το σκόρδο είναι ένα από εκείνα τα καρυκεύματα τα οποία συνδυάζονται σχεδόν με όλα τα φαγητά.

Ωστόσο, σχεδόν, πάντα καταναλώνεται μαγειρεμένο -ψημένο σε πίτσα, σοταρισμένο σε σάλτσα, ψητό με πιάτο με κρέας ή γεμιστό σε κατσαρόλα. Άρα η κατανάλωση ωμού σκόρδου εξακολουθεί να έχει τα ίδια οφέλη για την υγεία με τη μαγειρεμένη μορφή του;

Στην πραγματικότητα, αποκομίζετε το μεγαλύτερο όφελος από την κατανάλωση σκόρδου σε ακατέργαστη μορφή, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Laura Jeffers και όσα ανέφερε στο WebMD.

Το λαχανικό που μοιάζει με βότανο σε ακατέργαστη μορφή έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, ενισχυτικές του ανοσοποιητικού και προστατευτικές ιδιότητες της καρδιάς.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως DIY φάρμακο για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων και τη βελτίωση του δέρματός σας σκοτώνοντας βακτήρια που προκαλούν ακμή. Ο λόγος για αυτό μπορεί να έχει να κάνει με μια ιδιότητα στο σκόρδο που κάνει θαύματα, ειδικά όταν δεν είναι μαγειρεμένο, αναφέρει το WebMD.

Το ωμό σκόρδο έχει περισσότερα οφέλη από το μαγειρεμένο

Η αλλισίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται στο σκόρδο και είναι υπεύθυνη για μεγάλο μέρος της ιδιαίτερα έντονης μυρωδιάς και γεύσης του σκόρδου, δεδομένων των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων, εξηγεί το Science Daily.

Το αντιοξειδωτικό αλλισίνη, μάλιστα, παράγει τη μερίδα του λέοντος στις ευεργετικές επιδράσεις του σκόρδου στην υγεία. Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Angewandte Chemie διαπίστωσε ότι η αλλισίνη, όταν αποσυντίθεται, παρήγαγε ένα οξύ που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, συνδέοντάς το με τα φαρμακευτικά οφέλη του σκόρδου.

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Food and Chemical Toxicology έδειξε ότι η βραχυπρόθεσμη θέρμανση του σκόρδου μείωσε τη συγκέντρωσή του σε αλλισίνη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μειωμένη ικανότητα παραγωγής αντιφλεγμονωδών επιδράσεων στα κύτταρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ωμό σκόρδο, λοιπόν, είναι μια ισχυρή, λειτουργική υπερτροφή, αλλά φροντίστε να το ψιλοκόψετε ή να το μασήσετε, καθώς αυτό είναι που καταλύει σωστά τον σχηματισμό της αλισίνης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Linus Pauling στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.